[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Jak przygotować pizzę w domowym zaciszu?

kobiety przygotowują domową pizzę

Jak przygotować pizzę w domowym zaciszu?

Polacy uwielbiają pizzę. Nic więc dziwnego, że chętnie przygotowujemy ją również w domu. Dowiedz się, jak zrobić doskonałą pizzę we własnej kuchni.

Pizza to pyszna i sycąca propozycja zarówno na obiad, jak i kolację z ukochaną osobą czy przyjaciółmi. Doskonale sprawdzi się też jako imprezowa przekąska. Podpowiadamy, jak ją samodzielnie przygotować.

Idealne ciasto na pizzę krok po kroku

Jeśli chcesz przygotować domową pizzę, podstawą jest cienkie i chrupiące ciasto. Aby takie było, w pierwszej kolejności przyrządź rozczyn drożdżowy:

  • po wyjęciu z lodówki ociepl drożdże w temperaturze pokojowej, a następnie rozpuść je w ciepłej wodzie;
  • dodaj 2 łyżki mąki i cukier, a całość dokładnie wymieszaj;
  • masę odstaw na około 10 minut – rozczyn powinien trzykrotnie zwiększyć swoją objętość; jeśli do tego nie doszło, wszystkie kroki należy powtórzyć.

Ciasto do domowej pizzy zrobisz po przesianiu mąki do miski i wymieszaniu jej z solą, a następnie przelaniu przygotowanego rozczynu drożdżowego do zrobionego wcześniej wgłębienia. Zagarniaj łyżką mąkę i mieszaj składniki przez około 2–3 minuty, dolewając nieco oliwy. Kolejny krok to wyrobienie ciasta na stolnicy – zwykle wystarczy 15 minut, aby stało się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby wyrosło.

Następny etap to położenie ciasta na środku blaszki albo tortownicy posmarowanej oliwą i jego delikatne spłaszczenie oraz rozciągnięcie. Rozprowadzaj je palcami po całej powierzchni blachy, zaczynając od środka. Pamiętaj o pozostawieniu niewielkiego zgrubienia na brzegach. Uformowanie ciasta może nie być łatwe, gdyż jest ono sprężyste i na początku może się cofać. Dlatego warto robić to powoli i ewentualnie odczekać, aż będzie bardziej podatne na rozciąganie.

Jeśli chcesz szybko przygotować ciasto na pizzę w domu, zadanie znacznie ułatwi Ci robot kuchenny Bosch. Wyposażono go w funkcjonalne rozwiązania, które zwiększą wygodę podczas prac w kuchni. Przykłady to:

  • zintegrowana waga z funkcją tarowania, dzięki której szybko zważysz składniki o masie do 5 kg – nie tracisz czasu na szukanie po szafkach miarki albo na mycie szklanek służących do odmierzania składników;
  • planetarny ruch mieszadeł 3D – poruszają się w trzech kierunkach jednocześnie, co sprawi, że ciasto na pizzę będzie idealnie wyrobione;
  • elektroniczna regulacja prędkości – zapewni płynną pracę bez względu na to, jakie artykuły spożywcze trzeba zmieszać;
  • funkcja automatycznego parkowania mieszadeł – zawsze ustawią się z tyłu misy, dzięki czemu będziesz miał odpowiednio dużo miejsca na uzupełnianie składników.

Do wyboru masz wiele modeli robotów kuchennych Bosch. Różnią się na przykład pojemnością misy, mocą oraz liczbą trybów i ustawień prędkości. Bez problemu wybierzesz taki, który pasuje do twoich potrzeb. Każde urządzenie ma nowoczesny i uniwersalny design, który sprawdzi się w każdym domu i mieszkaniu.

Pamiętaj, że robot kuchenny przyda się nie tylko do wyrobienia ciasta na pizzę, ale również do siekania, rozdrabniania czy krojenia w plastry. W wyposażeniu urządzenia Bosch znajdziesz na przykład rozdrabniacz do warzyw i owoców, dwustronną tarczę do krojenia na wiórki bądź tarczę SuperCut do precyzyjnego rozdzielania miękkich warzyw, takich jak por.

Sprzęt z powodzeniem zastąpi mikser, blender, a nawet maszynkę do mięsa. Dzięki temu nie musisz tracić pieniędzy i miejsca w związku z zakupem takich urządzeń. Funkcja EasyArm Lift pozwoli ci łatwo podnieść ramię urządzenia i wymienić końcówkę – wystarczy wcisnąć jeden przycisk. To bardzo wygodne rozwiązanie.

Osoba wyrabia ciasto na pizzę

Sos do pizzy pełen smaku

Chcesz przyrządzić aromatyczny sos do pizzy? Sekretem jest długie gotowanie na małym ogniu aż do odparowania. Konieczne są również odpowiednie przyprawy.

Taki dodatek może mieć różne smaki – polecamy na przykład sos pomidorowy do pizzy. Aby go przygotować, postępuj według następującego schematu:

  • do garnka wlej oliwę (przyda się extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia, wyciskana ze świeżego owocu) i dodaj wcześniej wyciśnięty ząbek czosnku;
  • po podsmażeniu na złoty kolor wrzuć pomidory, ewentualnie 250 ml przecieru, i całość wymieszaj;
  • dodaj przyprawy, czyli szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz 1 łyżeczkę suszonego oregano.

Następnie zagotuj sos i zmniejsz ogień, pozostawiając garnek na palniku przez około 15 minut. Warto uchylić pokrywkę. W międzyczasie możesz dodać kilka posiekanych listków bazylii. Sos powinien być gęsty i mieć wyrazisty, czerwony kolor.

Ulubione dodatki w odpowiedniej kolejności

Domowa pizza może różnie smakować – wszystko zależy od tego, jakie składniki zastosujesz. Pamiętaj, aby poza sosem i mozzarellą było ich maksymalnie 3–4 rodzaje. W przeciwnym wypadku trudno będzie wyczuć chrupkość ciasta i stanie się ono oklapnięte.

Ważna jest kolejność układania dodatków:

  • najpierw rozsmaruj sos na cieście – nie powinno go być zbyt dużo, wystarczy cienka warstwa;
  • następnie rozsyp ser, najlepiej metodą solniczki, czyli przez potrząsanie dłońmi – warto dodać po połowie: mozzarellę świeżą, czyli z zalewy bądź w kulce, oraz suchą, a więc startą;
  • na końcu dodaj składniki – na samej górze powinny znaleźć się te, które mogłyby puścić wodę i rozmoczyć ciasto; dotyczy to w szczególności pieczarek.

Domową pizzę możesz skomponować na różne sposoby. W tym względzie ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia i ulubione smaki. Na ciasto możesz nałożyć na przykład szynkę, salami oraz oliwki, a także owoce morza. Dobrym pomysłem jest pizza pół na pół, składająca się z 2 smaków, a także kwadratowa, dla większej rodziny. Nie ma żadnych przeszkód, aby eksperymentować. Dzięki temu możesz stworzyć oryginalną pizzę, o jakiej zawsze marzyłeś.

Pamiętaj, że delikatne składniki, na przykład rukolę albo bazylię, należy dodać już po upieczeniu pizzy. Dzięki temu nie będą miały gorzkiego posmaku.

Domowa pizza pół na pół

Idealna temperatura pieczenia sekretem udanej pizzy

Po nałożeniu dodatków trzeba upiec pizzę. Temperatura w klasycznych piecach osiąga nawet 500°C, czego nie da rady osiągnąć w domu. Trzeba więc ustawić maksymalną temperaturę, a więc 250°C. Ciasto należy piec przez około 10 minut, przy czym przed włożeniem do piekarnika warto odczekać około 15 minut, aby podrosło. W celu usprawnienia obiegu powietrza dobrze jest wyciągnąć niepotrzebne blachy czy gęsiarki.

Aby twoja domowa pizza była idealnie chrupiąca i wyjątkowo smaczna, trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Polecamy funkcjonalne i wygodne w obsłudze piekarniki Bosch, które mają specjalną funkcję Pizza. Znajdziesz w nich ponadto:

  • termoobieg 3D – powietrze jest rozprowadzane równomiernie po całym piekarniku, co ułatwi przyrządzenie kilku potraw jednocześnie;
  • Cyfrowy Pierścień Sterujący, który pozwala niezwykle wygodnie wybrać ustawienia – wystarczy przesunąć palcem po obwodzie pierścienia i potwierdzić dany parametr dotknięciem; obraz jest czytelny dzięki ekranowi dotykowemu TFT o wysokiej rozdzielczości;
  • halogenowe oświetlenie piekarnika – dzięki niemu łatwo ocenisz, czy pizza i inne potrawy są już gotowe;
  • asystenta czyszczenia parowego, ułatwiającego utrzymanie urządzenia w czystości;
  • rozwiązania sprzyjające bezpieczeństwu, na przykład wskaźnik zalegania ciepła oraz delikatne otwieranie drzwi piekarnika SoftClose.

Przydatna jest również technologia Home Connect, dzięki której piekarnik Bosch może być obsługiwany przez ciebie z dowolnego miejsca, nawet podczas pobytu poza domem. W sposób zdalny uruchomisz i zatrzymasz wybrany program bądź zmienisz parametry pracy. Home Connect to także pomoc w przygotowaniu ulubionych potraw – wystarczy wybrać danie, a sprzęt automatycznie dobierze temperaturę, tryb grzania i czas pieczenia.

Wracając do naszego przepisu, pamiętaj, że domowa pizza będzie miała odpowiedni smak i będzie chrupka tylko wtedy, gdy wstawisz ją do nagrzanego piekarnika. Jeśli zależy ci na tym, by spód był idealnie przypieczony, kup specjalny kamień do pizzy. Gromadzi on w sobie ciepło i je równomiernie oddaje, co zapewni pożądany efekt.

Źródła:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-na-pizze
2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-pomidorowy-na-pizze
3. https://schroniskobukowina.pl/blog/dodatki-do-pizzy-z-czym-ja-jesc
4. https://www.caprinew.pl/artykuly/jak-ukladac-skladniki-na-pizzy/