Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek). Korzystamy z ciasteczek funkcjonalnych, dzięki którym strona może funkcjonować poprawnie. Takie ciastka pozwalają np. wybierać funkcje strony lub logować się na Twoje konto na naszej stronie. Cookies statystyczne umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Ta strona używa również cookies reklamowych (w tym definiujących Twoje preferencje), dzięki którym możemy dostarczać Tobie reklamy i treści odpowiadające Twoim zainteresowaniom. Te pliki pochodzą od dostawców usług internetowych. Informacje zawarte w tych plikach cookies będą przetwarzane przez te podmioty. Szczegółowe informacje na temat tych ciasteczek dostępne są w pliku „Informacje na temat cookies” w części „Pliki cookies związane z dostarczaniem reklam”. Informacje o Twoich zainteresowaniach i preferencjach mogą być uznane za dane osobowe. Dzięki niektórym plikom cookie możemy przetwarzać dane osobowe. Ustawienia Twojej przeglądarki decydują o tym, czy wyrażasz zgodę na instalowanie tych ciasteczek. Jeżeli nie godzisz się na instalowanie cookies wybierz przycisk „Nie, dziękuję za wszystkie cookies”. Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz przetwarzania danych osobowych:

Przepis na faszerowane pomidory i pieczone warzywa

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na faszerowane pomidory i pieczone warzywa  przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Dwa w jednym: Faszerowane pomidory i pieczone warzywa jednocześnie

Szczególnie dla entuzjastów wielozadaniowości: Nowe wąskie blachy uniwersalne są idealne w przypadku przyrządzania dwóch wariantów tej samej potrawy. Dzięki oddzielnym blaszkom, masz gwarancję, że wywary nie wymieszają się i dzięki temu potrawy zachowają swoje smaki. Na przykład, faszerowane pomidory w jednej blaszce, a pieczone warzywa w drugiej. Ciesz się podwójnie doskonałymi rezultatami dzięki swojemu specjalnemu składnikowi: wąskim uniwersalnym blaszkom do pieczenia.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Składniki do przepisu na faszerowane pomidory i pieczone warzywa przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Pomidory faszerowane soczewicą, kaszą bulgur i kozim serem

Składniki | Na 2 porcje

Średnie naczynie żaroodporne
Nadzienie:
38 g zielonej soczewicy
38 g kaszy bulgur
1/2 szalotki
10 g masła
150 ml bulionu warzywnego
50 g sera koziego lub serka kremowego
1 1/2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
Cukier

Pomidory:
4 pomidory
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz

Do tego:
1 łyżka oliwy z oliwek do naczynia

Przygotowanie

1.
Pozostaw soczewicę w zimnej wodzie by zmiękła, na około 60 minut. Następnie odlej wodę. Wsyp kaszę bulgur na sitko i lekko przepłucz.

2.
Obierz szalotkę i pokrój w drobną kostkę. Włóż masło i pokrojoną w kosteczkę szalotkę do rondla i podduś.

3.
Dodaj soczewicę i kaszę bulgur, przykryj pokrywką i podduś. Wlej bulion warzywny i gotuj. Mieszaj gotując.

4.
Pozwól częściowo odparować soczewicy i kaszy bulgur, dodaj do mieszaniny kozi ser i wymieszaj. Dodaj zieloną pietruszkę i dopraw nadzienie obficie solą, pieprzem i cukrem.

5.
Umyj pomidory. Odetnij wierzchnie części pomidorów i pokrój je w kosteczkę. Delikatnie wydrąż pomidory używając do tego łyżeczki. Przypraw wnętrze pomidorów i napełnij je mieszanką soczewicy, kaszy bulgur i sera.

6.
Wlej oliwę z oliwek do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w kostkę i faszerowane pomidory do naczynia i gotuj zgodnie z zaleceniami.

Procedura ustawiania

Grzanie górne/dolne
210 °C
Czas gotowania: 25-30 minut

Pieczone warzywa z sosem balsamicznym

Składniki | Na 2 porcje

Średnie naczynie żaroodporne
Warzywa:
100 g słodkich ziemniaków
1/2 ziemniaka
1 marchewka
1/2 rzepy
200 g dyni, np. odmiany Hokkaido
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól

Sos:
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 1/2 łyżki białego octu balsamicznego
1 1/2 łyżeczki miodu
50 ml śmietany
3 liście szałwi, drobno posiekane
Sól
Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1.
Umyj i obierz warzywa i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Rozłóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek, dodaj sól i piecz zgodnie ze wskazaniami.

2.
W celu przygotowania sosu, posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę w 2 łyżkach oliwy z oliwek. Przypraw do smaku octem balsamicznym, miodem, śmietaną, szałwią i przyprawami. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie minuty. Na końcu dodaj czosnek.

3.
Wylej sos na pieczone warzywa i natychmiast podawaj.

Procedura ustawiania

Grzanie górne/dolne,
210 °C
Czas gotowania: 25-30 minut

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na faszerowane pomidory i pieczone warzywa  przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Wskazówka

Dzięki kompaktowemu rozmiarowi blaszek, mogą one być łatwo myte w mniejszych zlewach lub zmywarkach do naczyń – a przed i po przygotowaniach, można je przechowywać w chłodziarce.

Piekarniki Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch dla doskonałych rezultatów pieczenia i gotowania.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.

W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

801 191 534

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00

wew. 1 +48 (22) 57 27 600

informacja@bshg.com

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!