Blendery kielichowe to popularny od lat sprzęt AGD, który stosunkowo często można spotkać w naszych domach. Pozwala między innymi na przygotowywanie zdrowych koktajli czy smoothie. Czym od klasycznych blenderów różni się blender próżniowy? Jakie daje możliwości i czy faktycznie warto w niego zainwestować?
Dzięki technologii zastosowanej w próżniowych blenderach kielichowych przed zblendowaniem składników udaje się usunąć jak najwięcej tlenu z kielicha. Dzięki temu zachowywana jest większa ilość witamin czy enzymów, a proces utleniania jest mocno utrudniony – warzywa i owoce zachowują swoje wartości odżywcze oraz kolory.
W większości przypadków blendery próżniowe wyposażone są w funkcje rozdrabniania tak jak standardowe blendery kielichowe. Mamy więc do czynienia z wirującym nożem, który – w zależności od mocy blendera – doskonale radzi sobie z warzywami i owocami o różnym stopniu twardości, orzechami i nasionami czy kostkami lodu.
Tym, co odróżnia blendery próżniowe od tradycyjnych, jest funkcja próżni (VACUUM), dzięki której możliwe jest odessanie powietrza z pojemnika jeszcze przed miksowaniem lub w jego trakcie. Nie ma natomiast różnic, jeśli chodzi o obsługę obu urządzeń – kto umie obsłużyć klasyczny blender kielichowy, bez problemu poradzi sobie z próżniowym. Te dwa modele różnią się natomiast ceną. Możliwość przygotowania koktajlu czy zupy dla całej rodziny i przechowywania ich przez jakiś czas w dołączonym do blendera pojemniku próżniowym wpływa na wyższy koszt tego urządzenia.
Należy pamiętać, że w blenderze próżniowym do wyboru mamy zazwyczaj klasyczną opcję miksowania lub właśnie wspomnianą opcję VACUUM. Zakup dwufunkcyjnego blendera jest więc najbardziej ekonomiczny. Poczytaj więcej na temat różnorodnych rodzajów blenderów.
Funkcji VACUUM w żadnym wypadku nie należy postrzegać jako chwytu marketingowego. Dzięki możliwości obróbki składników pokarmowych w próżni uzyskujemy posiłki o konkretnych walorach:
• odessanie powietrza przed rozpoczęciem miksowania pozwala zapobiec utlenianiu się zawartych w jedzeniu składników odżywczych i witamin;
• dzięki obróbce próżniowej oraz możliwości przechowywania posiłków w dołączonych do blenderów pojemnikach próżniowych nie tracą one swoich cennych właściwości nawet przez kilka godzin po przygotowaniu;
• blendowanie w systemie VACUUM pozwala przedłużyć trwałość i przydatność do spożycia danego posiłku;
• odcięcie dopływu powietrza tuż przed lub podczas blendowania pozwala na zachowanie koloru, smaku i zapachu wszystkich składników posiłku.
Zanim wybierzemy konkretny model blendera próżniowego, warto dowiedzieć się, jakie parametry wpływają na jego funkcjonalność. Są to:
• Moc silnika: im wyższa moc, tym większa szansa na to, że blender poradzi sobie z twardymi i bardzo włóknistymi składnikami, czyli np. z liśćmi, łodygami czy skórkami owoców, a czas blendowania skrócony będzie do minimum, co wpływa pozytywnie na wartość odżywczą koktajli bądź zup.
• Wielkość kielicha: większy kielich pozwala za jednym zamachem przygotować smoothie albo zupę krem dla całej rodziny.
• Materiał, z którego jest wykonany: najlepsza jest oczywiście stal nierdzewna oraz nowoczesne tworzywo sztuczne, np. Tritan – nie zawiera on bisfenolu A (BPA) ani bisfenolu S (BPS). W badaniach wykazano, że jest on wolny od aktywności estrogenowej (EA) oraz aktywności androgenowej (AA), czyli nie wpływa na gospodarkę hormonalną człowieka.
• Wyposażenie dodatkowe: dobrej klasy blender próżniowy będzie wyposażony w pojemniki i/lub butelki próżniowe. Daje to możliwość przygotowania posiłku z wyprzedzeniem i gwarancję, że przez cały czas oczekiwania na konsumpcję nie straci on swoich cennych wartości odżywczych.
Blendery próżniowe Bosch zapewniają doskonałe rezultaty blendowania z zachowaniem 100% smaku, doskonałej tekstury i naturalnych kolorów.
Wykonane z najwyższej jakości materiałów, wolnych od komponentów niekorzystnie wpływających na jakość posiłku oraz zdrowie człowieka, pozwalają na szybkie przygotowanie koktajli, zup czy przecierów warzywno-owocowych dla całej rodziny.
Dzięki funkcji automatycznego blendowania w próżni, uruchamianej jednym przyciskiem, nie ma konieczności czuwania nad przebiegiem przygotowywania posiłku. Blendery Bosch pomagają na szybkie przetworzenie warzyw, owoców oraz towarzyszących im dodatków na smakowite koktajle i zupy oraz przechowywanie ich w pojemnikach próżniowych (1,5 l i 0,75 l), które można myć w zmywarce i które dają możliwość ustawiania daty. Przechowywana w próżni żywność pozostaje świeża nawet 2 razy dłużej niż w warunkach bezpróżniowych.
W Bosch tworzymy produkty i usługi z myślą o klientach, dlatego tak ważna jest dla nas Twoja opinia! Poświęć minutę na wypełnienie ankiety.
Jeżeli potrzebujesz jakiejkolwiek pomocy, napisz centrum.kontaktu@bshg.com lub zadzwoń do nas 42 2715555.
Dziękujemy!