Bill Murray wysłał tweeta: "Czekoladę robi się z kakao, a kakaowiec jest drzewem. Czyli kakao jest rośliną. To znaczy, że czekolada jest sałatką." Popieramy ten punkt widzenia - i dodajemy, że nasze ulubione brązowe jedzenie ma również pozytywny wpływ na nasze emocje, mózg i psychikę. Zalecamy codzienne spożycie czekolady, zresztą nie tylko z tego powodu. Najlepiej jeść ją w postaci naszego ciasta czekoladowego z polewą z gorzkiej czekolady.

Powodzenia w gotowaniu!

Składniki na rozpinaną tortownicę:

(Ø 20-22 cm, około 10 kawałków)

  • 150 g ciemnej czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 5 jajek (klasa M)
  • 140 g cukru
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 90 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1150 g czerwonych porzeczek
  • 1-2 świeże brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Krok 1:

Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść z masłem w rondlu, w kąpieli wodnej.

Składniki: 150 g czekolady deserowej, 100 g masła

Akcesoria kuchenne: deska do krojenia, nóż, rondel, drewniana łyżka

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka, 60 g cukru i sól w mikserze, do otrzymania lekkiej kremowej konsystencji. Zmieszaj kakao w proszku, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mieszaninę czekolady i masła do kremowej masy jajecznej i ubijaj dalej. Szybko dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij białka do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawaj pozostały cukier i ubijaj nadal, do rozpuszczenia się cukru. Przełóż ubite białka jajek do masy z żółtek.

Składniki: 5 jajek, cukier, sól, kakao w proszku, mąka, proszek do pieczenia

Akcesoria kuchenne: robot kuchenny np. MUM 5

Krok 3:

Przełóż ciasto do nasmarowanej tłuszczem rozpinanej tortownicy (Ø 20-22 cm). Piecz w podgrzanym do 160°C piekarniku (140°C termoobieg, gaz 2) przez około 35 minut (sprawdź wykałaczką). Pozostaw ciasto w tortownicy na ruszcie do ostudzenia.

Akcesoria kuchenne: rozpinana tortownica, drewniana wykałaczka, ruszt

Krok 4:

Umyj owoce. Pokrój brzoskwinię na plasterki. Rozłóż plasterki brzoskwini i czerwone porzeczki równomiernie na cieście, posyp cukrem pudrem i serwuj.

Składniki: 150 g czerwonych porzeczek, 1-2 brzoskwinie, cukier puder

Akcesoria kuchenne: Deska do krojenia, nóż, sitko

Na porcję około:
305 kcal
16 g tłuszczu
34 g węglowodanów
6 g białek

Czas przygotowania: około 25 minut

Czas pieczenia: około 35 minut

Smacznego!

Biały symbol użytkownika z plusem, oznaczający dodanie nowego użytkownika lub kontaktu.
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Białe logo serwisu Bosch urządzeń domowych na szarym tle.
Serwis producenta marki Bosch

Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Białe logo na tarczy z okrągłymz napisem "Experience Bosch".
Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.