Przygotowanie piekarnika krok po kroku
Pomyśl o swoim piekarniku jak o ładnym kawałku mięsa. Ma w sobie dużo potencjału, ale należy go wyczyścić i podgrzać, zanim będzie gotowy. Pokażemy Ci, jak uzyskać i utrzymać ؘidealny stan piekarnika.

Odpowiednie czyszczenie piekarnika
Prosto z fabryki – Twój piekarnik nie jest jeszcze przyjazny dla żywności. Wnętrze urządzenia należy przetrzeć, aby usunąć ochronną powłokę oleistą stosowaną w procesie produkcji oraz inne substancje chemiczne. Ruszty, tacki i blachy także należy dokładnie umyć wodą z detergentem i ściereczką lub miękką szczotką. Na koniec nagrzej puste urządzenie, aby wypalić wszystkie pozostałości chemiczne i pozbyć się zapachu nowego piekarnika. Sprawdź w instrukcji obsługi dokładny opis tego procesu.

Czystość, to składowa pyszności
Niewielka pielęgnacja będzie utrzymywać Twój piekarnik w dobrym stanie. Usuwanie wycieków i zabrudzeń po ostygnięciu komory zapobiega ich przypaleniu i stwarzaniu przez nie zagrożenia pożarowego. Dodatkowo nieskazitelnie czysty piekarnik jest także wydajny, ponieważ może bardziej równomiernie rozprowadzać ciepło podczas pieczenia. Ponadto nikt nie chce, by przyrządzone dzisiaj ciasto pachniało wczorajszą pieczenią lub curry. Pamiętaj o następujących aspektach, gdy pozbywasz się tłuszczów lub zabrudzeń, i znajdź w instrukcji obsługi wskazówki dotyczące czyszczenia danego modelu.
- Unikaj żrących środków chemicznych oraz stosuj jedynie zalecane detergenty i narzędzia.
- Nigdy nie używaj trących gąbek w piekarnikach z funkcją EcoClean, gdyż mogą one uszkodzić powłokę.
Najskuteczniejsze pieczenie? Wykorzystaj funkcje piekarnika
Nowa technologia, nowe sztuczki. Oznacza to, że stare ulubione funkcje grzania mogą się nieco różnić lub możesz dysponować nowymi funkcjami, takimi jak PerfectBake, sonda do mięsa PerfectRoast, funkcja dodatkowej pary lub AutoPilot, które warto poznać. W rezultacie problemy, z którymi musiałeś zmagać się w przeszłości, mogą być teraz łatwo rozwiązywane, za każdym razem. Aby pomóc Ci uzyskać jak najwięcej z Twojego piekarnika, opisujemy podstawowe ustawienia grzania oraz ich zastosowanie.

Termoobieg 3D/4D, 30–250°C.
Wentylator równomiernie rozprowadza ciepło z elementu grzewczego w kształcie pierścienia na tylnej ściance, co umożliwia pieczenie na jednym lub kilku poziomach.

Grzanie górne/dolne, 30–250°C.
Ciepło emitowane równomiernie z góry i dołu daje doskonałe rezultaty w przypadku tradycyjnego pieczenia na jednym poziomie. Ten rodzaj grzania jest wyjątkowo dobry dla ciast z wilgotnym wierzchem.

Termoobieg łagodny, 125–250°C.
Gotuj delikatnie wybrane potrawy na jednym poziomie bez wstępnego podgrzewania. Wentylator równomiernie rozprowadza ciepło z elementu grzewczego w kształcie pierścienia na tylnej ściance. Potrawy są pieczone fazami z wykorzystaniem ciepła resztkowego. Zawsze utrzymuj zamknięte drzwiczki urządzenia podczas pieczenia. Ten rodzaj grzania jest wykorzystywany w celu określenia zużycia energii w trybie pracy w obiegu zamkniętym i klasy efektywności energetycznej.

Smażenie beztłuszczowe, 30–250°C.
Piecz do uzyskania chrupkości. na jednym poziomie z małą ilością tłuszczu. Szczególnie odpowiednie dla potraw zwykle smażonych na oleju, takich jak frytki. Wentylator rozprowadza ciepło z grzałki grilla wokół potrawy z dużą prędkością oraz dynamicznie odprowadza powietrze.

Delikatne grzanie górne/dolne, 150–250°C.
Ciepło jest emitowane od góry i od dołu w celu delikatnego przyrządzenia wybranych potraw. Ten rodzaj grzania jest używany do pomiaru zużycia energii w trybie tradycyjnym.

Grillowanie z obiegiem powietrza, 30–250°C.
Do zapiekania drobiu, całych ryb i większych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentylator włączają się i wyłączają naprzemiennie. Wentylator sprawia, że gorące powietrze krąży wokół potrawy.

Grill pełnopowierzchniowy.
Grilluj płaskie produkty takie jak steki i kiełbasy, przygotowuj tosty lub zapiekaj potrawy. Cała powierzchnia pod grzałką grilla staje się gorąca.
Ustawienia grilla: 1 = niskie, 2 = średnie, 3 = wysokie.

Grill środkowy.
Piecz niewielkie produkty takie jak steki i kiełbasy, przygotowuj tosty lub zapiekaj małe potrawy pod środkową częścią grilla.
Ustawienia grilla: 1 = niskie, 2 = średnie, 3 = wysokie.

Ustawienie dla pizzy, 30–250°C.
Element dolny i element w kształcie pierścienia na tylnej ściance podgrzewają pizzę i inne potrawy wymagające grzania z dołu.

Intensywne grzanie, 30–250°C.
Przygotowuj chrupiące potrawy dzięki ciepłu emitowanemu z góry i bardziej intensywnie z dołu.

Powolne gotowanie, 70–120°C.
Powoli i delikatne piecz przysmażone, miękkie kawałki mięsa w naczyniu bez pokrywki. Ciepło o niskiej temperaturze jest emitowane równomiernie z góry i z dołu.

Suszenie żywności, 30–130°C.
Susz zioła, owoce lub warzywa.

Grzanie dolne, 30–250°C.
Ciepło jest emitowane z dołu w celu końcowego upieczenia lub ugotowania w bemarze.

Utrzymywanie ciepła potraw, 50–100°C.
Utrzymuj ugotowane potrawy w cieple.

Podgrzewanie talerzy, 30–90°C.
Podgrzewaj naczynia.

Rozmrażanie, 30–60°C.
Delikatnie rozmrażaj produkty mrożone.

Odgrzewanie, 80–80°C.
Delikatnie odgrzewaj dania na talerzu i potrawy pieczone za pomocą pary, tak aby żywność nie wysychała.

Steam Plus (dodatkowa para), 30–120°C.
Delikatnie gotuj warzywa, mięso, rybę i płatki zbożowe na parze. Odpowiednie także dla pozyskiwania soków z owoców i blanszowania żywności. Aby ograniczyć czas gotowania, gotuj na parze żywność o bardziej solidnej konsystencji w temperaturze ponad 100°C.

Wyrastanie ciasta, 30–50°C.
Spraw, by Twoje ciasto drożdżowe wyrastało znacznie szybciej niż w temperaturze pokojowej, a powierzchnia ciasta nie wysychała.