Lubisz piec, ale wciąż masz kilka pytań, takich jak: jaka jest dokładnie różnica między górnym a dolnym ogrzewaniem czy jak ustawić odpowiednią temperaturę? Skąd wiadomo, kiedy ciasto jest gotowe? Oto odpowiedzi na kilka pytań dotyczących piekarnika, które zawsze chciałeś zadać.

Góra czy dół? Oto jest pytanie.
Góra czy dół? Oto jest pytanie.
Góra czy dół? Oto jest pytanie.

Góra czy dół? Oto jest pytanie.

W konwencjonalnych piekarnikach ciepło jest wytwarzane przez elementy grzewcze umieszczone na górze i na dole. W zależności od piekarnika temperaturę na górze lub na dole można regulować oddzielnie. Obecnie większość piekarników posiada funkcję cyrkulacji powietrza oraz górnego lub dolnego nagrzewania, bądź ich kombinację.

Nawiew gorącego powietrza.

Nawiew gorącego powietrza.

W trybie nawiewu gorącego powietrza dzięki stałemu ruchowi ciepło rozprowadzane jest równomiernie wewnątrz piekarnika i dociera do wszystkich części potrawy. Na marginesie: obieg powietrza jest idealny do pieczenia kilku pizz w tym samym czasie. Ale uważaj: potrawy mogą wtedy szybciej wysychać.

Magiczna cyfra 20

Magiczna cyfra 20.

Niektóre przepisy podają tylko temperatury dla górnego/ dolnego nagrzewania lub dla obiegu powietrza. Ale mamy dla ciebie rozwiązanie: odejmując 20°C od temperatury górnego/ dolnego nagrzewania otrzymasz temperaturę zbliżoną do odpowiedniej dla piekarnika z obiegiem powietrza. Na przykład, 200°C dla górnego/ dolnego ogrzewania oznacza 180°C dla piekarnika z obiegiem powietrza.

Odpowiednia temperatura dla każdego ciasta.

Odpowiednia temperatura dla każdego ciasta.

Każde ciasto wymaga nieco innego czasu pieczenia i nieco innej temperatury. Pieczenie ciasta w wysokich formach, na przykład biszkoptu, trwa dłużej niż herbatników. Więcej szczegółowych wskazówek znajdziesz w instrukcji obsługi piekarnika. Czy wiesz, że możesz pomóc ciastu drożdżowemu szybciej urosnąć w piekarniku? Ustawienie rozmrażania jest do tego najlepsze, ponieważ sprawi, że ciasto nie będzie zbyt gorące.

Na koniec kilka wskazówek jak uzyskać idealne ciasto.

Na koniec kilka wskazówek jak uzyskać idealne ciasto.

  • Umieść blachę do pieczenia we właściwym miejscu. W instrukcji obsługi urządzenia znajdują się bardziej szczegółowe wskazówki, co umieścić w którym miejscu.
  • Jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już doskonale upieczone, użyj szpikulca i sprawdź, czy jest gotowe. Wsuń szpikulec w ciasto i wyjmij go. Jeśli na szpikulcu pozostały resztki ciasta, oznacza to, że nie jest jeszcze gotowe.
  • Herbatniki przywierają do papieru do pieczenia? Za pomocą pędzla kuchennego nanieś na papier trochę zimnej wody. Potem będzie można je ostrożnie zdjąć.
  • Nawiasem mówiąc, czujnik PerfectBake w piekarnikach Bosch Serie | 8 stale monitoruje poziom wilgoci, a nawet automatycznie reguluje temperaturę, co zapewnia doskonałe wyniki pieczenia.
Biały symbol użytkownika z plusem, oznaczający dodanie nowego użytkownika lub kontaktu.
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Białe logo serwisu Bosch urządzeń domowych na szarym tle.
Serwis producenta marki Bosch

Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Białe logo na tarczy z okrągłymz napisem "Experience Bosch".
Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.