Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek). Korzystamy z ciasteczek funkcjonalnych, dzięki którym strona może funkcjonować poprawnie. Takie ciastka pozwalają np. wybierać funkcje strony lub logować się na Twoje konto na naszej stronie. Cookies statystyczne umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Ta strona używa również cookies reklamowych (w tym definiujących Twoje preferencje), dzięki którym możemy dostarczać Tobie reklamy i treści odpowiadające Twoim zainteresowaniom. Te pliki pochodzą od dostawców usług internetowych. Informacje zawarte w tych plikach cookies będą przetwarzane przez te podmioty. Szczegółowe informacje na temat tych ciasteczek dostępne są w pliku „Informacje na temat cookies” w części „Pliki cookies związane z dostarczaniem reklam”. Informacje o Twoich zainteresowaniach i preferencjach mogą być uznane za dane osobowe. Dzięki niektórym plikom cookie możemy przetwarzać dane osobowe. Ustawienia Twojej przeglądarki decydują o tym, czy wyrażasz zgodę na instalowanie tych ciasteczek. Jeżeli nie godzisz się na instalowanie cookies wybierz przycisk „Nie, dziękuję za wszystkie cookies”. Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz przetwarzania danych osobowych:

Buraczane Ravioli - Pikantne i wyrafinowane makaronowe marzenie

Buraczane Ravioli
Przewiń w dół

Składniki na 4 porcje

350 g buraków
2 ząbki świeżego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
100 g sera Ricotta
100 g startego młodego sera Pecorino
1 żółtko jajka
1 kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz

Na ciasto:
300 g mąki
1 łyżka soli
2 jajka + 1 żółtko jajka
2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos:
150 g masła
8 cząstek cytryny bez skórki
2 gałązki świeżo posiekanego rozmarynu

Przygotowanie

Czas przygotowania: 60 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut

Obierz buraki i pokrój na bardzo małe kostki. Czosnek również obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni, rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż na niej czosnek do zbrązowienia. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i 3 łyżki wodu i gotuj przez około 12 minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Posiekaj rozmaryn. Przypraw buraki rozmarynem, serem Ricotta, 50 g sera Pecorino, żółtkiem jajka, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstaw pozostałe białka jajek na bok.

Aby zrobić ciasto, wyrób mąkę, sól, jajka i olej, do uzyskania zwartego, gładkiego ciasta. Ilość mąki może się nieznacznie różnić, w zależności od wielkości jajek. Owiń ciasto folią i odstaw na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj cieniutko makaron– przy pomocy maszynki do makarony na poziomie 6. Wytnij 8 cm kółka foremką do ciastek. Na każdym kółku ułóż 1 łyżeczkę nadzienia. Cieniutko posmaruj krawędzie ciasta białkiem jajka, złóż ze sobą i zaklej szczelnie widelcem. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej ścierką posypaną mąką.

Zagotuj duży garnek wody z solą. Delikatnie wsuń ravioli do gotującej się wody. Zmniejsz nieco temperaturę i gotuj ravioli przez około 6 minut, aż będą al dente. Rozpuść masło w małym rondelku w niskiej temperaturze. Dodaj obrane ze skórki cząstki cytryny.

Podawaj ravioli z masłem cytrynowym, serem Pecorino i siekanym rozmarynem.

Buraczane Ravioli

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

801 191 534

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00

wew. 1 +48 (22) 57 27 600

informacja@bshg.com