Grille elektryczne umożliwiają przygotowanie posiłków bez tłuszczu, z zachowaniem doskonałej konsystencji, zapachu i smaku. W odróżnieniu od tradycyjnych grilli węglowych tu nie dochodzi do kontaktu wytapianego z mięsa tłuszczu z rozżarzonymi brykietami – to ten właśnie proces generuje powstanie benzopirenu, który uznawany jest za czynnik kancerogenny.
Płyty grzejne grilli elektrycznych Bosch z charakterystycznym rowkiem odprowadzającym tłuszcz pokryte są specjalną warstwą zapobiegającą przywieraniu. Można na nich przyrządzić mięso oraz warzywa, a silne zabrudzenia łatwo usunąć, myjąc płyty w zmywarce.
Elektryczne grille Bosch – szeroki zakres możliwości
Dzięki trzem pozycjom grillowania – jako grill kontaktowy (pozycja zamknięta), jako grill stołowy (pozycja otwarta) lub z górnym i dolnym grzaniem (pozycja półotwarta) – grille elektryczne Bosch można zastosować dla wielu potraw i w wielu okolicznościach. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość ustawienia grilla wprost na stole i przygotowywania potraw bezpośrednio podczas spotkania towarzyskiego, tak aby każdy z gości sam wybierał to, co trafi na ruszt.
Wysoka moc urządzeń gwarantuje efektywne i szybkie nagrzewanie i znacząco szybsze przygotowanie potraw niż np. na ruszcie w piekarniku. Powierzchnia grzania jest na tyle duża (310 × 220), że za jednym zamachem można przygotować wystarczająco dużo smakołyków, żeby w oczekiwaniu na kolejne nikt nie był głodny.