[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Czajnik elektryczny czy klasyczny?

Gotowanie wody to jedna z najczęściej wykonywanych w kuchni czynności, z tego względu czajnik wydaje się obowiązkowym elementem jej wyposażenia. Przed zakupem tego oczywistego sprzętu pojawia się jednak wiele wątpliwości, jak chociażby to, jaki model wybrać – elektryczny czy tradycyjny? Jakie są wady i zalety każdego z rozwiązań?

Na co zwrócić uwagę, wybierając czajnik?

Po czajnik sięgamy tak często, że jego ergonomia ma znaczenie szczególne. Równie ważne, jak parametry techniczne, są więc takie kwestie, jak materiał, z jakiego czajnik został wykonany, a nawet kształt czy design, bo to one przesądzają o bezpieczeństwie użytkowania. Czajnik musi być poręczny, dobrze wyważony. Powinien mieć uchwyt, który nie wyślizgnie się z ręki i nie narazi użytkownika na poparzenie wrzątkiem. Ważne, aby nadmiernie się nie nagrzewał (temu służy np. podwójna ściana obudowy). Materiał, z którego jest wykonany, musi być bezpieczny dla zdrowia. Chodzi o to, żeby podczas gotowania wody nie uwalniały się do niej szkodliwe składniki, a takie ryzyko zachodzi, kiedy wybieramy np. czajniki elektryczne z taniego plastiku albo czajniki klasyczne z aluminium.

Rodzaje czajników

Czajniki klasyczne (stawiane na palniku kuchenki) coraz częściej wypierane są przez czajniki elektryczne z bazą podłączaną bezpośrednio do gniazda sieciowego. O tym, który model wybierzemy, przesądza nasze przyzwyczajenie, wielkość kuchni czy wpływ użytkowanych AGD na rachunki za prąd.

Czajnik elektryczny – jaki wybrać?

Czajnik elektryczny gotuje wodę bardzo szybko, ale zużywa sporo energii (czajnik o mocy 2000 W zużywa dziennie ok. 0,66 kWh, co kosztuje 0,45 zł; rocznie daje to 240 kWh i koszt 164,25 zł). Jeśli zsumujemy zużycie energii przez wszystkie AGD, może się okazać, że tańsza jest eksploatacja czajnika klasycznego.

Wybierając czajnik elektryczny, należy także zwrócić uwagę na:

  • Pojemność: najmniejsze czajniki elektryczne mogą mieć pojemność 0,5 litra i te doskonale nadają się do zabrania w podróż – w każdych warunkach, w których mamy dostęp do zasilania, uda nam się przygotować kubek gorącej herbaty albo zupy instant. Jeśli czajnik na co dzień służy wieloosobowej rodzinie, konieczna jest duża pojemność.
  • Zabezpieczenia: dobrej klasy czajniki elektryczne automatycznie wyłączają się po zagotowaniu wody, mają zabezpieczenie przed przegrzaniem i włączeniem pustego czajnika. Pokrywa czajnika otwiera się wyłącznie po przyciśnięciu przycisku.
  • Wskaźnik poboru wody z podziałką: umożliwia on nabranie takiej ilości wody, jaką akurat potrzebujemy zagotować.

Czajnik na gaz – jaki wybrać?

Czajnik na gaz nie zajmuje miejsca na blacie i nie blokuje gniazda sieciowego. Gotowanie w nim wody jest tańsze niż gotowanie w czajniku elektrycznym, ale trwa dłużej i jeśli czajnik nie ma gwizdka, istnieje ryzyko jego spalenia.

Wybierając czajnik na gaz, należy także zwrócić uwagę na:

Konstrukcję: w przypadku czajnika na gaz istotne jest, czy i jaki ma gwizdek (odczepiany lub odchylany), jak zabezpieczona jest jego rączka (nie może się nagrzewać, musi dobrze leżeć w dłoni i się nie wyślizgiwać) i czy ma grube dno (dłużej zachowuje ciepło, istnieje mniejsze ryzyko zniszczenia go pod wpływem ciężaru wody).

Materiał, z którego jest wykonany: wpływa to nie tylko na wygląd, ale i na nasze zdrowie. Najlepsza jest stal nierdzewna – podczas gotowania nie uwalnia do wody jakichkolwiek szkodliwych substancji, nie zmienia jej zapachu czy smaku.

Niektóre modele czajników tradycyjnych nadają się także na kuchenki indukcyjne. Czajnik na indukcję musi być wykonany z metalu, który reaguje na magnes – ze stali lub żelaza. Musi mieć płaskie dno, nie większe niż wyznaczone pole na kuchence. Jeśli będzie większy, płyta indukcyjna się nie uruchomi, bo ma czujniki sensoryczne na całej powierzchni.

Niektóre modele czajników tradycyjnych nadają się także na kuchenki indukcyjne. Czajnik na indukcję musi być wykonany z metalu, który reaguje na magnes – ze stali lub żelaza. Musi mieć płaskie dno, nie większe niż wyznaczone pole na kuchence. Jeśli będzie większy, płyta indukcyjna się nie uruchomi, bo ma czujniki sensoryczne na całej powierzchni.

Jaki czajnik wybrać?

Wybór czajnika to decyzja o tyle ważna, że jest to naczynie użytkowane bardzo często przez wszystkich domowników – także najmłodszych i najstarszych, czyli tych, w przypadku których bezpieczeństwo ma znaczenie szczególne.

Tym, co odróżnia czajniki elektryczne podłączane do gniazda sieciowego od czajników gotujących wodę na kuchence gazowej bądź indukcyjnej, jest:

  • czas gotowania: czajnik elektryczny gotuje wodę szybciej,
  • koszt eksploatacji: czajnik elektryczny jest droższy w eksploatacji,
  • funkcjonalność: czajnik na kuchenkę nie zajmuje miejsca na blacie i nie blokuje gniazdka,
  • bezpieczeństwo: czajnik elektryczny ma liczne zabezpieczenia, których nie znajdziemy w czajnikach tradycyjnych.

Dla kogo lepiej sprawdzi się czajnik elektryczny, a dla kogo gazowy?

  • Czajnik elektryczny jest bezpieczniejszy w przypadku rodzin z małymi dziećmi (zabezpieczenia).
  • Czajnik tradycyjny zadowoli osoby oszczędne.
  • Czajnik elektryczny jest idealny jako element aranżacji kuchni nowoczesnej w industrialnym stylu.
  • Czajnik tradycyjny świetnie wpisze się w aranżację rustykalną, skandynawską czy etniczną.