W gorące letnie dni, arbuzy są lekką odświeżającą przekąską, której nie powinno zabraknąć pod ręką. Interesującym faktem nieznanym większości ludzi jest to, że arbuzy składają się w 96% z wody i tak naprawdę są ogórkami. To tylko jedna z naszych zaskakujących informacji. Aby poznać więcej, przeczytaj poniższy artykuł.
Podczas prac archeologicznych w Egipcie, wśród artefaktów grobowych znaleziono coś nieoczekiwanego: tysiącletnie amfory z miodem, wciąż dobrze zakonserwowanym. Dzięki czemu miód ma takie niezwykłe właściwości?
To magiczna chemia połączona z rękodziełem pszczół: pszczoły posiadają pewne enzymy, które po zmieszaniu z nektarem kwiatowym, zmieniają skład nektaru i rozbijają go na cukry proste, które są odkładane w plastrach miodu. Wachlowanie pszczelimi skrzydełkami i enzymy pochodzące z ich żołądków powodują wytworzenie cieczy, która ma zarówno wysoki współczynnik kwasowości, jak i zawiera niewiele wilgoci – prawdziwie niegościnne środowisko dla rozwoju bakterii. Z upływem czasu miód ulega krystalizacji ze względu na niską zawartość wody, ale nawet wtedy nadal doskonale nadaje się do spożycia.
To przyprawa, której używamy przez cały czas, ale czy wiesz, gdzie rośnie cynamon? Dokładnie rzecz ujmując, pochodzi z wewnętrznej warstwy kory pozyskiwanej z licznych gatunków zimozielonych drzew, należących do rodzaju “Cinnamomum”. Hodowcy cynamonu najpierw usuwają zewnętrzną korę z drzew, a następnie zestrugują korę wewnętrzną — warstwę cynamonu.
Potem cynamon jest suszony, by nadawał się do spożycia. Po wysuszeniu, zwija się naturalnie w “rurki”. Te rurki są następnie rozcinane na laski lub mielone na sproszkowaną przyprawę, która świetnie komponuje się z wytrawnymi potrawami, takimi jak zupy i dania z tagine i może zdziałać cuda z mięsem i kurczakiem.
Zarówno ananasy, jak i orzechy nerkowca rosną w zaskakujący dla nas sposób, zanim trafią do naszych posiłków: Wiele osób sądzi, że ananasy rosną na drzewach, podczas gdy roślina ta jest faktycznie byliną o miękkich, przypominających palmowe liściach i bez zdrewniałego pnia. Natomiast orzechy nerkowca rosną na drzewach, a orzech jest zamknięty w otoczce u podstawy owocu nerkowca, popularnie nazywanego jabłkiem nerkowca. W wielu krajach, w których uprawia się nerkowce, “jabłka” te przerabiane są na galaretki, napoje, a czasami nawet poddawane destylacji w celu uzyskania alkoholu.
Wiedziałeś, że ludzie dzielą 50% swojego DNA z bananami? Czy to znaczy, że banany są w 50% ludźmi? Albo my, w 50% bananami? Nic podobnego! To po prostu oznacza, że mniej więcej połowa naszych genów ma swoje odpowiedniki w bananach. Na przykład, rodzaj genu który koduje wzrost komórek, pomimo, że nie muszą być one zbudowane z tych samych sekwencji DNA.
W zasadzie, u wszystkich ludzi, występuje tolerancja laktozy od urodzenia do okresu dzieciństwa. Nietolerancja laktozy pojawia się, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości laktazy do rozbicia laktozy, cukru znajdującego się w mleku i wielu innych nabiałowych produktach pochodnych mleka. Jedynie 35% ludzi, zwłaszcza Europejczyków z Europy Północnej i Centralnej, nadal produkuje laktazę w wieku dojrzałym. A pomimo, że wielu z nas pije mleko, większość nie jest w stanie strawić laktozy po upływie dzieciństwa.
W Bosch tworzymy produkty i usługi z myślą o klientach, dlatego tak ważna jest dla nas Twoja opinia! Poświęć minutę na wypełnienie ankiety.
Jeżeli potrzebujesz jakiejkolwiek pomocy, napisz centrum.kontaktu@bshg.com lub zadzwoń do nas 42 2715555.
Dziękujemy!