Korzystanie z cookies

Nasza strona internetowa korzysta z cookies (ciasteczek), dzięki którym możesz np. dokonywać zakupów lub umówić wizytę serwisanta w trybie online. Cookies umożliwiają nam równoległe zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawniania działania strony. Niektóre pliki cookies są niezbędne do tego, żeby strona mogła funkcjonować poprawnie. Zgoda na zapisywanie cookies statystycznych i niezbędnych do działania strony na Twoim komputerze wynika z Twoich ustawień przeglądarki internetowej. Dodatkowo prosimy Cię o zgodę na instalowanie cookies niezbędnych np. do obsługi Twojej rejestracji na stronie itp. (tego dotyczą przyciski „Akceptuję” i „Nie, dziękuję”). Przygotowaliśmy też bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z cookies oraz sposobu zarządzania ustawieniami użytkownika, z których możesz skorzystać klikając na poniższe linki.

[global.cookielaw.txt.secondparagraph]

Przepis na włoski chleb

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na włoski chleb pieczonego w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Chrupiący na zewnątrz, miękki wewnątrz: Doskonały włoski chleb

Doskonały włoski chleb do poczęstowania swoich gości: prosto z piekarnika, smakuje jak krótki wypad do Włoch. Nieważne czy podasz chleb na przystawkę, do sałatki czy w postaci pieczywa czosnkowego – atmosfera włoskiej kuchni będzie wszechobecna. Aby uzyskać idealnie chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze którego nigdy nie zapomnisz, dodaj trochę pary. Do przeszłości należą czasy, kiedy musiałeś wkładać do piekarnika dodatkową miskę z wodą; teraz wystarczy nasz specjalny składnik: funkcja dodatkowej pary w piekarnikach Serie | 6 marki Bosch.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Składniki do przepisu na włoski chleb pieczony w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Składniki | Na 4 porcje

250 g uniwersalnej mąki
250 g kaszy manny (można zastąpić mąką)
1 łyżka cukru lub miodu
1 do 1 1/2 paczek suchych drożdży lub 15g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżka soli (morskiej)

Przygotowanie

1.
Wysypać mąkę i kaszę mannę. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Następnie wymieszać ze sobą wszystkie i wyrabiać je przez co najmniej 5 minut, do uzyskania elastycznego ciasta.

2.
Z elastycznego ciasta uformować kulę, posypać ją mąką i ponacinać nożem. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości. Wyrabiać przez minutę, ponownie uformować ciasto w kulę, ponacinać nożem i pozostawić do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości.

3.
Na koniec posypać ciasto mąką i piec w 220°C przez około 15 z funkcją dodatkowej pary na poziomie drugim, następnie piec w 180°C przez kolejne 30-35 minut bez pary.

Procedura ustawiania

Termoobieg 3D
15 minut z dodatkową parą na poziomie 2 w 220°C
30-35 minut bez pary w 180°C

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na włoski chleb pieczonego w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch z bochenkami na czele.

Wskazówka

Profesjonalni szefowie kuchni nacinają surowe bochenki czystym ostrzem brzytwy lub nożem. Rezultat: skórka chleba nie pęka podczas pieczenia.

Piekarniki Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch dla doskonałych rezultatów pieczenia i gotowania.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.

W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Nasz serwis

Masz problem? Skontaktuj się z nami!
Nasza infolinia serwisowa czynna jest 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.

801 191 534

callcenter.lodz@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Infolinia produktowa

Informacje produktowe, dobór urządzeń.
Infolinia produktowa czynna
pon.-pt. godz. 9.00-17.00

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!