Zacznij szybko korzystać ze swojej płyty grzewczej
Płyta gazowa daje Ci to wszystko, czym inspiruje się wielu szefów kuchni. Nie tylko możesz perfekcyjnie i natychmiastowo kontrolować jej temperaturę – dzięki wzornictwu Twoja płyta gazowa jest także absolutnie bezpieczna.
Twoja nowa płyta grzewcza poskramia siłę ognia. Dzięki systemowi bezpieczeństwa z termoparą, który odcina gaz w razie przypadkowego wyłączenia palnika, możesz cieszyć się gotowaniem ze stałą, osiąganą natychmiast temperaturą docenianą przez wielu szefów kuchni - bez igrania z ogniem. Dowiedz się, jak uzyskać doskonałe rezultaty – od pierwszego użycia.
Kliknij, zapal, gotuj. Automatyczne zapalanie sprawia, że włączanie gazowej płyty grzewczej jest proste. A nawet w przypadku przerwy w dostawie prądu możesz ugotować obiad, zapalając palnik zapałką lub zapalniczką. Podczas włączania płyty grzewczej zawsze pamiętaj jednak, by przekręcać pokrętła w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara – do najwyższego poziomu – gdy zapalasz gaz. Oto opis procesu krok po kroku:
Wciśnij pokrętło obsługi wybranego palnika i trzymaj je wciśnięte, gdy przekręcasz je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do najwyższego poziomu.
Zobaczysz iskry i pojawi się płomień.
Jeśli usłyszysz syczenie lub trzask, jest to normalne zjawisko. Odczekaj kilka sekund, a następnie zwolnij pokrętło obsługi.
Wyreguluj pokrętło obsługi do wybranego poziomu temperatury. Wszelkie nieprzyjemne zapachy, które czujesz, gdy po raz pierwszy włączasz urządzenie, wkrótce znikną.
Jeśli palnik nie zapala się, przekręć pokrętło obsługi do pozycji wyłączonej i powtórz kroki opisane powyżej. Tym razem przytrzymaj wciśnięte pokrętło obsługi przez dłuższy czas (do 10 sekund). Nadal się nie udało? Przekręć pokrętło obsługi do pozycji wyłączonej i otwórz drzwi lub okno w pomieszczeniu. Odczekaj co najmniej minutę, zanim ponownie spróbujesz zapalić palnik.
Aby wyłączyć palnik, po prostu przekręć pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do pozycji O. Zrób to także wówczas, gdy ogień palnika przypadkowo zgaśnie. W taki przypadku odczekaj co najmniej minutę, zanim ponownie zapalisz palnik.
Gaz jest prawdziwie uniwersalny – prawie wszystkie garnki i patelnie nadają się do Twojej płyty grzewczej. Jeśli masz palnik wielokoronowy i ruszt pod wok, możesz nawet używać patelni z zaokrąglonym spodem. Podczas gdy wybór materiału naczyń do gotowania jest prawie nieograniczony, wielkość ma znaczenie. Garnki nie powinny wystawać poza krawędź płyty grzewczej – zwłaszcza w pobliżu elementów sterowania, które mogłyby ulec uszkodzeniu z powodu wysokich temperatur – ani nie powinny być zbyt małe w stosunku do palnika. Gdy płomień ogrzewa boki naczyń do gotowania, nie tylko tracisz dużo energii, ale także ryzykujesz uszkodzeniem lub niebezpiecznym rozgrzaniem uchwytów. Wyśrodkuj patelnię nad palnikiem, by była równomiernie podgrzewana i nie przewróciła się.
Czasy gotowania i poziomy mocy zależą nie tylko od rodzaju i ilości gotowanej żywności, ale także od wykorzystywanych naczyń oraz rodzaju gazu. Aby ułatwić Ci życie, przygotowaliśmy następujące wytyczne, aby pomóc Ci zrozumieć, jaka wielkość płomienia najlepiej sprawdzi się w przypadku danej potrawy. Jeśli posiadasz płytę grzewczą Serie 6 lub 8, możesz zastosować 9 poziomów mocy w ramach funkcji FlameSelect dla większej dokładności.
W przypadku dań smażonych na patelni najpierw rozgrzej olej. Po rozpoczęciu smażenia utrzymuj stałą temperaturę i reguluj stopień mocy zgodnie z wymogami. Gdy przygotowujesz kilka partii pod rząd, odczekaj, aż patelnia osiągnie temperaturę początkową, zanim zaczniesz smażyć ponownie. Pamiętaj, aby regularnie obracać żywność.
Eskalopki, steki, tortilla: Poziom wysoki palnika o dużej mocy
Gotowanie i gotowanie z zastosowaniem funkcji pary
Gotowanie, gotowanie z zastosowaniem funkcji pary i duszenie
Wodę należy zagotować przed dodaniem makaronu, ryżu lub ziemniaków. Następnie dostosuj płomień w procesie gotowania.
Ragout: Poziom średni palnika o dużej mocy
Gulasze: Poziom wysoki palnika oszczędnego
Gotowane z zastosowaniem funkcji pary ziemniaki, świeże warzywa, gulasze, makaron: Poziom wysoki palnika zwykłego
Gotowanie ryby i warzyw z zastosowaniem funkcji pary: Poziom niski palnika o dużej mocy
Ustawienia funkcji FlameSelect.
Aby ugotować makaron, zupy, kremy, paellę, rośliny strączkowe i pudding ryżowy, wykonaj ten 3-etapowy proces, stopniowo zmniejszając stopień mocy: 1. Zagotuj wodę: poziom 9 2. Rozpocznij proces gotowania: poziom 7–9 3. Kontynuuj gotowanie: poziom 4–6 4. Zakończ gotowanie: poziom 1–3
Gotowanie ryby, warzyw z zastosowaniem funkcji pary: Poziom 1–3
Duszenie, pieczeń duszona, ragout, gulasz, ratatouille: Poziom 4–6
Chcesz jeszcze bardziej poszerzyć repertuar swojej gazowej płyty grzewczej? Z odpowiednim wsparciem możesz przygotować espresso lub użyć patelni wok o zaokrąglonym spodzie.
Poznaj wszystkie tajniki, aby pozbyć się wszelkich wątpliwości. Wprowadź E-numer (model) swojego urządzenia w asystencie i uzyskaj wszystkie istotne informacje związane z konkretnym produktem, od instrukcji obsługi po eksperckie rozwiązywanie problemów i porady dotyczące konserwacji.
W przypadku zabrudzeń Twoje urządzenie może nie pracować tak, jak powinno. Dzięki naszym specjalnie opracowanym produktom do czyszczenia możesz utrzymywać odpowiedni wygląd i działanie piekarników, płyt grzewczych i okapów kuchennych.
W Bosch tworzymy produkty i usługi z myślą o swoich klientach, dlatego tak ważna jest dla nas Twoja opinia! Prosimy, poświęć minutę na wypełnienie ankiety.