[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Jak profesjonalista - porady na 100 pierwszych dni z Twoim nowym piekarnikiem

100 pierwszych dni z nowym piekarnikiem

Idealne rezultaty od samego początku: wykorzystaj swój piekarnik jak najlepiej.

Życie smakuje dobrze z nowym piekarnikiem firmy Bosch. Kiedy pracujemy nad naszymi piekarnikami, wyznacznikiem dla naszych poczynań jesteś Ty i Twoje codzienne życie. Aby uzyskiwać doskonałe wyniki od samego początku, należy pamiętać o kilku wskazówkach.

Przed pierwszym użyciem

Przed pierwszym użyciem.

Niezależnie od modelu ani typu piekarnika, przed pierwszym użyciem należy wyczyścić jego wnętrze i akcesoria. Przed nagrzaniem piekarnika, wytrzyj gładkie powierzchnie wewnętrzne miękką, wilgotną ściereczką. Dokładnie wyczyść akcesoria za pomocą wody z płynem i ściereczki do naczyń lub miękkiej szczotki. Aby usunąć zapach charakterystyczny dla nowych urządzeń, podgrzej pusty piekarnik przy zamkniętych drzwiczkach. Instrukcja obsługi zawiera szczegółowe informacje.

Czyszczenie i dbanie o piekarnik.

Czyszczenie i dbanie o piekarnik.

Jeśli będziesz dbać o piekarnik i czyścić go w odpowiedni sposób, zachowa on swój wygląd i pozostanie w pełni funkcjonalny przez długi czas. Dlatego tak ważne jest regularne czyszczenie i dbanie o jego powierzchnie. Zapoznaj się ze wskazówkami dotyczącymi czyszczenia i konserwacji piekarnika zawartymi w instrukcji obsługi i używaj tylko zalecanych detergentów i przyborów kuchennych. Niezależnie od typu piekarnika, staraj się utrzymywać nowy piekarnik w czystości i usuwaj zabrudzenia natychmiast, aby nie doszło do ich nagromadzenia.

Czyść wnętrze piekarnika po każdym użyciu, aby nie dopuścić do przywierania zanieczyszczeń. Nie używaj agresywnych środków chemicznych. Ponadto, jeśli Twój piekarnik posiada funkcję EcoClean, nie używaj szorstkich gąbek. Zawsze niezwłocznie usuwaj plamki kamienia, tłuszczu, skrobi i albuminy (białka jaja). Pomyśl także o użyciu odpowiedniego naczynia do pieczenia.

Porady dotyczące pieczenia przy użyciu Twojego nowego piekarnika

Porady dotyczące pieczenia przy użyciu Twojego nowego piekarnika.

Przed przystąpieniem do pieczenia przy użyciu Twojego nowego piekarnika zapoznaj się z ustawieniami temperatury i funkcjami pieczenia dla danego modelu. Poza szczegółowymi instrukcjami dla Twojego modelu, pamiętaj o następujących wskazówkach, aby uzyskać perfekcyjne wyniki pieczenia: zawsze nagrzewaj piekarnik podczas przygotowywania składników przepisu; nie ustawiaj zbyt wysokiej temperatury, aby skrócić czas nagrzewania. Po nagrzaniu piekarnika umieść w nim danie tak szybko, jak to możliwe, aby zminimalizować utratę ciepła i zapobiec obniżaniu się temperatury piekarnika. Zamiast często otwierać drzwiczki do kontroli pieczenia używaj okienka piekarnika, aby uniknąć utraty ciepła i energii. Używaj timera, aby kontrolować czas pieczenia. Jeśli musisz otworzyć drzwiczki piekarnika, trzymaj je otwarte możliwie krótko, aby zapobiec spadkowi temperatury.

Porady dotyczące pieczenia przy użyciu Twojego nowego piekarnika.

Porady dotyczące pieczenia przy użyciu Twojego nowego piekarnika.

Pamiętaj o tym, że oprócz czasu gotowania i ustawień temperatury dla danej potrawy, rezultaty zależą od jakości produktów, wielkości dania i rodzaju naczynia. Aby uzyskać optymalne rezultaty, używaj produktów w dobrym stanie i schłodzonego mięsa. Mrożonki przygotowuj zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Zalecamy również stosowanie metalowych naczyń w ciemnym kolorze, ponieważ ciemne naczynia lepiej pochłaniają ciepło i dlatego więcej ciepła będzie promieniować z ich powierzchni. Zalecamy też używanie wyłącznie oryginalnych akcesoriów przeznaczonych dla Twojego piekarnika. Są one dopasowane do wnętrza piekarnika i jego trybów pracy.

Przejdź do akcesoriów

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Centrum Kontaktu

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.