Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek), dzięki którym możesz np. dokonywać zakupów lub umówić wizytę serwisanta w trybie online. Cookies umożliwiają nam równoległe zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Niektóre pliki cookies są niezbędne do tego, żeby strona mogła funkcjonować poprawnie. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych i niezbędnych do działania strony na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Dodatkowo prosimy Cię o zgodę na instalowanie cookies niezbędnych np. do obsługi Twojej rejestracji na stronie itp. (tego dotyczą przyciski „Akceptuję” i „Nie, dziękuję”). Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz sposobu zarządzania ustawieniami użytkownika, z których możesz skorzystać klikając na poniższe linki.

Buraczane Ravioli - Pikantne i wyrafinowane makaronowe marzenie

Buraczane Ravioli
Przewiń w dół

Składniki na 4 porcje

350 g buraków
2 ząbki świeżego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
100 g sera Ricotta
100 g startego młodego sera Pecorino
1 żółtko jajka
1 kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz

Na ciasto:
300 g mąki
1 łyżka soli
2 jajka + 1 żółtko jajka
2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos:
150 g masła
8 cząstek cytryny bez skórki
2 gałązki świeżo posiekanego rozmarynu

Przygotowanie

Czas przygotowania: 60 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut

Obierz buraki i pokrój na bardzo małe kostki. Czosnek również obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni, rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż na niej czosnek do zbrązowienia. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i 3 łyżki wodu i gotuj przez około 12 minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Posiekaj rozmaryn. Przypraw buraki rozmarynem, serem Ricotta, 50 g sera Pecorino, żółtkiem jajka, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstaw pozostałe białka jajek na bok.

Aby zrobić ciasto, wyrób mąkę, sól, jajka i olej, do uzyskania zwartego, gładkiego ciasta. Ilość mąki może się nieznacznie różnić, w zależności od wielkości jajek. Owiń ciasto folią i odstaw na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj cieniutko makaron– przy pomocy maszynki do makarony na poziomie 6. Wytnij 8 cm kółka foremką do ciastek. Na każdym kółku ułóż 1 łyżeczkę nadzienia. Cieniutko posmaruj krawędzie ciasta białkiem jajka, złóż ze sobą i zaklej szczelnie widelcem. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej ścierką posypaną mąką.

Zagotuj duży garnek wody z solą. Delikatnie wsuń ravioli do gotującej się wody. Zmniejsz nieco temperaturę i gotuj ravioli przez około 6 minut, aż będą al dente. Rozpuść masło w małym rondelku w niskiej temperaturze. Dodaj obrane ze skórki cząstki cytryny.

Podawaj ravioli z masłem cytrynowym, serem Pecorino i siekanym rozmarynem.

Buraczane Ravioli

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

801 191 534

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00

+48 (22) 57 27 600 wew. 1