[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Jak dbać o sprzęty AGD w kuchni i łazience? Poradnik

Wyposażenie kuchni w dobrej jakości sprzęty, podobnie jak i łazienki, to nie lada wydatek. Nic więc dziwnego, że chcemy, by służyły nam one jak najdłużej. Jak zatem dbać o posiadany sprzęt AGD, by cieszyć się jego bezawaryjną pracą przez wiele lat?

Sprzęty kuchenne w codziennym użytkowaniu

Codzienne użytkowanie sprzętów kuchennych naraża je na liczne zabrudzenia. Zwłaszcza płyta grzewcza, okap i piekarnik co dnia wymagają oczyszczania ich z tłuszczu i oparów.

Bez względu na to, czy gotujemy na płycie gazowej, ceramicznej czy indukcyjnej, najważniejsze jest codzienne usuwanie zanieczyszczeń i niedopuszczanie do przysychania resztek pokarmowych i tłuszczu.

Każdy rodzaj płyty grzewczej wymaga użycia specjalnych środków czyszczących. W przypadku płyty gazowej elementem składowym konstrukcji jest ruszt (lub kilka rusztów, tzw. ruszt dzielony), który można zdjąć i umyć pod bieżącą wodą. Sama płyta wykańczana jest szkłem lub emalią, a te z łatwością można wyczyścić przy pomocy zalecanego przez producenta detergentu. Płyta ceramiczna także wymaga użycia środków jej dedykowanych, ale w jej przypadku należy zwrócić uwagę na:

• Szybkość reakcji na zabrudzenie – płytę ceramiczną najlepiej czyścić od razu, kiedy wykipi zupa, nie dopuszczając do jej przypalenia się.
• Sposób usuwania przypalonych resztek – nie wolno używać preparatów mogących porysować powierzchnię, przypalenie najlepiej nawilżyć delikatnym detergentem lub wodą a następnie (kiedy zmięknie) odskrobać specjalnym drapakiem (jest elementem wyposażenia płyty).

Płyta indukcyjna jest najbardziej skomplikowana technologicznie i najdelikatniejsza ze wszystkich wymienionych, ale myje się ją podobnie jak płytę ceramiczną.

UWAGA: zanim przystąpimy do mycia płyty ceramicznej albo indukcyjnej musi być ona zupełnie zimna – chodzi nie tylko o ryzyko opatrzenia się, ale i pęknięcia płyty.

Sprawdź naszą ofertę płyt grzewczych.

W przypadku piekarnika warto pamiętać, że z trudnymi do usunięcia złogami tłuszczu, obok polecanych do tego detergentów, dobrze radzi sobie domowy preparat przygotowany z octu i sody oczyszczonej. Z kolei nowoczesne okapy mają aluminiowe filtry, które można myć pod bieżącą wodą albo nawet w zmywarce. Jeśli masz okap z filtrem węglowym, trzeba go po prostu regularnie wymieniać.

Zmywarka i lodówka wymagają regularnego czyszczenia z resztek jedzenia, a także pilnowania, by przez wilgoć nie rozwijały się w nich patogenne drobnoustroje. Na rynku dostępne są specjalne preparaty pochłaniające nieprzyjemne zapachy z obu urządzeń oraz detergenty do mycia – w przypadku zmywarki preparat taki wkłada się do komory i puszcza wskazany na opakowaniu cykl mycia. Zarówno lodówkę, jak i zmywarkę możemy też czyścić wspomnianym wyżej preparatem z sody i octu.

Systematyczna pielęgnacja to podstawa

Jak wspomniano wyżej, kluczowa w utrzymaniu urządzeń kuchennych w czystości jest szybkość naszej reakcji na zabrudzenie:

po każdym gotowaniu warto przetrzeć sprzęt AGD ściereczką nasączoną wodą lub delikatnym detergentem,
• lodówkę należy myć wodą z octem co najmniej raz w miesiącu, a w razie potrzeby przecierać półki wilgotną ścierką za każdym razem, kiedy pojawi się na niej jakieś zanieczyszczenie,
• zmywarka musi mieć często opróżniany filtr, warto też skorzystać z zawieszki eliminującej przykry zapach.

Regularna konserwacja i stosowanie odpowiednich produktów przedłuża żywotność kuchennego AGD

Stosowanie zbyt agresywnych środków czyszczących może uszkadzać powierzchnię poszczególnych sprzętów, wpływając nie tylko na ich trwałość, ale również funkcje użytkowe. Im bardziej skomplikowane technologicznie urządzenie, tym delikatniejszego mycia wymaga.

Kupując nowy sprzęt warto dokładnie zapoznać się z zaleceniami producenta odnośnie do prawidłowego użytkowania i pielęgnacji, bo stare przyzwyczajenia związane z czyszczeniem urządzeń kupionych lata temu mogą okazać się szkodliwe dla nowoczesnych AGD naszpikowanych elektroniką.

AGD w łazience, czyli zadbana pralka i suszarka

Pralka to jedno z urządzeń, które narażone jest nie tylko na liczne zanieczyszczenia, ale również niekorzystne oddziaływanie substancji znajdujących się w wodzie wykorzystywanej do prania i generujących np. powstawanie kamienia.

Z kolei suszarka do ubrań narażona jest przede wszystkim na zanieczyszczenia stałe, osadzające się na filtrach. Część dostępnych na rynku suszarek ma jeden filtr, część – dwa: filtr kłaczków przy bębnie i drugi przed wymiennikiem ciepła. Obydwa należy czyścić po każdym suszeniu! Jeśli nie dysponujemy suszarką z samoczyszczącym się wymiennikiem ciepła, trzeba wyczyścić go wilgotną ściereczką lub odkurzaczem, miękką ssawką z włosiem kilka razy w roku.

Sprawdź naszą ofertę pralek i suszarek.

Jak wyczyścić pralkę?

Przy częstym użytkowaniu pralka wymaga regularnego czyszczenia zarówno w bębnie jak i wewnątrz układów piorących:

minimum raz w tygodniu warto umyć komorę na proszek i płyn do płukania, a także przetrzeć wodą z octem wnętrze bębna i uszczelki przy drzwiach,
• jeżeli mamy twardą wodę, pamiętajmy o regularnym stosowaniu środków, które zapobiegną osadzaniu się kamienia na elementach grzejnych,
• aby dokładnie wyczyścić układy wewnętrzne, możemy zastosować specjalne płyny do czyszczenia pralek lub wykonać "puste" pranie z dodatkiem octu, który usunie nie tylko zanieczyszczenia, ale również osady z kamienia.

Prawidłowo użytkowane i systematycznie czyszczone AGD będą nam służyły bezawaryjnie aż do swojej śmierci technologicznej.