[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Okap podszafkowy czy kominowy – który wybrać?

Okap kuchenny jest jednym z podstawowych sprzętów AGD w kuchni. Dzięki niemu z pomieszczenia usuwane są nieprzyjemne zapachy, opary oraz tłuste osady powstające podczas przygotowywania potraw. Pytanie tylko, jaki model wybrać? Do wyboru masz między innymi okap kominowy i podszafkowy. Czym się różnią i w jakiej kuchni się sprawdzą? Podpowiadamy.

Okapy są szczególnie zalecane do otwartych kuchni, kiedy to w jednym pomieszczeniu zarówno się wypoczywa, jak i gotuje. Jednak każda kuchnia, niezależnie od rozmiarów, wymaga dopasowania odpowiedniego sprzętu, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się nieprzyjemnych zapachów, wilgoci i tłuszczów, które mogą osiadać na meblach. Na rynku istnieje kilka typów okapów, z czego najpopularniejsze to okapy podszafkowe i kominowe.

Okap kuchenny – zasada działania

Wyróżniamy okapy kuchenne działające w obiegu zamkniętym (pochłaniacz kuchenny) oraz okapy połączone bezpośrednio z kanałem wentylacyjnym (wyciąg kuchenny kominowy). Dodajmy, że praktycznie każdy model okapu w kuchni można zamontować w trybie pochłaniacza, bez konieczności podłączania do komina.

Działanie urządzeń jest podobne – przy pomocy wiatraków zasysają powietrze znad kuchenki. Różnica dotyczy tego, co dalej dzieje się z tym powietrzem. Otóż pochłaniacz filtruje powietrze i wypuszcza z powrotem do pomieszczenia. Natomiast okap kominowy zasysa powietrze wraz z zanieczyszczeniami, parą wodną, zapachami i odprowadza je na zewnątrz przewodem kominowym.

Rodzaje okapów kuchennych

Okap podszafkowy dobrze sprawdzi się w małych kuchniach, ponieważ zajmuje niewiele miejsca. Ze względu na sposób montażu (pod szafką, rzadziej do ściany) jest mało widoczny, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na okap teleskopowy z wysuwaną szufladą. Urządzenie jest kompaktowe i niedrogie. Stosowane jest najczęściej w kuchniach w roli pochłaniacza, w których z jakichś względów nie można podłączyć okapu do wentylacji.
Okap kominowy, nazywany też okapem przyściennym, to samodzielnie wiszące urządzenie, montowane nad kuchenką. Ma długi, pionowy komin doprowadzony do szybu wentylacyjnego. Wprawdzie okap jest nieobudowany, ale charakteryzuje się nowoczesnym wykończeniem i prostą, geometryczną formą, przez co może być ozdobą kuchni.

Okap kominowy – najważniejsze zalety i wady

Okapy kominowe występują w różnych rozmiarach i kształtach, dodatkowo mogą być wyposażone w oświetlenie (halogenowe lub LED). Jednym z popularniejszych modeli jest tu okap ze stali nierdzewnej, szerszy u dołu, który wybierany jest do nowoczesnych kuchni. Taki okap najczęściej działa jako wyciąg kuchenny, co przekłada się na lepsze parametry i cichszą pracę. Dzięki temu, że pracuje w obiegu otwartym, zapewnia ogromną skuteczność w oczyszczaniu kuchni, nawet takiej o większej powierzchni. Poradzi sobie, nawet kiedy gotować będziesz na wszystkich palnikach naraz. Dodatkowo, dzięki temu, że zasysa gorące powietrze znad kuchenki, może wpływać na komfort pracy, ponieważ zapobiega nagrzewaniu się pomieszczenia.

Rozwiązanie ma też swoje wady. Okap kuchenny kominowy ze względu na gabaryty nie sprawdzi się w małej kuchni. Ponadto urządzenie może zostać użyte tylko w pomieszczeniach z otworem wentylacyjnym i kratką, która zapewnia wentylację grawitacyjną (nie zaleca się okapów kominowych w domach z wentylacją mechaniczną, z odzyskiem ciepła oraz bez). Ze względu na to, że okap nie jest zabudowany, jest bardziej podatny na zabrudzenia i wymaga regularnego czyszczenia obudowy. Ważna jest również cena – okap kominowy jest zazwyczaj droższy niż okap podszafkowy.

Okap podszafkowy – najważniejsze zalety i wady

Okapy podszafkowe w porównaniu do innych modeli zazwyczaj są mniej wydajne i głośniejsze przy pracy. Jednak atrakcyjna cena, niewielkie rozmiary i możliwość zabudowy sprawiają, że jest to doskonały okap do małej kuchni.

Zaletą okapu podszafkowego jest jego prosty montaż oraz fakt, że można go zamontować również do pracy w obiegu zamkniętym jako pochłaniacz (bez komina). To, o czym powinieneś pamiętać podczas montowania okapu niepodłączonego do wyciągu, to filtr – należy tutaj wybrać okap podszafkowy z filtrem węglowym.

Jak sama nazwa wskazuje, okap kuchenny podszafkowy umieszcza się pod szafką, dzięki czemu nie dominuje w pomieszczeniu. Jest to idealny okap do zabudowy, ponieważ można go sprytnie ukryć w dnie szafki i sprawić, że stanie się zupełnie niewidoczny. To sprawia, że urządzenie też łatwo utrzymać w czystości – większość elementów konstrukcji jest schowana, więc wystarczy przetrzeć szmatką powierzchnię znajdującą się pod regałem kuchennym.

Przy wyborze takiego okapu zwróć uwagę na jego wielkość, ponieważ powinien być nieco szerszy od kuchenki – tylko wtedy pochłonie wszelkie opary powstałe podczas gotowania. Standardowe szerokości okapu podszafkowego to 60 lub 50 cm.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Okap kuchenny to sposób na zachowanie czystej i pachnącej kuchni. Dzięki niemu pozbędziesz się z pomieszczenia brzydkich zapachów i wilgoci, które powstają podczas gotowania lub smażenia potraw. Dodatkowo okap pozwala zachować czystość – dzięki filtrom pochłania unoszący się w cząsteczkach pary tłuszcz, który może osiadać na meblach, powodując nawet trwałe przebarwienia.

Jeżeli zastanawiasz się, jaki okap do kuchni wybrać, zwróć uwagę na parametry urządzenia, wydajność i cichą pracę. Nawet okap podszafkowy może być cichy, wydajny i znakomicie sprawdzać się w otwartej kuchni, przy czym pamiętaj, że nie wymienia całkowicie powietrza w pomieszczeniu, lecz tylko oczyszcza je z tłuszczu i pary wodnej. Zdecydowanie efektywniejszy jest okap kominowy, ale ten zazwyczaj jest dość spory i widoczny w kuchni, dlatego tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na miejsce montażu i dopasowanie stylistyczne. Istotne są również dodatkowe funkcje i udogodnienia jak intuicyjne sterowanie czy oświetlenie.