[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Przepis na makaron domowy

Przepis na makaron domowy

Przewiń w dół

Jak zrobić pyszny makaron domowy?

Makaron domowy smakuje tak dobrze, że kto raz go spróbuje, nie będzie już chciał korzystać ze sklepowych produktów! Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na makaron i wyrobienie z niego różnego rodzaju makaronu wcale nie musi być czasochłonne czy trudne. Wystarczy poznać sprawdzony przepis na makaron własnej roboty oraz użyć robotów kuchennych Bosch OptiMUM, by szybko i prosto zrobić makaron. Przepis na kilka wersji makaronu znajdziecie poniżej, a na stronie robotów planetarnych Bosch sprawdźcie, który robot najlepiej spełnia wasze oczekiwania.

Przepis na makaron domowy

Zacznijmy od podstawowego przepisu na najprostszy makaron domowy – przepis babci można by rzec, bo w ten sposób makaron robiły nasze babcie, gdy jeszcze nie było w sklepach gotowych produktów.

Jak zrobić makaron? Potrzebujesz:

• 100 gram mąki krupczatki lub mąki 500,
• 1 jajko średniej wielkości na każde 100 gram mąki,
• ewentualnie szczyptę soli i łyżeczkę oliwy.

To taka baza produktowa, którą często każdy ma w domu. Wykonanie ciasta na makaron obejmuje następujące kroki:

1. Przesiej mąkę przez sito do misy robota kuchennego, bo dzięki temu uzyskasz delikatniejszą konsystencję ciasta.
2. Dodawaj po kolei jajka, ale obserwuj konsystencję ciasta, bo gdy robi się zbyt wilgotne, to nie dodawaj kolejnego, a gdy jest za suche – wbij jeszcze jedno. Proporcje są trochę umowne, można zawsze dodać więcej samych żółtek, co pozwoli uzyskać ładniejszy kolor makaronu i sprawi, że będzie bardziej miękki. Uważaj jednak, by nie dodać ich za dużo, ciasto robi się wtedy twarde i zbyt kruche.
3. Jeśli ciasto jest za suche czy kruszy się, dodaj jedną łyżkę ciepłej wody.
4. Przygotuj dodatkową porcję mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania, bo ciasto nie może się kleić ani do rąk, ani do misy robota.
5. Dodaj szczyptę soli – nie musisz tego robić, możesz osolić dopiero gotowaną wodę na makaron. Nie dodawaj soli, jeśli chcesz zrobić dużą ilość makaronu do przechowywania, bo sól przyspiesza psucie się ciasta.
6. Innym, nieobowiązkowym dodatkiem jest oliwa, którą niektórzy dodają by poprawić konsystencję ciasta i nadać mu bardziej śródziemnomorski smak. Dodaj jedną łyżeczkę na porcję ciasta.
7. Wyrób ciasto na makaron w robocie kuchennym. Powinno wyjść o jednolitej strukturze, elastyczne, błyszczące.
8. Uformuj z ciasta kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na około 30 minut do maksymalnie 2 godzin. Dzięki temu nabierze właściwej konsystencji oraz wilgotności.

Uwaga! Jeśli chcesz zastąpić mąkę semoliną, to w proporcjach 1 do 1. Dalej postępuj tak samo jak w przypadku robienia makaronu domowego z przepisu ze zwykłą mąką.

Wyrabianie ciasta na makaron domowy w robocie kuchennym Bosch

Po tym, jak ciasto już będzie gotowe, przychodzi pora na jego wyrobienie – część dla wielu najbardziej odstręczającą, bo zagniatanie ciasta ręcznie wymaga siły i czasu. Tu jednak z pomocą przychodzi robot kuchenny Bosch OptiMUM, który wyrobi ciasto za Ciebie. Planetarne mieszadła 3D pozwalają na uformowanie elastycznej gładkiej masy, podobnie przydatna jest funkcja sensora – inteligentnego czujnika ciasta. Robot kuchenny rozwałkuje za Ciebie ciasto na makaron domowy na odpowiednią grubość, równą na całej jego powierzchni. Pozwoli to uzyskać idealnej struktury makaron domowej roboty.

Różnorodne kształty makaronów

Wyrabianie ciasta w robocie ma jeszcze jedną zaletę. W przypadku ręcznego wałkowania ciasta, można było zrobić raczej tylko jeden, prosty kształt makaronu – zwykłe nitki, ewentualnie wykonać bardziej czasochłonne tagliatelle. Tymczasem robot kuchenny nie tylko wyrobi ciasto, ale także pokroi je na wstążki lub płaty różnych rodzajów. Skorzystaj z przystawki PastaPassion, by uzyskać prawdziwy włoski makaron własnej roboty: tagliatelle lub lasagne. Montaż zestawu jest prosty dzięki kolorystycznemu kodowaniu akcesoriów. Wystarczy tylko podłączyć przystawki do napędu za pomocą dołączanego adaptera.

Jeśli marzą Ci się jeszcze bardziej wymyślne kształty makaronu, to Bosch ma też przepis na domowy makaron ditaloni rigati, fussili, cellentani, rigatoni oraz maccheroni dzięki czterem nakładkom do robota kuchennego. Nakładki do przygotowania makaronu pasują do robotów kuchennych marki Bosch. Z ich pomocą poczujesz się jak prawdziwy szef kuchni, a bliskich zaskoczy wymyślny kształt przyrządzonego przez Ciebie makaronu – sprawdź koniecznie nakładki do wybranego modelu robota OptiMum.

Makaron jajeczny z robota kuchennego Bosch

Makaron domowy do rosołu kojarzy się z cienkimi, delikatnymi wstążkami o intensywnym kolorze. To tzw. makaron jajeczny czy też makaron swojski, jak często nazywają go producenci makaronu. Taki makaron także wykonasz bez problemu w domu z pomocą robota kuchennego Bosch z przystawkami i nakładkami do przygotowania ciasta na makaron. Makaron jajeczny nadaje się nie tylko do rosołu, ale też zupy pomidorowej, szczególnie polecany jest dzieciom, bo jest bardzo miękki i łatwo go pogryźć. Do makaronu jajecznego wykorzystaj:

• 500 gram mąki pszennej lub typu 500,
• 5 żółtek jaj,
• 5 dużych jaj.

Następnie postępuj tak samo jak w przypadku każdego innego makaronu – przepis jest identyczny, tylko więcej dodajesz żółtek i wybierasz większe jaja, żeby nadać makaronowi jego jajeczny posmak, żółty kolor oraz upragnioną miękkość.

Makaron bezglutenowy

Wiele osób nie je glutenu z wyboru czy z przyczyn zdrowotnych i tym samym szuka przepisu na bezglutenowy makaron. Jak zrobić w domu makaron bez glutenu? Nie jest to tak proste jak przygotowanie zwykłego, swojskiego wariantu, bo gluten nadaje ciastu elastyczność. Aby uniknąć dodawania mąki pszennej, ale jednocześnie zachować możliwość rozciągania się ciasta na makaron, zmieszaj razem kilka rodzajów mąki: ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, tapiokę, z prosa, amarantusa czy quinoi.

Gotowanie domowego makaronu – ile czasu?

Ostatni krok w przygotowaniu domowego makaronu to wskazówka, jak właściwie go ugotować. Po pokrojeniu ciasta makaron trzeba najpierw suszyć przez około kwadrans na suchej ściereczce. Następnie wybierz właściwy garnek – o dużej pojemności i szerokim dnie, tak by makaron się nie sklejał. Każde 100 gramów makaronu potrzebuje litra wody. Jeśli nie soliłeś ciasta do makaronu, to koniecznie osól wodę. Czas gotowania jest krótszy niż dla sklepowych makaronów: minuta na cienki makaron domowy do rosołu i maksymalnie 5 minut na grubsze wstążki. W trakcie gotowania mieszaj makaron drewnianą łyżką. Nie dodawaj do garnka oliwy – to mit, że oliwa zapobiega sklejaniu makaronu. Jeśli dobre się przygotowało ciasto i wybrało właściwy garnek oraz ilość wody, makaron się nie sklei. Oliwa sprawi, że makaron stanie się śliski i spłynie po nim sos. Przed użyciem makaronu do potraw na ciepło, trzeba go przelać zimną wodą po odcedzeniu.

Jak suszyć makaron?

Jeśli przygotowałeś za dużo ciasta – specjalnie czy niechcący przez złe dobranie proporcji – możesz przechować makaron. Pokrój nadmiar ciasta w wybrany kształt za pomocą nakładek do robota kuchennego. Następnie susz makaron na kratce w piekarniku wyłożonej papierem do pieczenia przez około 24-48 godzin. Piekarnik może być włączony na 50 stopni – jeśli szukasz nowego, niezawodnego piekarnika, przejrzyj ofertę piekarników serii 8 Bosch.

Makaron domowy musi być bardzo dobrze wysuszony, bo inaczej spleśnieje. Pamiętaj też o radzie z przepisu na makaron domowy – jeśli zamierzasz go suszyć i przechowywać, nie dodawaj do ciasta soli. Wysuszony makaron przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku ze szkła lub ceramiki, w ciemnym i suchym miejscu. Możesz go spożyć w ciągu kilku miesięcy.

Jedno popołudnie z przygotowaniem pysznego makaronu domowego z pomocą robota kuchennego Bosch OptiMUM sprawi, że zyskasz zapas na kilka obiadów. Nie będziesz musiał chodzić do sklepu i zadowalać się smakiem gotowych produktów, bo wystarczy, że sięgniesz do pojemnika z własnoręcznie przygotowanym swojskim makaronem!