[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Nowoczesny blender próżniowy – co go wyróżnia?

Blendery kielichowe to popularny od lat sprzęt AGD, który stosunkowo często można spotkać w naszych domach. Pozwala między innymi na przygotowywanie zdrowych koktajli czy smoothie. Czym od klasycznych blenderów różni się blender próżniowy? Jakie daje możliwości i czy faktycznie warto w niego zainwestować?

Kielichowy blender próżniowy świetnie blenduje owoce i warzywa także z liśćmi i łodygami.

Jak działa blender próżniowy?

Dzięki technologii zastosowanej w próżniowych blenderach kielichowych przed zblendowaniem składników udaje się usunąć jak najwięcej tlenu z kielicha. Dzięki temu zachowywana jest większa ilość witamin czy enzymów, a proces utleniania jest mocno utrudniony – warzywa i owoce zachowują swoje wartości odżywcze oraz kolory.

W większości przypadków blendery próżniowe wyposażone są w funkcje rozdrabniania tak jak standardowe blendery kielichowe. Mamy więc do czynienia z wirującym nożem, który – w zależności od mocy blendera – doskonale radzi sobie z warzywami i owocami o różnym stopniu twardości, orzechami i nasionami czy kostkami lodu.

Tym, co odróżnia blendery próżniowe od tradycyjnych, jest funkcja próżni (VACUUM), dzięki której możliwe jest odessanie powietrza z pojemnika jeszcze przed miksowaniem lub w jego trakcie. Nie ma natomiast różnic, jeśli chodzi o obsługę obu urządzeń – kto umie obsłużyć klasyczny blender kielichowy, bez problemu poradzi sobie z próżniowym. Te dwa modele różnią się natomiast ceną. Możliwość przygotowania koktajlu czy zupy dla całej rodziny i przechowywania ich przez jakiś czas w dołączonym do blendera pojemniku próżniowym wpływa na wyższy koszt tego urządzenia.

Należy pamiętać, że w blenderze próżniowym do wyboru mamy zazwyczaj klasyczną opcję miksowania lub właśnie wspomnianą opcję VACUUM. Zakup dwufunkcyjnego blendera jest więc najbardziej ekonomiczny. Poczytaj więcej na temat różnorodnych rodzajów blenderów.

Blender kielichowy próżniowy – co daje nam próżnia?

Funkcji VACUUM w żadnym wypadku nie należy postrzegać jako chwytu marketingowego. Dzięki możliwości obróbki składników pokarmowych w próżni uzyskujemy posiłki o konkretnych walorach:

• odessanie powietrza przed rozpoczęciem miksowania pozwala zapobiec utlenianiu się zawartych w jedzeniu składników odżywczych i witamin;
• dzięki obróbce próżniowej oraz możliwości przechowywania posiłków w dołączonych do blenderów pojemnikach próżniowych nie tracą one swoich cennych właściwości nawet przez kilka godzin po przygotowaniu;
• blendowanie w systemie VACUUM pozwala przedłużyć trwałość i przydatność do spożycia danego posiłku;
• odcięcie dopływu powietrza tuż przed lub podczas blendowania pozwala na zachowanie koloru, smaku i zapachu wszystkich składników posiłku.

Na co zwrócić uwagę, wybierając blender próżniowy?

Zanim wybierzemy konkretny model blendera próżniowego, warto dowiedzieć się, jakie parametry wpływają na jego funkcjonalność. Są to:

• Moc silnika: im wyższa moc, tym większa szansa na to, że blender poradzi sobie z twardymi i bardzo włóknistymi składnikami, czyli np. z liśćmi, łodygami czy skórkami owoców, a czas blendowania skrócony będzie do minimum, co wpływa pozytywnie na wartość odżywczą koktajli bądź zup.
• Wielkość kielicha: większy kielich pozwala za jednym zamachem przygotować smoothie albo zupę krem dla całej rodziny.
• Materiał, z którego jest wykonany: najlepsza jest oczywiście stal nierdzewna oraz nowoczesne tworzywo sztuczne, np. Tritan – nie zawiera on bisfenolu A (BPA) ani bisfenolu S (BPS). W badaniach wykazano, że jest on wolny od aktywności estrogenowej (EA) oraz aktywności androgenowej (AA), czyli nie wpływa na gospodarkę hormonalną człowieka.
• Wyposażenie dodatkowe: dobrej klasy blender próżniowy będzie wyposażony w pojemniki i/lub butelki próżniowe. Daje to możliwość przygotowania posiłku z wyprzedzeniem i gwarancję, że przez cały czas oczekiwania na konsumpcję nie straci on swoich cennych wartości odżywczych.

Blender z opcją VACUUM idealnie nadaje się do blendowania orzechów, ziaren i lodu.

Blender próżniowy Bosch – jakość i funkcjonalność

Blendery próżniowe Bosch zapewniają doskonałe rezultaty blendowania z zachowaniem 100% smaku, doskonałej tekstury i naturalnych kolorów.

Wykonane z najwyższej jakości materiałów, wolnych od komponentów niekorzystnie wpływających na jakość posiłku oraz zdrowie człowieka, pozwalają na szybkie przygotowanie koktajli, zup czy przecierów warzywno-owocowych dla całej rodziny.

Dzięki funkcji automatycznego blendowania w próżni, uruchamianej jednym przyciskiem, nie ma konieczności czuwania nad przebiegiem przygotowywania posiłku. Blendery Bosch pomagają na szybkie przetworzenie warzyw, owoców oraz towarzyszących im dodatków na smakowite koktajle i zupy oraz przechowywanie ich w pojemnikach próżniowych (1,5 l i 0,75 l), które można myć w zmywarce i które dają możliwość ustawiania daty. Przechowywana w próżni żywność pozostaje świeża nawet 2 razy dłużej niż w warunkach bezpróżniowych.

Koktajl przygotowany w blenderze z opcją VACUUM ma wyjątkowe walory odżywcze.