Dobry blender, orzechy i 3 minuty roboty – oto przepis na prawdziwe masło orzechowe! Możemy przygotować je sami w domu, co jest rozwiązaniem bardziej oszczędnym niż zakup gotowego masła. Nie wspominając o walorach smakowych i mnogości wariantów, bo z wydajnym blenderem możemy przygotować masło nie tylko z orzeszków ziemnych, ale też włoskich, pistacji, nerkowców, migdałów czy orzechów laskowych. Dlaczego warto postawić na domowy krem z orzechów?

Masła orzechowe dostępne w sklepach mają kilka wad. Są drogie, często zawierają dodatki typu cukier, sól czy olej palmowy, których nie chcemy w codziennej diecie. Mogą również szybko się znudzić, ponieważ warianty smakowe są dość ubogie i najczęściej spotkamy masła z orzechów ziemnych, z nerkowców oraz masła migdałowe. Co, jeśli jesteśmy wielbicielami tego produktu i chcemy mieć pewność jego wysokiej jakości i prostego składu? Rozwiązaniem jest przygotowywanie masła samodzielnie z domu, do czego wystarczy wydajny blender. Do dzieła!

Masło orzechowe bez cukru, oleju palmowego i nadmiaru soli

Podstawą masła orzechowego są orzeszki ziemne, dlatego to ich powinniśmy szukać w składzie produktu. Naturalne masło nie będzie zawierało niekorzystnych dla zdrowia dodatków – zawsze uważnie powinniśmy zapoznać się z etykietą. Czego unikać? Bądźmy czujni szczególnie na takie składniki, jak: syrop glukozowy, aromaty, utwardzone tłuszcze roślinne. Warto zwrócić uwagę, że masła dostępne w sklepach najczęściej mają 65% zawartości orzeszków, a pozostały skład wypełniają na przykład olej słonecznikowy, dekstroza oraz całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, który wciąż pojawia się w recepturach niektórych produktów mimo kontrowersji w kwestiach zdrowotnych i ekologicznych.

Czego zatem szukać? Najlepiej masła, które chwali się 95% lub 100% zawartością orzeszków. Jeżeli jednak trudno nam takie znaleźć, warto rozważyć samodzielne przygotowanie masła w domu. Naturalność i całkowita pewność co do składu to jego najważniejsze, ale nie jedyne zalety!

Domowe masło orzechowe przygotujemy ze składników, które są przez nas pożądane w diecie. Nie ma tu więc miejsca na żadne niespodzianki, bo to my kontrolujemy, co się w nim pojawi. Możemy je zrobić z orzechów, jakie lubimy; możemy też pominąć orzechy, na które mamy alergię. Możemy zdecydować się na 100% zawartość orzechów i na przykład przygotować masło z prażonych orzechów ziemnych, dodając małe kawałeczki orzeszków, aby uzyskać tzw. crunchy. Możemy również mieszać orzechy lub dodawać składniki, które lubimy. Jeżeli lubimy orzeszki małosolne, dajmy mniej soli. Jeżeli chcemy skontrastować ich słony smak, dodajmy odrobinę miodu.

Domowe masło orzechowe vs. to ze sklepu – co się bardziej opłaca?

Za wytwarzaniem masła orzechowego w domu przemawia nie tylko kontrola jego składu i smaku, ale także cena. Przykładowo koszt przygotowania 1 kg masła orzechowego w domu to nawet 10 zł, jeżeli zdecydujemy się na proste fistaszki. Cena domowego masła orzechowego zależy od rodzaju użytych orzechów, ale w praktyce trudno będzie przekroczyć cenę 20 zł za kilogram.

Natomiast za dobrej jakości masło orzechowe w sklepie, czyli takie z co najmniej 95% orzechów, zapłacimy od 20 do 50 zł. Taka cena jednak najczęściej obowiązuje w sklepach ekologicznych dostępnych przez internet, gdzie dochodzi jeszcze koszt wysyłki. W sklepach stacjonarnych ceny są wyższe i najlepiej nastawić się na wydatek rzędu 50 zł za kilogram.

Z czym jeść masło orzechowe? Pomysły na dania

Masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym, dlatego powinno być tylko dodatkiem do dań – 100 gramów może zawierać nawet 650 kcal. Orzechy są jednak prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, dlatego powinny się pojawiać w naszej diecie, chociaż w małej ilości. Masło będzie więc dobrym sposobem na uzupełnienie diety, a także alternatywą dla osób, które nie są przekonane do jedzenia orzechów w całości lub szukają zamiennika masła czekoladowego dla dzieci.

Dodajmy, że masło z orzechów włoskich jako jedyne z maseł orzechowych ma prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, dlatego jest szczególnie rekomendowane osobom, które nie jedzą mięsa i ryb.

Do czego można zastosować masło orzechowe? Pierwszą myślą są kanapki oraz wszelkiego rodzaju przekąski, zaczynając od słodkich ciastek, deserów i gofrów, a skończywszy na słonych, jak krakersy, paluszki i podobne. Masło orzechowe jest też dobrym dodatkiem do owoców. Szczególnie ciekawie komponuje się z bananami!

Masło może być składnikiem również masy orzechowej do tortu czy ciast, a nawet sosu do dań obiadowych – doskonale pasuje do kurczaka oraz z dań kuchni azjatyckiej, np. gongbao. Pamiętajmy jednak, aby nie łączyć masła z innymi tłuszczami, dlatego nie powinno się go dodawać do dań na przykład z wieprzowiną smażoną na oleju.

Jak zrobić masło orzechowe w domu?

Robienie domowego masła orzechowego jest banalne i zajmuje mniej czasu niż pójście do sklepu po gotowy wyrób. Z reguły zajmuje od 3 do 5 minut. Właściwie masło możemy przygotować nawet spontanicznie – wtedy, kiedy poczujemy na nie ochotę! Co więcej, możemy eksperymentować i na przykład miksować orzechy prażone lub surowe. Orzechy dostępne w sklepach są z reguły już lekko prażone i solone, dlatego nie wymagają wcześniejszej obróbki czy doprawiania do smaku.

Przepis na masło orzechowe jest niezwykle prosty. Jeżeli chcemy uzyskać masło w ilości wystarczającej na posmarowanie 3 kanapek, wówczas bierzemy pół szklanki orzechów. I miksujemy blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku, solą, słodziwem, np. miodem, ale też papryczką chilli czy pieprzem. Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w chłodnym miejscu około miesiąca.

Ze 100 gramów orzechów uzyskamy około 50 ml gładkiego masła orzechowego, którego koszt nie powinien przekraczać 1,50 zł.

Blender ręczny MaxoMixx 1000W
Blender ręczny MaxoMixx 1000W

Czym zmielić orzechy?

Podstawą uzyskania zwartej konsystencji masła i w ogóle zmielenia orzechów jest dobrej jakości blender. Blendery o niedużej mocy przy pracy z orzechami mogą ulec przegrzaniu, a w efekcie zepsuciu. Powinniśmy więc wybierać blendery o dużej mocy i wytrzymałych ostrzach – taki sprzęt poradzi sobie z każdym rodzajów orzechów i nie zostanie uszkodzony. Do wyboru mamy blendery ręczne i kielichowe, które znakomicie radzą sobie z przygotowywaniem masła orzechowego. Jeśli zależy nam na małych gabarytach urządzenia, wystarczy blender ręczny, który jest równie wydajny i skuteczny w mieleniu orzechów jak wersja kielichowa.

Dobrym kierunkiem jest poszukiwanie blenderów reklamowanych jako blendery do orzechów, twardych warzyw i kruszenia lodu. Standardowo takie urządzenie nie powinno mieć mocy niższej niż 700 W, a ostrza będą wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej. Z każdym rodzajem orzechów upora się na przykład blender ręczny ErgoMixx Style 750 W, który w zestawie ma pojemnik do miksowania z wygodną miarką.

Ważne są również mocowanie noży oraz ich rodzaj. Dobrze wybrać ostrza tnące w dwóch kierunkach z czterema skrzydełkami, ponieważ zyskamy gwarancję dokładnego rozdrobnienia składników. W takie ostrza wyposażony jest między innymi blender ręczny MaxoMixx 1000 W, który oprócz innowacyjnego noża ze stali szlachetnej QuattroBlade Pro z czterema ostrzami wyróżnia się także wyższą mocą silnika – aż 1000 W.

Inne rodzaje maseł orzechowych, które przygotujesz w domu

Najpopularniejszym masłem jest masło fistaszkowe, czyli z orzechów ziemnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić domowe masło z nerkowców, migdałów, orzechów włoskich, laskowych czy pistacji. Mało tego, można je mieszać z innymi składnikami, np. z wiórkami kokosowymi, do czego zachęcamy!

Pamiętajmy, że wszystkie orzechy są znakomitym źródłem białka, kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Różnią się między sobą walorami smakowymi i proporcjami poszczególnych składników. Tak na przykład orzeszki ziemne to źródło: witaminy B3, magnezu, białka, fosforu, potasu i magnezu; laskowe: manganu, witamin B i E; migdały mają bardzo dużo wapnia, a nerkowce – żelaza.

Niezależnie, jakie orzeszki mamy pod ręką, z dobrym blenderem możemy przygotować masło orzechowe, które będzie znakomitym dodatkiem do dań – nie tylko dla łasuchów.

Źródła:
https://zdrowie.wprost.pl/medycyna/choroby/10296462/4-rzeczy-ktore-musisz-wiedziec-o-oleju-palmowym.html
https://domowejroboty.pl/przepisy/maslo-orzechowe/
https://vitamoc.pl/blog/przepisy/maslo-orzechowe-jak-zrobic-je-samemu-przy-uzyciu-blenderahttps://kcalmar.com/blog/2017/08/23/maslo-orzechowe-wady-i-zalety/
https://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/zdrowe-odzywianie/maslo-orzechowe-czy-jest-zdrowe-ile-ma-kalorii-przepisy-z-maslem-aa-Z4Lr-9dUn-AcES.htmlhttps://agataberry.pl/jak-wybrac-maslo-orzechowe/
https://www.neonet.pl/blog/kupujemy-blender-do-orzechow-jak-wybrac-najlepszy.html