Jak mądrze planować jedzenie w domu, żeby marnować jak najmniej żywności.

Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy na świecie. Bądźmy szczerzy, wszyscy kochamy jeść. Jednak w temacie żywności coraz częściej mówi się marnotrawstwie. Około jedna trzecia żywności produkowanej do spożycia przez ludzi (± 1,3 miliarda ton) trafia do odpadów rocznie. To prawie 100 kg na jednego konsumenta w Europie, a ilość ta wystarczyłaby aby nakarmić 200 milionów głodnych ludzi.* Ponieważ kupowanie i przetwarzanie żywności jest codzienną koniecznością, nie możemy jako ludzkość przestać ją produkować, jednak my jako jednostki możemy sprawić, żeby tej żywności marnowało się jak najmniej. Czy trudno tego dokonać? Absolutnie. Sprawdźcie, jak dzięki kilku przydatnym wskazówkom możecie zacząć oszczędzać jedzenie we własnej kuchni.

Polegaj na swoich zmysłach, a nie na terminie ważności

Daty przydatności do spożycia służą jedynie jako wskazówka, kiedy żywność powinna być spożywana, a nie jako niezłomna reguła. Nasza pierwsza wskazówka dotycząca zmniejszenia marnotrawienia żywności jest bardziej niezawodną metodą sprawdzania świeżości produktów: test oczu i nosa. Po terminie przydatności większość żywności będzie wyglądać i pachnieć inaczej niż wtedy, gdy była świeża.

Poświęć trochę czasu na gotowanie i komponuj potrawy z resztek

Tylko dlatego, że nie skończyłeś posiłku, nie oznacza to, że musisz go wyrzucić. Dzięki optymalnemu przechowywaniu resztek w komorze VitaFresh 0°C lodówki z zamrażarką Bosch, możesz pomóc w zmniejszeniu marnotrawienia żywności.

Pyszne przepisy z resztek jedzenia

Przechowuj jedzenie dłużej: po prostu je zamrażaj.

Ugotowałeś za dużo lub kupiłeś coś, czego nie zjesz w najbliższych dniach? Zamrażaj jedzenie w zamrażarce. Większość żywności surowej lub gotowanej, można bez problemu zamrozić aby zmniejszyć marnotrawienie jedzenia w domu. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ilość odpadów, zamrażaj porcjowaną żywność, ponieważ będziesz mógł rozmrozić i użyć tylko taką ilość, jakiej potrzebujesz. Zawsze oznaczaj i datuj swoje produkty, aby zawsze mieć wgląd w to, co masz w zamrażarce. To pozwoli Ci planować posiłki jeszcze ekonomiczniej.

Jak zmniejszyć marnotrawienie żywności

Przechowywanie ryb i mięsa? Żaden problem.

Przechowywanie mięsa i ryb jest trudne, ponieważ produkty te często zawierają soki i mogą zanieczyścić inne produkty spożywcze w lodówce. Oto nasza kolejna wskazówka, aby zmniejszyć marnotrawienie żywności: Mięso i ryby najlepiej przechowywać na dolnej półce lodówki. Jeśli masz lodówko-zamrażarkę z oddzielnymi szufladami na ryby i mięso, taką jak Bosch VitaFresh, powinny one być przechowywane w tych szufladach, ponieważ są przechowywane oddzielnie od innych produktów spożywczych, zachowując świeżość.

Dowiedz się więcej

Find out more about recipes to reduce food waste at home.
Learn more about food waste reduction.
Bez zakupów, bez zbędnego zamieszania VitaFresh marki Bosch
Ryż, makaron, ziemniaki - wszyscy mamy je w domu, dlatego właśnie wybraliśmy je jako główne składniki przepisów na naszym blogu. Zapobieganie marnotrawieniu żywności zaczyna się od dobrego przechowywania. Dowiedz się, jak VitaFresh firmy Bosch może pomóc w prawidłowym przechowywaniu żywności i ograniczeniu marnowania żywności w domu.
Zobacz nasze proste przepisy Dowiedz się więcej na temat technologii VitaFresh.

* Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, 2019 r., SAVE FOOD: Globalna inicjatywa w sprawie utraty żywności i redukcji odpadów, http://www.fao.org/3/ca5312en/ca5312en.pdf

Biały symbol użytkownika z plusem, oznaczający dodanie nowego użytkownika lub kontaktu.
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Białe logo serwisu Bosch urządzeń domowych na szarym tle.
Serwis producenta marki Bosch

Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Białe logo na tarczy z okrągłymz napisem "Experience Bosch".
Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.