Bill Murray wysłał tweeta: "Czekoladę robi się z kakao, a kakaowiec jest drzewem. Czyli kakao jest rośliną. To znaczy, że czekolada jest sałatką." Popieramy ten punkt widzenia - i dodajemy, że nasze ulubione brązowe jedzenie ma również pozytywny wpływ na nasze emocje, mózg i psychikę. Zalecamy codzienne spożycie czekolady, zresztą nie tylko z tego powodu. Najlepiej jeść ją w postaci naszego ciasta czekoladowego z polewą z gorzkiej czekolady.
Powodzenia w gotowaniu!

Składniki na rozpinaną tortownicę:
(Ø 20-22 cm, około 10 kawałków)
- 150 g ciemnej czekolady deserowej
- 100 g masła
- 5 jajek (klasa M)
- 140 g cukru
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao w proszku
- 90 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1150 g czerwonych porzeczek
- 1-2 świeże brzoskwinie
- 2 łyżki cukru pudru do posypania

Krok 1:
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść z masłem w rondlu, w kąpieli wodnej.
Składniki: 150 g czekolady deserowej, 100 g masła
Akcesoria kuchenne: deska do krojenia, nóż, rondel, drewniana łyżka

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka, 60 g cukru i sól w mikserze, do otrzymania lekkiej kremowej konsystencji. Zmieszaj kakao w proszku, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mieszaninę czekolady i masła do kremowej masy jajecznej i ubijaj dalej. Szybko dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij białka do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawaj pozostały cukier i ubijaj nadal, do rozpuszczenia się cukru. Przełóż ubite białka jajek do masy z żółtek.
Składniki: 5 jajek, cukier, sól, kakao w proszku, mąka, proszek do pieczenia
Akcesoria kuchenne: robot kuchenny np. MUM 5
Krok 3:
Przełóż ciasto do nasmarowanej tłuszczem rozpinanej tortownicy (Ø 20-22 cm). Piecz w podgrzanym do 160°C piekarniku (140°C termoobieg, gaz 2) przez około 35 minut (sprawdź wykałaczką). Pozostaw ciasto w tortownicy na ruszcie do ostudzenia.
Akcesoria kuchenne: rozpinana tortownica, drewniana wykałaczka, ruszt
Krok 4:
Umyj owoce. Pokrój brzoskwinię na plasterki. Rozłóż plasterki brzoskwini i czerwone porzeczki równomiernie na cieście, posyp cukrem pudrem i serwuj.
Składniki: 150 g czerwonych porzeczek, 1-2 brzoskwinie, cukier puder
Akcesoria kuchenne: Deska do krojenia, nóż, sitko
Na porcję około:
305 kcal
16 g tłuszczu
34 g węglowodanów
6 g białek
Czas przygotowania: około 25 minut
Czas pieczenia: około 35 minut
Smacznego!