Lubisz piec, ale wciąż masz kilka pytań, takich jak: jaka jest dokładnie różnica między górnym a dolnym ogrzewaniem czy jak ustawić odpowiednią temperaturę? Skąd wiadomo, kiedy ciasto jest gotowe? Oto odpowiedzi na kilka pytań dotyczących piekarnika, które zawsze chciałeś zadać.
Góra czy dół? Oto jest pytanie.
W konwencjonalnych piekarnikach ciepło jest wytwarzane przez elementy grzewcze umieszczone na górze i na dole. W zależności od piekarnika temperaturę na górze lub na dole można regulować oddzielnie. Obecnie większość piekarników posiada funkcję cyrkulacji powietrza oraz górnego lub dolnego nagrzewania, bądź ich kombinację.

Nawiew gorącego powietrza.
W trybie nawiewu gorącego powietrza dzięki stałemu ruchowi ciepło rozprowadzane jest równomiernie wewnątrz piekarnika i dociera do wszystkich części potrawy. Na marginesie: obieg powietrza jest idealny do pieczenia kilku pizz w tym samym czasie. Ale uważaj: potrawy mogą wtedy szybciej wysychać.

Magiczna cyfra 20.
Niektóre przepisy podają tylko temperatury dla górnego/ dolnego nagrzewania lub dla obiegu powietrza. Ale mamy dla ciebie rozwiązanie: odejmując 20°C od temperatury górnego/ dolnego nagrzewania otrzymasz temperaturę zbliżoną do odpowiedniej dla piekarnika z obiegiem powietrza. Na przykład, 200°C dla górnego/ dolnego ogrzewania oznacza 180°C dla piekarnika z obiegiem powietrza.

Odpowiednia temperatura dla każdego ciasta.
Każde ciasto wymaga nieco innego czasu pieczenia i nieco innej temperatury. Pieczenie ciasta w wysokich formach, na przykład biszkoptu, trwa dłużej niż herbatników. Więcej szczegółowych wskazówek znajdziesz w instrukcji obsługi piekarnika. Czy wiesz, że możesz pomóc ciastu drożdżowemu szybciej urosnąć w piekarniku? Ustawienie rozmrażania jest do tego najlepsze, ponieważ sprawi, że ciasto nie będzie zbyt gorące.

Na koniec kilka wskazówek jak uzyskać idealne ciasto.
- Umieść blachę do pieczenia we właściwym miejscu. W instrukcji obsługi urządzenia znajdują się bardziej szczegółowe wskazówki, co umieścić w którym miejscu.
- Jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już doskonale upieczone, użyj szpikulca i sprawdź, czy jest gotowe. Wsuń szpikulec w ciasto i wyjmij go. Jeśli na szpikulcu pozostały resztki ciasta, oznacza to, że nie jest jeszcze gotowe.
- Herbatniki przywierają do papieru do pieczenia? Za pomocą pędzla kuchennego nanieś na papier trochę zimnej wody. Potem będzie można je ostrożnie zdjąć.
- Nawiasem mówiąc, czujnik PerfectBake w piekarnikach Bosch Serie | 8 stale monitoruje poziom wilgoci, a nawet automatycznie reguluje temperaturę, co zapewnia doskonałe wyniki pieczenia.