Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek). Korzystamy z ciasteczek funkcjonalnych, dzięki którym strona może funkcjonować poprawnie. Takie ciastka pozwalają np. wybierać funkcje strony lub logować się na Twoje konto na naszej stronie. Cookies statystyczne umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Ta strona używa również cookies reklamowych (w tym definiujących Twoje preferencje), dzięki którym możemy dostarczać Tobie reklamy i treści odpowiadające Twoim zainteresowaniom. Te pliki pochodzą od dostawców usług internetowych. Informacje zawarte w tych plikach cookies będą przetwarzane przez te podmioty. Szczegółowe informacje na temat tych ciasteczek dostępne są w pliku „Informacje na temat cookies” w części „Pliki cookies związane z dostarczaniem reklam”. Informacje o Twoich zainteresowaniach i preferencjach mogą być uznane za dane osobowe. Dzięki niektórym plikom cookie możemy przetwarzać dane osobowe. Ustawienia Twojej przeglądarki decydują o tym, czy wyrażasz zgodę na instalowanie tych ciasteczek. Jeżeli nie godzisz się na instalowanie cookies wybierz przycisk „Nie, dziękuję za wszystkie cookies”. Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz przetwarzania danych osobowych:

Zielone fettuccine z ragout z osso buco

Zielone fettuccine z ragout z osso buco
Przewiń w dół

Składniki na 4 porcje
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
1/2 pęczka tymianku
1 kg pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
850 g giczy cielęcej
sól i pieprz
200 ml czerwonego wina
200 ml wywaru cielęcego
2 łyżki zimnego masła
Gremolata
1 organiczna pomarańcza
2 ząbki świeżego czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 90 minut

Obierz marchewki, cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Oderwij listki tymianku z szypułek i posiekaj razem z rozmarynem. Umyj i posiekaj pomidory, usuwając podstawę ogonków. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w ciężkim kociołku, dodaj sól i pieprz do giczy i obsmaż w wysokiej temperaturze. Wyjmij mieso z garnka, włóż marchewki, cebulę i czosnek do kociołka i pozostaw do zrumienienia przez 3 do 4 minut – w razie potrzeby dodaj trochę oliwy. Połóż gicze na wierzchu, zdeglasuj połową czerwonego wina, pozwól by się całkowicie wygotowało i powtórz proces z drugą połową. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wywar cielęcy. Duś gicze cielęce na małym ogniu, pod przykryciem przez 80 minut.

Zetrzyj skórkę pomarańczową na gremolatę, poobrywaj listki natki pietruszki i posiekaj razem z czosnkiem. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, podsmaż bułkę tartą, wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw solą i pieprzem.

Wyjmij ugotowane do miękkości gicze cielęce z sosu, oddziel mięso od kości, podziel na małe kawałki i ponownie włóż do sosu. W zależności od gustu, można wydobyć szpik z kości i dodać do sosu. Następnie dodaj masło, przyprawy i trzymaj w cieple.

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu do al dente, odcedź, nie przelewaj zimną wodą i od razu dokładnie wymieszaj z sosem.

Podawaj z gremolatą z bułki tartej.

Zielone fettuccine z ragout z osso buco

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

801 191 534

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00

wew. 1 +48 (22) 57 27 600

informacja@bshg.com