Naszą misją jest wspieranie Cię na drodze do bardziej zrównoważonego i zdrowszego stylu życia – krok po kroku, gdyż każde małe działanie może wywoływać duże skutki. Dlatego wierzymy w cenny wkład w ograniczanie marnowania żywności dzięki wykorzystywaniu i konserwowaniu świeżych owoców i warzyw w najlepszy możliwy sposób. Wszystko dlatego, że marnowanie żywności jest istotnym problemem na światową skalę. Dlaczego ma to znaczenie:

Problem marnowania żywności z szerszej perspektywy.

Marnowanie żywności to problem globalny – o wadze 1,3 mld ton rocznie.
Tak… przeczytałeś prawidłowo. 1,3 mld ton żywności ulega utracie lub zmarnowaniu każdego roku , żywności, która byłaby zdatna do spożycia 1 . Szacunkowo jest to 30% żywności produkowanej do spożycia przez ludzi na całym świecie 2.

Pomyśl o tych wszystkich owocach, warzywach i resztkach w domowych chłodziarkach, które nadawałyby się do zjedzenia!
Faktycznie w Europie i Ameryce Północnej zmarnowana żywność na mieszkańca wynosi 95-115 kg rocznie 1 .
Marnowanie żywności nie tylko jest równoznaczne z marnowaniem pieniędzy, pracy i zasobów wykorzystanych podczas produkcji żywności, ale może także mieć negatywny wpływ na zmianę klimatu.
Emisje gazów cieplarnianych bezpośrednio powiązane z żywnością, która ulega utracie lub zmarnowaniu, wynoszą ok. 4,4 gigaton emisji gazów cieplarnianych rocznie 3 .

Aby nadać temu odpowiednią perspektywę, emisje w wysokości 4,4 gigaton odpowiadają około 2,2 MILIARDÓW samochodów – robi wrażenie, prawda?
Wspaniałe jest jednak to, że każdy z nas może podjąć niewielkie kroki, aby jak najlepiej wykorzystywać resztki, takie jak ugotowane mięso lub ryba, tak abyśmy wszyscy dążyli do zrównoważonej przyszłości.

Kobieta krojąca awokado na drewnianej desce obok pojemników do przechowywania próżniowego.

Inteligentne zakupy, aby zapewnić dłuższy okres przydatności.

Robienie zakupów, gdy jesteśmy głodni, zestresowani lub bez przemyślanej listy zakupów – każdemu z nas się to zdarza.
Kluczem do inteligentnych i wydajnych zakupów jest planowanie i wiedza na temat prawidłowego przechowywania żywności, aby jak najdłużej była przydatna do spożycia.

Poświęć trochę czasu, aby zastanowić się, jakie dania chcesz przyrządzić w następnym tygodniu. Może lasagne?

Wskazówka: wybieraj potrawy, które obejmują wspólne składniki. W ten sposób możesz upewnić się, że zużyjesz np. całego kalafiora, opakowanie śmietany lub zielone warzywa.

A jeśli chodzi o zakupy, gdy jesteś głodny – unikaj tego .
Będziesz myśleć swoim żołądkiem, nie mózgiem.

Otwarta chłodziarka z pojemnikami do przechowywania próżniowego wypełnionymi żywnością.

Pierwsze przyszło, pierwsze poszło.

Ten prosty, ale skuteczny sposób myślenia może pomóc Ci w unikaniu marnowania żywności , a wszystko, co jest wymagane, to pewna organizacja chłodziarki.
Gdy wkładasz nowo zakupione produkty, przesuwaj żywność w chłodziarce lub szafkach, tak aby zakupiona żywność – o dłuższym okresie przydatności – znalazła się z tyłu półki, a starsza z przodu. Oczywiście jest to ogólna zasada – należy brać pod uwagę konkretne daty przydatności do spożycia.
Niemniej jednak jest to prosta zasada, która może pomóc Ci kontrolować żywność i unikać jej marnowania, gdyż będziesz wiedzieć, co należy zjeść lub ugotować w pierwszej kolejności.
Dzięki regularnemu czyszczeniu półek w chłodziarce także będziesz wiedzieć, co znajduje się w środku , a dodatkowo będziesz mieć czystą i higieniczną chłodziarkę.

Kobieta usuwająca powietrze z pojemnika do przechowywania próżniowego wypełnionego żywnością
Przygotowywanie świeżych warzyw w garnku w piekarniku marki Bosch.

Wykorzystaj swoje resztki w jak najlepszy sposób.

Wszyscy tego doświadczyliśmy – widoku chłodziarki pełnej małych porcji resztek. Co z nimi zrobić?
To doskonały moment, aby pobudzić swoją kreatywność, i przygotować coś nowego z pysznych resztek.

Powiedzmy, że zostało Ci trochę kurczaka i warzyw po weekendowym grillu, ale nie masz ochoty po prostu odgrzewać ich na następny posiłek. Takie składniki idealnie nadają się do stworzenia nowego dania. Potrzebujesz jedynie makaronu, śmietany i ulubionych przypraw, które wymieszasz z resztkami – i otrzymasz pyszne nowe danie makaronowe.

A co zrobić ze świeżymi owocami, które zostały po ostatniej wizycie na lokalnym targu? Wiemy, że szczególnie świeże jagody mogą zepsuć się bardzo szybko. Ale jeśli włożymy je do pojemników próżniowych, zachowają świeżość do 2 razy dłużej*.

A może wykorzystać je do przyrządzenia pysznego smoothie za pomocą blendera próżniowego, aby zachować do 5 razy więcej witaminy C**? Jeśli potrzebujesz inspiracji, sprawdź interesujące przepisy na naszej stronie internetowej:

* Przechowywane w pojemnikach i torebkach próżniowych w chłodziarce, w porównaniu ze zwykłymi niepróżniowymi metodami przechowywania, badanie przeprowadzone przez niezależne laboratorium w okresie 09/2018, 6/2019 i 12/2019.
** Po 24 godzinach w porównaniu ze zwykłym miksowaniem bez funkcji próżni. Badanie przeprowadzone przez niezależne laboratorium w 08/2018.
1 FAO. 2011. Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention. Rzym, 29 str. (dostęp także pod adresem: http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf)
2 FAO. 2015. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Rzym, FAO. (dostęp także pod adresem: http://www.fao.org/3/a-i4068e.pdf)
3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Food loss and waste in the food supply chain. Nutfruit. 71. 26-27.