Składniki:
Spód:
200 g ciastek maślanych
125 g masła
sok i skórka z cytryny
sproszkowany cynamon
Masa:
45 g żelatyny
700 g jogurtu
700 g bitej śmietany
4 łyżeczki miodu
120 g cukru pudru
starta skórka z pomarańczy
Przybranie:
3 pomarańcze
posiekane pistacje
Przygotowanie:
Pokruszyć ciastka maślane w misce. Rozpuścić masło i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dodać cynamon, sok z cytryny i skórkę cytrynową, a następnie dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (o średnicy około 26 cm) papierem do pieczenia i natłuścić brzegi. Następnie wyłożyć spód tortownicy masą ciasteczkową i umieścić ją w chłodziarce na około 30 minut.
Wymieszać jogurt z żelatyną, wmieszać miód, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Następnie dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić równo masę jogurtową na spodzie z ciasta. Pozostawić ciasto w chłodziarce na noc lub na co najmniej 8 godzin. Obrać pomarańcze i rozłożyć ich cząstki na wierzchu ciasta, a następnie posypać pistacjami.
Delektuj się przepysznym ciastem!