W przypadku pieczenia ciast lub ciasteczek, wszyscy mamy na liście takie składniki, jak masło, mąka, cukier i jajka. Dodaj nieco ducha przygody do swojej następnej sesji pieczenia i dorzuć kilka zaskakujących składników, które wyniosą pieczenie Twoich ciast na zupełnie nowy poziom. Przeczytaj więcej o naszych Top 5 składnikach pieczenia, których zapewne nie spodziewałbyś się znaleźć w swoim cieście.

Ocet winny: niech Twoje ciasto wyrasta.
Ocet winny nie tylko nadaje specjalną nutę Twoim sałatkom, ale jest także wszechstronnym składnikiem pieczonych ciast. Dzięki swoim właściwościom chemicznym, ocet winny sprawia, że Twoje ciasteczka i ciasta wyrastają podczas pieczenia. Może być także wykorzystywany w zastępstwie maślanki, jeśli nagle jej zabraknie. Dodaj jedną łyżkę octu winnego i mleka do miarki, pozostaw na pięć minut i wykorzystaj tę mieszaninę tak, jakbyś postąpił z maślanką. Gdy spróbujesz, przekonasz się, dlaczego ocet winny jest wschodzącą gwiazdą w Twojej kuchni.

Ostra papryka: mieszaj słodycz z pikanterią.
Przyprawy są często stosowane do wzmocnienia smaku wytrawnych potraw, ale ich delikatny aromat pasuje również doskonale do rozmaitych pieczonych specjałów i deserów: Od czekolady na gorąco z dodatkową dawką energii, do ciast upieczonych z palącymi ostrymi papryczkami; połączenie pikanterii i słodyczy to rozkosz dla Twoich kubków smakowych. Dodaj powiew mielonego chili do swojego słodkiego czekoladowego ciasta i dorzuć idealną dawkę ostrości do placka, równoważącą słodycz i nadającą wyjątkowy, dodatkowy smak.

Ziemniak: odświeżacz Twoich ciast.
Chcesz, by Twoje ciasto wytrzymało dłuższy czas, bo musisz przygotować je kilka dni przed planowanym podaniem? Możesz to uzyskać, dodając ziemniaki do surowego ciasta. Wystarczy zetrzeć obrane, surowe ziemniaki i wymieszać je z ciastem. Dzięki ich neutralnemu smakowi, nikt nie wyczuje tej prostej sztuczki, ale ciasto pozostanie smakowicie świeże na dłużej, dzięki ziemniaczanej skrobi.

Burak: posłodź ciasto w naturalny sposób.
Chcesz uniknąć dodawania dużych ilości cukru do swoich wypieków? Wypróbuj buraki! Dodaj naturalną słodycz i wilgoć do swojego placka, dorzucając buraki do surowego ciasta. Ich aromat sprawdza się szczególnie dobrze w połączeniu z czekoladą, a ponadto buraki nadają ciastom cudowną głębię smaku.

Komosa ryżowa: oczyść ciasto z glutenu.
Istnieje mnóstwo bezglutenowych przepisów, ale zazwyczaj wymagają specjalnych mieszanek mąki, dostępnych tylko w nielicznych sklepach spożywczych. Kto by pomyślał, że komosa ryżowa załatwi sprawę? Zastąp mąkę w swoim cieście gotowaną komosą ryżową i ciesz się wilgotnym ciastem; nikt nie uwierzy, że jest bezglutenowe.