Mrozić albo nie mrozić? Oto jest pytanie.
Twoja komora zamrażania sprawdza się szczególnie wtedy, gdy zostały Ci resztki z obiadu lub gdy chcesz zrobić zapasy żywności. Ale czy na pewno wszystko nadaje się do umieszczenia w zamrażarce? Czy zamrażarka zachowa smak pomidorów? A co z jajkami? Oto kilka odpowiedzi!

Kochanie, miś dzisiaj nocuje w zamrażarce.
Najprostszym sposobem na zabicie roztoczy znajdujących się na zabawkach lub pluszakach jest włożenie ich do zamrażarki w plastikowych workach na co najmniej 24 godziny. Rób to regularnie. Następnie wypierz je ponownie – wówczas znów możesz przytulać je bez obaw.
Jajka nie lubią zimna.
Jajka na twardo nie muszą być przechowywane w zamrażarce. Do tego skorupki surowych jajek popękają w ujemnych temperaturach. A co najgorsze, ugotowane jajka będą mieć paskudny smak po rozmrożeniu. Ale uwaga! Można w prosty sposób zamrażać białko i żółtka jajek. Najlepiej zamrażać je w małych miseczkach z przykrywką lub w woreczkach na mrożonki.

Wosk? Zamroź go.
Ojej! Czy Twojemu obrusowi przytrafiła się niemiła przygoda? Wosk ze świeczki? Nie ma sprawy. Wystarczy włożyć zabrudzoną tkaninę na kilka godzin do zamrażarki. Gdy wosk stwardnieje, można go łatwo zeskrobać.
Oszczędź sałatkę.
Zielona sałata i ogórki nie nadają się zbytnio do mrożenia ze względu na dużą zawartość wody. Zmieniająca się w kryształki lodu woda niszczy strukturę warzywa, sprawiając, że staje się ono wodniste i miękkie.

Pozbądź się gumy do żucia.
Guma do żucia na ulubionej koszuli lub spodniach? Wystarczy włożyć zabrudzoną odzież do plastikowego worka i umieścić ją w zamrażarce. Po zamrożeniu możesz odłamać gumę kawałek po kawałku lub ostrożnie ją zeskrobać.
Truskawki i pomidory? Lepiej nie.
Oczywiście można mrozić truskawki i pomidory, ale pamiętaj, że stracą swój smak i teksturę.

Twoje ubrania kochają chłód.
Jeśli masz ubrania lub bieliznę pościelową, których nie możesz prać w gorącej wodzie, a które przyciągają mole, możesz spróbować włożyć je do plastikowego worka i pozostawić w zamrażarce na 2-3 dni. Wszystkie mole i ich jaja zginą na dobre.
Trzymaj mleko z daleka.
W jogurcie i kwaśnej śmietanie pojawią się grudki. Po zamrożeniu w nabiale pojawią się drobne płatki, a majonez straci swoją kremową konsystencję. Jednakże częściowo odtłuszczone mleko można zamrażać bez problemu.