Najlepsza lodziarnia w mieście? Twoja zamrażarka.

Wraz ze wzrostem temperatury rośnie ochota na lody. Ale czemu miałbyś ciągle kupować i jeść te same lody? Sprawdź nasze odświeżające lodowe propozycje, które możesz łatwo i szybko przygotować we własnej zamrażarce. A co najlepsze, zapewniają świetną zabawę, są zdrowsze niż lody kupione w sklepie, no i możesz stworzyć własne lodowe kompozycje!

Superżywność dla super-lodów: lody chia z kokosem i kiwi.

Składniki:

  • 6 foremek na lody na patyku
  • 2 owoce kiwi
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżki soku z agawy

Przygotowanie:

Wymieszać mleczko kokosowe, nasiona chia i sok z agawy w misce, do uzyskania gładkiej konsystencji. Obrać kiwi, pokroić je w plasterki i ułożyć w foremkach. Wlać mieszaninę kokosów i nasion chia i zamrozić na co najmniej 5 godzin.

Wskazówka: jeśli umieścisz plasterki kiwi na ściankach foremek, lody będą wspaniale wyglądać!

Superżywność dla super-lodów: lody chia z kokosem i kiwi.

Banany? Czekolada? Zjedzmy czekoladowe banany na patyku.

Składniki:

  • 6 drewnianych patyczków do lodów
  • 3 dojrzałe banany
  • 150 g czekolady do gotowania (wybierz gorzką lub mleczną, zależnie od gustu)
  • Przybranie według uznania (tj. siekane migdały, wiórki kokosowe, posypka)

Przygotowanie:

Obrać banany, przekroić na połowy i w każdą połówkę wbić patyczek lub wykałaczkę. Ułożyć połówki bananów na desce do krojenia i zamrozić je na około 3 godziny. Roztopić czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej) i rozsypać przybranie na papierze do pieczenia. Zanurzyć każdą połówkę banana w roztopionej czekoladzie i szybko obtoczyć w wybranym przybraniu. Pozostawić do ostygnięcia i zjeść lub zamrozić.

Wskazówka: można także użyć czekoladowych paluszków zamiast drewnianych patyczków do lodów.

Banany? Czekolada? Zjedzmy czekoladowe banany na patyku.

Lody arbuzowe: arbuz na patyku.

Składniki:

  • Drewniane patyczki do lodów
  • Jeden dojrzały, słodki arbuz
  • Foremki w różnych kształtach

Przygotowanie:

Pokroić arbuz na małe trójkąty i w razie potrzeby usunąć pestki. Można też wyciąć dowolne kształty foremkami. Wbić patyczek do lodów w każdy trójkąt, a w razie potrzeby zrobić małe nacięcie nożem. Włożyć arbuzowe trójkąty do komory zamrażania, aż do ich całkowitego zamrożenia.

Wskazówka: przed zamrożeniem można również zanurzyć arbuzowe trójkąty w czekoladzie.

Lody arbuzowe: arbuz na patyku.

Moc witamin: sorbetowe lody ze smoothie.

Składniki:

  • 6 foremek na lody na patyku
  • 150 g borówek
  • 1 banan
  • 100 ml śmietany
  • 100 g jogurtu
  • Około 30 g muesli/granoli

Przygotowanie:

Zmiksować krótko jagody z bananem i jogurtem w blenderze. Ubić śmietanę na sztywno i dodać do masy jogurtowej. Wsypać trochę muesli/granoli do foremek i dodać masę jogurtową. Do każdej z foremek włożyć po jednym patyczku do lodów. Następnie włożyć foremki do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Wskazówka: możesz też eksperymentować. Spróbuj użyć greckiego jogurtu, mleka lub innych jagód, na przykład malin!

Przejdź do blenderów marki Bosch

Moc witamin: sorbetowe lody ze smoothie
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Niezrównana obsługa – przed i po zakupie.

+49 89 4590-00

bosch-infoteam@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Znajdź sklep

Znajdź najbliższe sklepy lub serwisy fabryczne.