Sposób gotowania Twoich posiłków, może mieć ogromny wpływ na zawartość składników odżywczych.
Dzieje się tak, dlatego że wiele witamin jest wrażliwych na działanie wysokich temperatur i powietrza – szczególnie witamina C, wszystkie witaminy z grupy B oraz folany. Ta strata składników odżywczych ulega zwiększeniu, wraz z długością czasu gotowania i wzrostem temperatury. Jednakże jest wiele metod przyrządzania posiłków, które minimalizują czas gotowania, temperaturę i niezbędną ilość wody. Dowiedz się więcej o metodach gotowania, które pozwolą zachować składniki odżywcze, aby wszystkie zdrowe witaminy zostały w potrawie.
Nr 1: Gotowanie na parze
Gotowanie na parze, to najdelikatniejszy i najzdrowszy sposób przyrządzania potraw. Gorąca para umożliwia wyjątkowo delikatne gotowanie, dzięki czemu zachowane zostają cenne witaminy i składniki mineralne. Uwalniany jest cały aromat potrawy, a warzywa zachowują swój kolor. W skrócie, jeśli chcesz gotować tak zdrowo, jak to jest możliwe, właściwą dla Ciebie metodą jest gotowanie na parze.


Nr 2: Grillowanie
Grillowanie umożliwia wydobycie maksymalnej ilości składników odżywczych z warzyw i pomaga zachować prawdziwy aromat potraw. Aby zachować tak wiele składników odżywczych jak to jest możliwe, ważne jest, aby ich nie przegrzewać. Ułóż warzywa na tacce do grillowania i pokryj je warstewką oliwy z oliwek. Pomoże to zniszczyć ściany komórek roślinnych, uwalniając więcej przeciwutleniaczy, podczas gdy oliwa z oliwek pomaga również Twojemu ciału wchłaniać karotenoidy.
Nr 3: Pieczenie
Pieczenie warzyw jest świetną opcją pozwalającą wydobyć z nich bogaty aromat. Przed pieczeniem, pokryj je oliwą lub olejem rzepakowym i ciesz się cennymi składnikami odżywczymi pochodzącymi z warzyw takich jak marchewki, ziemniaki i cebula.


Nr 4: Sauté
Sauté – metoda przyrządzania potraw, wykorzystująca niewielkie ilości oleju lub smalcu w płaskim rondlu na stosunkowo dużym płomieniu – może być dobrym wyborem w przypadku niektórych warzyw. Na przykład kapusta włoska, zawiera polifenole, będące mikroskładnikami odżywczymi o działaniu profilaktycznym oraz karotenoidy, które są potężnymi przeciwutleniaczami. Zostają one zachowane w przypadku przyrządzania metodą sauté, ale giną podczas gotowania na parze lub w wodzie.
Nr 5: Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Gotowanie w kuchence mikrofalowej jest nie tylko szybsze, ale może być dobrym wyborem w przypadku zachowywania w warzywach składników odżywczych, takich jak witamina C. Gotowanie w kuchence mikrofalowej nadaje większą moc krótkim czasom gotowania i pomaga potrawom zachować pełnię smaku.
