Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek), dzięki którym możesz np. dokonywać zakupów lub umówić wizytę serwisanta w trybie online. Cookies umożliwiają nam równoległe zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Niektóre pliki cookies są niezbędne do tego, żeby strona mogła funkcjonować poprawnie. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych i niezbędnych do działania strony na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Dodatkowo prosimy Cię o zgodę na instalowanie cookies niezbędnych np. do obsługi Twojej rejestracji na stronie itp. (tego dotyczą przyciski „Akceptuję” i „Nie, dziękuję”). Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz sposobu zarządzania ustawieniami użytkownika, z których możesz skorzystać klikając na poniższe linki.

Przepis na faszerowane pomidory i pieczone warzywa

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na faszerowane pomidory i pieczone warzywa  przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Dwa w jednym: Faszerowane pomidory i pieczone warzywa jednocześnie

Szczególnie dla entuzjastów wielozadaniowości: Nowe wąskie blachy uniwersalne są idealne w przypadku przyrządzania dwóch wariantów tej samej potrawy. Dzięki oddzielnym blaszkom, masz gwarancję, że wywary nie wymieszają się i dzięki temu potrawy zachowają swoje smaki. Na przykład, faszerowane pomidory w jednej blaszce, a pieczone warzywa w drugiej. Ciesz się podwójnie doskonałymi rezultatami dzięki swojemu specjalnemu składnikowi: wąskim uniwersalnym blaszkom do pieczenia.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Składniki do przepisu na faszerowane pomidory i pieczone warzywa przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Pomidory faszerowane soczewicą, kaszą bulgur i kozim serem

Składniki | Na 2 porcje

Średnie naczynie żaroodporne
Nadzienie:
38 g zielonej soczewicy
38 g kaszy bulgur
1/2 szalotki
10 g masła
150 ml bulionu warzywnego
50 g sera koziego lub serka kremowego
1 1/2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
Cukier

Pomidory:
4 pomidory
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz

Do tego:
1 łyżka oliwy z oliwek do naczynia

Przygotowanie

1.
Pozostaw soczewicę w zimnej wodzie by zmiękła, na około 60 minut. Następnie odlej wodę. Wsyp kaszę bulgur na sitko i lekko przepłucz.

2.
Obierz szalotkę i pokrój w drobną kostkę. Włóż masło i pokrojoną w kosteczkę szalotkę do rondla i podduś.

3.
Dodaj soczewicę i kaszę bulgur, przykryj pokrywką i podduś. Wlej bulion warzywny i gotuj. Mieszaj gotując.

4.
Pozwól częściowo odparować soczewicy i kaszy bulgur, dodaj do mieszaniny kozi ser i wymieszaj. Dodaj zieloną pietruszkę i dopraw nadzienie obficie solą, pieprzem i cukrem.

5.
Umyj pomidory. Odetnij wierzchnie części pomidorów i pokrój je w kosteczkę. Delikatnie wydrąż pomidory używając do tego łyżeczki. Przypraw wnętrze pomidorów i napełnij je mieszanką soczewicy, kaszy bulgur i sera.

6.
Wlej oliwę z oliwek do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w kostkę i faszerowane pomidory do naczynia i gotuj zgodnie z zaleceniami.

Procedura ustawiania

Grzanie górne/dolne
210 °C
Czas gotowania: 25-30 minut

Pieczone warzywa z sosem balsamicznym

Składniki | Na 2 porcje

Średnie naczynie żaroodporne
Warzywa:
100 g słodkich ziemniaków
1/2 ziemniaka
1 marchewka
1/2 rzepy
200 g dyni, np. odmiany Hokkaido
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól

Sos:
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 1/2 łyżki białego octu balsamicznego
1 1/2 łyżeczki miodu
50 ml śmietany
3 liście szałwi, drobno posiekane
Sól
Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1.
Umyj i obierz warzywa i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Rozłóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek, dodaj sól i piecz zgodnie ze wskazaniami.

2.
W celu przygotowania sosu, posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę w 2 łyżkach oliwy z oliwek. Przypraw do smaku octem balsamicznym, miodem, śmietaną, szałwią i przyprawami. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie minuty. Na końcu dodaj czosnek.

3.
Wylej sos na pieczone warzywa i natychmiast podawaj.

Procedura ustawiania

Grzanie górne/dolne,
210 °C
Czas gotowania: 25-30 minut

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na faszerowane pomidory i pieczone warzywa  przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Wskazówka

Dzięki kompaktowemu rozmiarowi blaszek, mogą one być łatwo myte w mniejszych zlewach lub zmywarkach do naczyń – a przed i po przygotowaniach, można je przechowywać w chłodziarce.

Piekarniki Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch dla doskonałych rezultatów pieczenia i gotowania.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.

W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

801 191 534

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!