KOCHAMY gotowanie i pieczenie. I kochamy spędzać czas w kuchni. Ale od czasu do czasu, każdy z nas popełnia błędy. Musisz wiedzieć, że większości błędów jakie popełniamy, można łatwo uniknąć. Aby wszystkie przepisy udawały się bez problemów. Tak, by kreatywność w kuchni nigdy nie przestała być zabawą.

Zachowaj spokój
Upewnij się, że odstawisz mięso na jakiś czas by "odpoczęło" przed i po pieczeniu.

Słoneczna strona
Wszyscy wiemy, że oczy też należy zadowolić. Jeśli usmażysz jajko w zbyt wysokiej temperaturze, powierzchnia zmatowieje. Wybierz średnią temperaturę, a jajko wystąpi w pełnej krasie.

Niech rośnie
Nigdy nie używaj gorącej wody piekąc z udziałem drożdży, w przeciwnym razie drożdże zginą, a ciasto nie wyrośnie. Wystarczy letnia.

Działaj powoli.
Czy jest ktoś, kto nie kocha czekoladowych ciast? Ale na pyszne czekoladowe ciasto, potrzebujesz perfekcyjnie rozpuszczonej czekolady. Nie spiesz się z rozpuszczaniem czekolady, albo będzie ziarnista.

Liczy się każda odrobina
Aby uzyskać chrupiące składniki, używaj wystarczająco dużej brytfanki. Jeśli włożysz do niej zbyt wiele składników, zrobią się papkowate.

Misz-masz
Jeśli chcesz by puree ziemniaczane było puszyste, ugnieć ziemniaki ręcznie. Jeśli ugnieciesz je mikserem lub blenderem, zrobią się gumowe i lepkie.

Zapewnij sobie wygodę
Upewnij się, że spaghetti ma mnóstwo miejsca w rondlu. W przeciwnym razie nitki spaghetti posklejają się. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj specjalnego garnka do spaghetti z wkładką z sitka.

Idealna kopuła
Upewnij się, że dokładnie wymieszasz ciasto, albo ciasta lub wypieki nie wyrosną. Mąka nie powinna być widoczna, a ciasto powinno mieć jednolitą teksturę i kolor.

Lód, lód, lodowate
Jeśli użyjesz bardzo zimnego masła, uzyskasz najlepszą kruszonkę z możliwych. Zimne masło sprawia, że ciasto jest bardzo kruche, a podczas jedzenia kruszy się na tysiąc maleńkich okruszków.

Ubijanie śmietany
Nie ubijaj smietany zbyt długo, albo zrobi się z niej masło.