[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Mielenie ziaren kawy a smak małej czarnej – czy młynek do kawy ma znaczenie?

Młynek do kawy – jaki ma wpływ na smak napoju?

Chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy? Poznaj, jaki ekspres do kawy z młynkiem wybrać.

Ekspres do kawy z młynkiem sprawia, że możesz cieszyć się niepowtarzalnym aromatem napoju każdego dnia. Pamiętaj, że smak kawy zależy od stopnia zmielenia ziaren, dlatego należy wybrać odpowiedni młynek do kawy. Nasz poradnik pomoże ci w tym wyborze.

Co wpływa na smak kawy?

Kawa kawie nierówna – wie o tym każdy jej miłośnik. Na smak tego czarnego płynu wpływa wiele czynników, a ich zrozumienie może pomóc w doskonaleniu procesu przygotowania ulubionego napoju.

Jakość kawy

Gatunek, pochodzenie, odmiana, świeżość, stopień wypalenia – sposób przygotowania ziaren jest podstawą uzyskania wyśmienitego napoju. Jest wiele gatunków kawy, z których najpopularniejsze to arabica i robusta. Pochodzenie ziaren nawet tego samego gatunku może być powodem różnic w smaku i zawartości kofeiny.

Na smak kawy wpływa także sposób uprawy. Eliminacja sztucznych nawozów i pestycydów i uprawa zgodna z zasadami rolnictwa organicznego lub zrównoważonego daje ziarna lepszej jakości, o odczuwalnie innym smaku. Warto wybierać ziarna od sprawdzonych dostawców.

Stopień palenia ziaren też ma znaczenie. Jasne palenie może uwidocznić delikatne i kwiatowe smaki, podczas gdy ciemne palenie może przynieść głębokie i gorzkie nuty.

Metoda i długość parzenia

Sposób parzenia kawy ma bezpośredni wpływ na smak. Ekspres do kawy, kawiarka, ekspres przelewowy, kapsułkowy lub alternatywne metody, jak pour-over lub cold brew, pozwalają wydobyć z ziaren wyjątkowe nuty smakowe.

Ważne są: czas ekstrakcji, kiedy woda pozostaje w kontakcie z kawą, oraz temperatura wody użytej do parzenia – optymalna wynosi 90–96°C. Zbyt niska temperatura może prowadzić do niedostatecznej ekstrakcji związków aromatycznych, a zbyt wysoka – do nadmiernej goryczy. Podobnie z czasem parzenia: za krótki nie wydobędzie z kawy tego, co najlepsze, a za długi może uwydatnić niepożądane nuty smakowe.

Aby dopasować czas parzenia, najlepiej wybrać automatyczny ekspres ciśnieniowy, który sam dobierze parametry przygotowania kawy do rodzaju napoju. Mała objętość wody przepuszczona pod dużym ciśnieniem przez odpowiednią objętość drobno zmielonych ziaren – to przepis na idealne espresso: mocne i aromatyczne.

Czy młynek do kawy ma wpływ na aromat i smak napoju?

Stopień zmielenia ziaren jest bodaj najważniejszy dla smaku i aromatu kawy. Odpowiedni poziom rozdrobnienia ziaren pozwala na ekstrakcję związków chemicznych wpływających na jakość napoju. Własny młynek do kawy pozwala na kontrolę nie tylko stopnia zmielenia ziaren. W wysokiej jakości sprzęcie otrzymasz jednorodnie zmielone ziarna tuż przed parzeniem ulubionej małej czarnej, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Dlaczego to takie ważne? Bo młynek umożliwia kontrolę procesu mielenia ziaren, czyli uzyskania spójnej konsystencji proszku. Parzenie zbyt grubo zmielonych ziaren daje wodnisty napój bez pianki. Z kolei ze słabo rozdrobnionych ziaren parzenie wydobędzie nadmierną goryczkę.

Mając własny młynek do kawy, warto poeksperymentować z parametrami mielenia i dostosować jego ustawienia do rodzaju napoju oraz preferencji smakowych. Konsystencja i stopień zmielenia ziaren ma kluczowe znaczenie dla aromatu i walorów smakowych kawy. Bardzo drobno zmielone ziarna przypominają wyglądem puder, drobno zmielone – proszek, a średnio zmielone są podobne do piasku. Najłatwiej rozpoznać grubo zmielone, przypominają bowiem kryształki soli morskiej.

Jaki młynek do kawy to najlepszy wybór?

Zastanawiając się nad wyborem młynka do kawy, warto poznać najpierw najpopularniejsze rodzaje młynków oraz ich wady i zalety.

Sposób obsługi – ręczne i elektryczne

Ręczne młynki do kawy

To ekonomiczna opcja, jednak wymaga ręcznej obsługi i włożenia wysiłku w zmielenie ziaren.

⦁ Zalety: zazwyczaj są kompaktowe i ciche. Pozwalają na większą kontrolę nad procesem i precyzyjną regulację stopnia mielenia. Stosunkowo tanie w porównaniu z innymi rodzajami.
⦁ Wady: mielenie jest czasochłonne. Modele o mniejszej pojemności są mniej wydajne, o czym trzeba pamiętać przy mieleniu większej ilości ziaren.

Elektryczne młynki do kawy

Znacznie ułatwiają mielenie, jednak poszczególne modele różnią się parametrami.

⦁ Zalety: są wygodne w użyciu. W krótkim czasie mogą zmielić nawet sporą ilość ziaren. Zapewniają równomierne mielenie i są łatwe w obsłudze. W wielu modelach jest możliwość regulacji stopnia mielenia.
⦁ Wady: są zazwyczaj droższe niż ręczne, niektóre modele mogą wytwarzać więcej ciepła podczas mielenia, co może wpływać na walory smakowe napoju.

Sposób rozdrobnienia ziaren – żarnowe i udarowe

Żarnowe młynki do mielenia kawy

Młynki żarnowe wyposażone są w żarna, zwykle w formie dysków lub stożków, które obracając się miażdżą ziarna.

⦁ Zalety: zapewniają jednorodne i precyzyjne mielenie ziaren, co pozwala na lepszą ekstrakcję aromatu i wpływa na wyjątkowy smak. Często są wyposażone w mechanizm regulacji stopnia mielenia.
⦁ Wady: zazwyczaj droższe niż inne rodzaje młynków, niektóre modele mogą być bardziej skomplikowane w obsłudze i konserwacji.

Młynki udarowe

To sprzęt z kategorii profesjonalnego wyposażenia kawiarni.

Zalety: zapewniają jednorodne mielenie ziaren i wyższą wydajność przy mieleniu dużych ilości. Są często stosowane w kawiarniach i miejscach profesjonalnego przygotowywania kawy.

Wady: mają większe rozmiary niż inne modele młynków i zazwyczaj są droższe. Wymagają większej przestrzeni w kuchni, mają bardziej skomplikowaną obsługę

Rodzaj żaren – stalowe i ceramiczne

Młynki stalowe

Wytrzymałe i wydajne, szeroko stosowane do przygotowania kawy w domu i w kawiarniach.

⦁ Zalety: są trwałe i odporne na uszkodzenia. Zapewniają jednorodne mielenie i często stosuje się je w profesjonalnym przygotowywaniu kawy.
⦁ Wady: mogą wytwarzać więcej ciepła podczas mielenia, co może wpływać na świeżość kawy. Niektóre modele trzeba regularnie konserwować.

Młynki ceramiczne

To jeden z najczęściej polecanych rodzajów młynków do kawy. Ceramiczne żarna są wykonane z twardego i trwałego materiału pozwalającego na równomierne mielenie ziaren.

⦁ Zalety: zapewniają równomierne mielenie ziaren bez nadmiernego nagrzewania. Ceramika nie wpływa chemicznie na kawę, a więc i na czystość smaku.
⦁ Wady: zazwyczaj są droższe niż stalowe. Mogą być delikatniejsze i podatne na uszkodzenia.

Dobry młynek do kawy można kupić osobno, ale równie dobrze sprawdzają się ekspresy do kawy z młynkiem. Ekspresy przelewowe Bosch wyposażone są w funkcję Aroma Volume Automatic umożliwiającą precyzyjne dopasowanie czasu parzenia i objętości wody do ilości zmielonych ziaren. Każda filiżanka kawy będzie miała ten sam smak wyjątkowej jakości bez względu na to, czy przygotowujemy jedną czy kilka.

Najlepszy młynek do kawy to ten, w którym możemy ustawić wiele parametrów mielenia, tak aby idealnie dopasować je do indywidualnych preferencji.