
Czy odgrzewanie szpinaku i grzybów jest niebezpieczne?
To jest mit stary jak świat. Jednakże musisz przestrzegać kilku zasad. Gotowany szpinak i grzyby należy szybko schłodzić, przykryć i schować do chłodziarki, a następnie odgrzać najwyżej jeden raz. Niemowlęta i małe dzieci nie powinny jeść podgrzanego szpinaku. Dlaczego? Ponieważ dobry azotan zmienia się w temperaturze pokojowej w zły azotyn, który może powodować zatrucie pokarmowe u bardzo małych dzieci.

Czy zielone elementy pomidora są toksyczne?
Zielone części niedojrzałych pomidorów zawierają solaninę. Niewielkie ilości są nieszkodliwe, ale nadmiar solaniny może powodować bóle głowy lub nudności. A duże ilości mogą być wręcz niebezpieczne. Dlatego najlepiej odkrawać zielone części albo pozwolić pomidorom dojrzeć i zaczerwienić się.

Czy świeże zawsze jest najlepsze?
Świeże owoce i warzywa są oczywiście bardzo popularne, ale często odbywają długą drogę z upraw do sklepu. A w trakcie podróży tracą dużą część swojej zawartości witaminy C. Stopień świeżości zależy także od czasu, sposobu i temperatury ich przechowywania. Mrożone produkty stanowią często bardzo dobrą alternatywę, ponieważ są zamrażane bezpośrednio po zebraniu, co często oznacza zachowanie większej ilości ich naturalnych walorów, takich jak witamina C.

Czy tłuszcz zawsze jest zły?
Spójrzmy prawdzie w oczy: tłuszcz miał złą opinię, która należy już jednak do przeszłości, ponieważ potrzebujemy tłuszczu jako źródła energii. Należy jednak dołożyć starań i upewnić się, że spożywamy zdrowe tłuszcze. Tłuszcze roślinne zawierają więcej nienasyconych tłuszczów i są zalecane częściej niż bardziej nasycone tłuszcze zwierzęce. Zasadniczo im mniej nasycony tłuszcz, tym bardziej wartościowy produkt. Na przykład tłuste ryby takie jak łosoś i oliwa z oliwek są bogate w nienasycone tłuszcze i plasują się wśród „dobrych” produktów zawierających tłuszcz.

Czy owoce cytrusowe mają najwięcej witaminy C?
Na ogół owoce cytrusowe uważane są za największe źródło witaminy C. Ale witamina C jest obecna niemal we wszystkich produktach spożywczych. Na przykład porównajmy cytrynę, zawierającą około 50 mg witaminy C na 100 g, ze 100 g owocu dzikiej róży, który zawiera 1250 mg witaminy C, lub truskawkami zawierającymi około 65 mg, papryką zawierającą około 100 mg i kapustą zawierającą 105 mg witaminy C na 100 g. Jeśli nie masz w domu pomarańczy lub cytryn, możesz zawsze zjeść trochę warzyw.