Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek), dzięki którym możesz np. dokonywać zakupów lub umówić wizytę serwisanta w trybie online. Cookies umożliwiają nam równoległe zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Niektóre pliki cookies są niezbędne do tego, żeby strona mogła funkcjonować poprawnie. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych i niezbędnych do działania strony na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Dodatkowo prosimy Cię o zgodę na instalowanie cookies niezbędnych np. do obsługi Twojej rejestracji na stronie itp. (tego dotyczą przyciski „Akceptuję” i „Nie, dziękuję”). Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz sposobu zarządzania ustawieniami użytkownika, z których możesz skorzystać klikając na poniższe linki.

10 najlepszych wskazówek, by uniknąć marnowania jedzenia

Przewiń w dół

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, ile jedzenia wyrzuca. Ale ilość odpadów spożywczych powstających każdego roku wystarczyłaby z nawiązką do wykarmienia niemal 1 miliarda głodnych ludzi na świecie. Więc co mogą zrobić Państwo Marnotrawcy? Marka Bosch przedstawia 10 najważniejszych wskazówek, jak uniknąć marnowania jedzenia i zarządzać nim od początku do końca.

Unikaj marnowania jedzenia

Notuj dla pamięci

Zapomniałeś, kiedy otworzyłeś butelkę z mlekiem? Wystarczy zapisać na niej datę otwarcia. To pozwoli uniknąć powstawania resztek w otwartych pudełkach, butelkach lub pojemnikach.

Unikaj marnowania jedzenia

Wielkość ma znaczenie

Odmierzaj lub waż jedzenie, aby uzyskać właściwą wielkość porcji. Prawdopodobnie wszyscy wiemy, jak to jest ugotować dwa razy więcej spaghetti, niż potrzebujemy.

Unikaj marnowania jedzenia

Pierwsze przyszło, pierwsze poszło

Wkładanie świeżo kupionego jedzenia na tył półki pomaga zapamiętać, że najpierw należy zjeść starsze produkty. Naturalnie ma to też zastosowanie w przypadku chłodziarki.

Unikaj marnowania jedzenia

Kupuj z głową

Pozwól mózgowi odpocząć – korzystaj z listy zakupów i upewnij się, że wiesz co jest w Twojej spiżarni. Eliminuje to przeładowane spiżarnie i brak pojęcia o datach ważności.

Unikaj marnowania jedzenia

Lód, lód, lodowate

Masz jakieś resztki? Dopilnuj, by schować je do chłodziarki na czas! Zamrażanie hamuje przyrost szkodliwych mikroorganizmów i rozkład żywności.

Unikaj marnowania jedzenia

W słoju

Kuchnia nie jest kuchnią bez słoików. Używasz ich do marynowania i robienia przetworów. Jest jeszcze coś: słoje mogą być też ciekawą dekoracją kuchni.

Unikaj marnowania jedzenia

Odpowiednie substytuty

Czasami nie ma potrzeby stosowania wyszukanego składnika, jeśli w spiżarni znajdziesz jego substytut.

Unikaj marnowania jedzenia

Obieranie warzyw

Nie wyrzucaj obierek z warzyw – wykorzystaj je do ugotowania pysznego bulionu warzywnego. Dzięki temu zyskasz doskonałą bazę, na następną smakowitą zupę.

Unikaj marnowania jedzenia

Zamrażaj wywary

Czasami możesz potrzebować małej porcji sosu. Spróbuj mrozić pozostały sos w pojemnikach na lód. Można będzie go łatwo wyjąć i w każdej chwili rozmrozić.

Resztki z obiadu

Bądź kreatywny i ugotuj jeden z “Obiadów z resztek” tygodniowo, na przykład smakowite azjatyckie danie z ananasem i ryżem. To doskonała okazja by uwolnić twórcze pomysły. I aby uniknąć marnowania jedzenia.

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

+49 89 4590-00

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00