Trwała świeżość dzięki stale niskim temperaturom

W temperaturach poniżej zera wstrzymywane są naturalne procesy, które powodują psucie się żywności. W rezultacie świeże produkty są konserwowane przez długi czas. Ale po rozmrożeniu żywność psuje się tak samo łatwo jak wcześniej i należy ją szybko spożyć.

Trzy torebki z suwakiem wypełnione owocami i warzywami leżące na blacie, z otwartym zamrażalnikiem w tle.

Zimne fakty

Jeśli poznasz podstawy zamrażania, nigdy nie zaliczysz wpadki z mrożoną żywnością. Dobra wiadomość jest taka, że żywność odpowiednio zamrożona w temperaturze -18°C nigdy się nie zepsuje, a tym samym jej spożycie jest zawsze bezpieczne. Jednak możesz nie mieć na nią ochoty, gdy zrobie się gąbczasta i pozbawiona smaku. Dzieje się tak, ponieważ woda zwiększa swoją objętość podczas zamrażania, powodując pękanie komórek w żywności i umożliwiając ucieczkę wilgoci. Dlatego też niektóre produkty mrozi się łatwiej niż inne. Zastosowanie się do kilku wskazówek dotyczących mrożenia zapewni, że produkty nie stracą swojego wspaniałego smaku.

Zasadniczo nie powinno się mrozić ponownie rozmrożonych rzeczy. Najlepszym sposobem na unikanie konieczności rozmrożenia całej paczki mięsa, jeśli potrzebujesz jedynie pojedynczej porcji, jest podzielenie żywności na mniejsze części, w następujący sposób:

  • Wywary, buliony i posiekane zioła: użyj tacek do kostek lodu. Kostki rozmrożą się szybko i możesz wybrać tyle ile potrzebujesz.
  • Warzywa: wybierz torebki do zamrażania, zamykane suwakiem lub klipsem.
  • Zupy i gulasze: sprawdzają się szczelne szklane pojemniki.

Które produkty są idealne do mrożenia?

Następujące produkty nadają się do mrożenia: wypieki, świeże ryby i owoce morza, mięso, dziczyzna, drób, warzywa, owoce, zioła, jajka bez skorupek, nabiał, gotowe posiłki i resztki takie jak zupy, gulasze, gotowane mięso i ryby, potrawy z ziemniaków, suflety i desery. Pamiętaj jedynie o schłodzeniu nowych produktów przed wrzuceniem ich do zamrażarki, aby nie spowodowały wzrostu temperatury i nie zaczęły rozmrażać innych produktów.

Ręka wkładająca kawałki mięsa do torebki z suwakiem w celu ich zamrożenia.

Szczelne pojemniki zapobiegają powstawaniu lodu

Świeże nieprzetworzone mięso i ryby dobrze nadają się do mrożenia. Pamiętaj jedynie, że najlepiej jest zamrozić je zaraz po przyniesieniu ze sklepu. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, delikatnie je osusz, aby unikać formowania się kryształków lodu powodujących oparzelinę mrozową. Jako że chcesz, aby wokół mięsa znajdowało się jak najmniej powietrza, zalecamy wyjęcie mięsa z opakowania z supermarketu i umieszczenie go w woreczku do mrożenia. Warto też wycisnąć z niego powietrze. A najlepiej jest zapakować białka próżniowo.

Dwa otwarte zamrożone pojemniki wypełnione jagodami.

Tutti frutti przez cały rok

W przypadku owoców i warzyw wybieraj świeże produkty, jeśli chcesz, by zachowały jędrność. Przede wszystkim zamrożone produkty z dużą zawartością wody stracą swój kształt i konsystencję po rozmrożeniu. Będą nadal dobrze smakować, ale nie będą już tak dobrze wyglądać. Zamiast tego rozważ zmiksowanie owoców takich jak jabłka i truskawki oraz krótkie blanszowanie warzyw. Proces ten nie tylko pomoże zachować witaminy, ale także powstrzyma działanie enzymów, które są odpowiedzialne za utratę smaku, koloru i konsystencji żywności. Zaleca się także drylowanie i posiekanie owoców z pestkami przed zamrożeniem, tak aby można było użyć ich zaraz po rozmrożeniu.

Para rąk wkładających szczelny pojemnik zupy do dobrze zaopatrzonego zamrażalnika.

Zachowaj czujność w przypadku nabiału

Mrożenie nabiału może być bardziej skomplikowane niż innych produktów. W zależności od tego, co mrozisz, rezultaty mogą być wspaniałe lub okazać się zupełną katastrofą: mleko mrozi się idealnie, jeśli ma zapewnioną przestrzeń na zwiększenie objętości, natomiast rozmrożony jogurt często rozdziela się i staje się grudkowaty. Lepiej delektować się nim jak jest zamrożony. Sery, masło i śmietana plasują się gdzieś pośrodku. Chociaż musisz zużyć masło dosyć szybko po rozmrożeniu, jest to skuteczny sposób na przedłużenie jego przydatności. Dwa pozostałe rodzaje produktów wiążą się z większymi zastrzeżeniami. Ser traci smak podczas mrożenia, więc najlepiej jest użyć go do zapiekanek. Śmietana łatwo się mrozi i rozmraża, jednak nie można jej potem ubić.

Jak długo przechowywać produkty w zamrażarce?

Wadą mrożenia jest fakt, że rozmrożona żywność jest czasami niesmaczna. Możesz tego unikać, monitorując okres, przez jaki produkty znajdują się w zamrażarce. Po prostu oznacz produkty etykietą z datą i opisem zawartości. Ułatwia to także uporządkowanie produktów zamrożonych od dłuższego czasu na przodzie lub u góry komory, tak aby zużyć jej jako pierwsze.

Do: 3 miesięcy 6 miesięcy 8 miesięcy 12 miesięcy
Ryby
Drób, mięso
Kiełbasy
Warzywa, owoce
Ciasta, wypieki
Gotowe posiłki
Nabiał
Biała powierzchnia z różnymi talerzami i miskami z żywnością, w tym fasolką szparagową, jagodami i marchewkami, a także świeżym mięsem na drewnianej desce.

Mrożone wpadki

Niektóre produkty nie lubią zimna i nigdy nie powinny być mrożone. Są to warzywa, które zazwyczaj spożywa się na surowo, takie jak sałata i rzodkiewki, a także surowe lub ugotowane jajka w skorupkach, winogrona, całe jabłka, gruszki i brzoskwinie, jogurt, kwaśne mleko, kwaśna śmietana, crème fraîche i majonez.

Masz jeszcze jakieś pytania? My mamy odpowiedzi

Większa świadomość dzięki dokładnym informacjom

Wprowadź E-numer (model) urządzenia i pobierz instrukcję, aby mieć pod ręką wszystkie szczegółowe informacje na jego temat.

Pobierz instrukcję

Asystent serwisowy marki Bosch

Poznaj wszystkie tajniki, aby pozbyć się wszelkich wątpliwości. Wprowadź E-numer (model) swojego urządzenia w asystencie i uzyskaj wszystkie istotne informacje związane z konkretnym produktem, od instrukcji obsługi po eksperckie rozwiązywanie problemów i porady dotyczące konserwacji.

Przejdź do asystenta serwisowego

Spełnione kryteria zabijania bakterii

Lepsza higiena oznacza lepsze doświadczenia kulinarne. Dzięki naszym produktom do czyszczenia bezpiecznym dla żywności możesz mieć pewność, że Twoja chłodziarka jest nieskazitelnie czysta i wolna od zarazków.

Kup produkty do czyszczenia

Biały symbol użytkownika z plusem, oznaczający dodanie nowego użytkownika lub kontaktu.
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Białe logo serwisu Bosch urządzeń domowych na szarym tle.
Serwis producenta marki Bosch

Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Białe logo na tarczy z okrągłymz napisem "Experience Bosch".
Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Logo "Find a Dealer" w białym kolorze na szarym tle.
Stacjonarne Sklepy Serwisowe

Zapraszamy na zakupy oraz szybką diagnostykę!