[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Domowe przetwory - czy warto je przygotowywać?

Słoiki w przetworami owocowymi stoją w rzędzie na drewnianej półce.

W dzisiejszych czasach powszechna stała się świadomość jak ważne dla naszego zdrowia jest prawidłowe odżywianie. Ten trend widać również w sezonie na domowe przetwory. Coraz więcej z nas decyduje się wykonać je samemu, zamiast kupować gotowe dżemy czy sałatki w sklepie. Dowiedz się, dlaczego warto poświęcić czas na domowe przetwory.

Przewaga domowych przetworów nad sklepowymi

Przygotowanie domowych przetworów to zawsze dużo lepsze rozwiązanie niż kupowanie gotowych w sklepie. Przede wszystkim masz pełną kontrolę nad swoimi posiłkami. Krótko mówiąc, wiesz co jesz - masz całkowity wpływ na zawartość przygotowywanych produktów, unikasz konserwantów i substancji chemicznych.

Po drugie – zaoszczędzisz trochę pieniędzy. Wykorzystując sezon na poszczególne owoce i warzywa możesz tanim kosztem przygotować przetwory, które w sklepie potrafią kosztować kilkukrotnie więcej. Płacisz mniej otrzymując zdrowsze jedzenie – brzmi nieźle, prawda?

W końcu po trzecie: zero waste. Przetwory to doskonały sposób na niemarnowanie żywności, dlatego warto zainteresować się tym tematem. Zwłaszcza że przygotowywanie przetworów nie zajmuje tak dużo czasu – zwłaszcza z przydatnym sprzętem gospodarstwa domowego.

Jakie przetwory warto robić?

Przetwory można robić praktycznie ze wszystkiego. Jedynym ograniczeniem jest co najwyżej dostępność danych produktów i nasze indywidualne upodobania. Warto więc zastanowić się jakie produkty chętnie spożywają nasi domownicy i właśnie tego typu przetwory przygotować.

Możemy wybierać zarówno z pośród przetworów z warzyw jak i owoców. Co więcej, jeśli posiadamy kawałek własnego ogródka, możemy odpowiednio wcześniej zasadzić warzywa, które następnie wykorzystamy do przygotowania przetworu. W przeciwnym wypadku dobrze kupić produkty u sprawdzonego sprzedawcy.

Najpopularniejsze domowe przetwory z owoców

Przetwory owocowe można wykorzystać poza sezonem do wielu dań, na przykład do naleśników. W przypadku syropów owocowych dodanie nawet niewielkiej ilości przetworu do herbaty w jesienne, chłodne wieczory z pewnością pomoże nam się zrelaksować.

Najpopularniejsze domowe przetwory z owoców to:

  • dżemy
  • kompoty
  • soki
  • musy
  • owoce w syropie

Do robienia dżemów najlepiej nadają się truskawki, maliny , brzoskwinie, morele, jagody oraz śliwki. Gotujemy je z całych lub pokrojonych owoców, dodając sporą ilość cukru. W celu przygotowania kompotów oraz soków możemy wykorzystać większość sezonowych owoców, w tym między innymi jabłka, wiśnie, gruszki, rabarbar, agrest czy porzeczki. To samo tyczy się syropów oraz musów.

Zielone warzywa leżą na stole obok słoika z zielonym warzywnym smoothie.

Najpopularniejsze domowe przetwory z warzyw

Warto również przygotować przetwory z warzyw, które można wykorzystać do domowych obiadów nawet wówczas, kiedy sezon na dane produkty dawno się skończył, a te dostępne w sklepach nie posiadają pożądanego smaku.

Do najpopularniejszych domowych przetworów z warzyw zaliczyć możemy:

  • ogórki kiszone i konserwowe
  • sosy pomidorowe
  • ketchup z cukinii
  • marynowane warzywa (w tym między innymi papryka i cukinia)
  • warzywne sałatki obiadowe

Najpopularniejsze zdecydowanie są przetwory z ogórków – zawdzięczają to swojemu niesamowitemu smakowi. Również cukinia znakomicie nada się do przetworów. Prócz ketchupu można przygotować z niej sałatkę, a nawet dżem. Natomiast gotowe sosy pomidorowe to praktycznie gotowy pomysł na obiad – warto mieć je pod ręką!

Kobieta w białej koszulce i różowej bluzce w kuchni przygotowuje sok warzywny z porozstawianych warzyw na stole za pomocą blendera.

Jak ułatwić sobie przygotowywanie domowych przetworów?

Przygotowanie przetworów zwykle kojarzy się z czasochłonnymi zajęciami w kuchni. Proces ten nie musi jednak wcale tak wyglądać. Wystarczy mieć na wyposażeniu kilka przydatnych sprzętów gospodarstwa domowego.

Niewątpliwie dużą pomocą w przygotowywaniu domowych przetworów może być drobne AGD, takie jak wszelkiego rodzaju szatkownice, blendery czy rozdrabniacze. Podkreślmy, że na przykład dobrej jakości blender ręczny czy rozdrabniacz pozwolą znacznie skrócić czas potrzebny na przygotowanie przetworów.

Sprawdź szeroką ofertę niewielkich i pomocnych rozdrabniaczy Bosch: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/drobny-sprzet-kuchenny/rozdrabniacze

Również większy sprzęt AGD pozwoli nam przyspieszyć prace nad domowymi przetworami z warzyw i owoców. Na przykład w piekarniku o wiele szybciej wyparzymy słoiki na przetwory niż w tradycyjny sposób przez gotowanie. W ten sposób małe i duże AGD sprawi, że małym nakładem czasu i kosztów będziemy mogli cieszyć się zdrową żywnością o każdej porze roku – nie tylko w sezonie. Warto spróbować!

Szukasz innowacyjnego piekarnika w minimalistycznej formie? Sprawdź katalog piekarników Bosch: https://www.bosch-home.pl/produkty/gotowanie-i-pieczenie/piekarniki