Domowe lody to nie tylko pyszna alternatywa dla sklepowych produktów, ale również świetna zabawa dla całej rodziny. Do pomocy warto zaprosić dzieci, które będą miały wielką frajdę, tworząc swoje ulubione kompozycje smakowe i nadając smakołykom atrakcyjne kształty.

Lody śmietankowe, robot kuchenny MUM

Dlaczego warto robić lody w domu?

  • Pełna kontrola nad składem — bez sztucznych dodatków i konserwantów
  • Możliwość tworzenia ulubionych smaków, np. z sezonowych owoców
  • Świetna zabawa dla dzieci — wspólne przygotowywanie lodów to rodzinna frajda
  • Niższy koszt w porównaniu do gotowych lodów premium

Każda fala upałów może być okazją do nowej kulinarnej przygody. Sprawdź, które domowe lody staną się stałym elementem Twojego letniego menu!

Lody na bazie śmietany

Często zastanawiamy się: jak zrobić domowe lody i czy trzeba do tego specjalnych umiejętności? Podpowiadamy – zdecydowanie nie! Najprostszy przepis można wykonać bez:

• specjalnej maszyny oraz dodatkowych przyrządów, które zajmują dużo miejsca,
• żółtek,
• gotowania i długiego mieszania.

Aby przygotować lody domowe, potrzebne są zaledwie dwa składniki, a więc śmietana i mleko skondensowane, czyli zagęszczone, a ponadto polecamy także wafelek, w którym można umieścić mrożony deser. Ważny jest dobór odpowiedniej śmietanki – najlepiej, gdy:

• ma ona zawartość tłuszczu na poziomie 36%,
• jest nieukwaszona, czyli nie zawiera kultur bakteryjnych,
• na jej opakowaniu znajdują się napisy typu „do ubijania” bądź „tortowa”.

Przepis na lody domowe jest prosty i obejmuje następujące czynności:

1. Schłodź oba składniki w lodówce.
2. Ubij śmietankę mikserem, aż pojawią się tzw. „miękkie szczyty” (nie ubijaj do końca).
3. Dodaj mleko skondensowane do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj.
4. Przelej masę do pojemnika, zakryj i włóż do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc).

Jeśli tak przygotowane lody domowe będą dla nas za słodkie, możemy zdecydować się na mleko zagęszczone niesłodzone i dodanie odpowiedniej ilości cukru.

Chcesz nadać lodom wyjątkowy charakter? Dodaj do masy według uznania:

• kawałki czekolady, orzechy, karmel
• świeże lub mrożone owoce (np. maliny, truskawki)
• aromaty: wanilia, cynamon, ekstrakt migdałowy

Uwaga: Przy dodatkach zawierających wodę (np. owoce) zwiększ ilość śmietanki i zmniejsz ilość mleka, by zachować odpowiednią konsystencję.

Domowy sorbet owocowy – lekka alternatywa dla lodów

W kuchni możemy przyrządzić nie tylko domowe lody śmietankowe czy truskawkowe, ale również lodowy sorbet. Jest to doskonały wybór na upalne dni — orzeźwiający, niskokaloryczny i bogaty w witaminy. Idealny dla dzieci i osób unikających nabiału.

Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste. Można do tego wykorzystać różne owoce – popularny wybór to mango, arbuz czy jagody. Warto sięgnąć również po kiwi, banany albo melona. Dużo radości dzieciom sprawi własnoręczne zebranie truskawek czy malin, które rosną w przydomowym ogródku.

Przygotowanie:

1. Umyj i obierz owoce.
2. Zmiksuj je blenderem na gładki mus.
3. Dodaj cukier według uznania.
4. Przelej do foremek na lody lub pojemnika.
5. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc.

W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku można zastosować dodatki. Częstym wyborem są liście mięty, syrop klonowy, kawałki owoców, cynamon albo sok z cytryny.

Lody truskawkowe sorbet

Akcesoria przygotowania i podawania domowych lodów

Chociaż do przygotowania lodów nie potrzebujesz specjalistycznych urządzeń, kilka akcesoriów może ułatwić i uprzyjemnić cały proces.

Przydatne sprzęty

• Blender lub mikser – do ubijania śmietany i miksowania owoców
• Miska – do przygotowania masy
• Pojemnik plastikowy, silikonowe foremki lub szklane naczynie – do mrożenia
• Łyżka do lodów – ułatwia formowanie równych gałek
• Wafle, patyczki, dekoracje – do efektownego podania

Dzieci z pewnością ucieszą się z kolorowych dodatków, np. wafelków w kształcie serduszek, parasolek czy jadalnych posypek.

Jak prawidłowo zamrażać i przechowywać domowe lody?

Lody domowej roboty, aby zachowały swoje walory smakowe oraz prawidłową konsystencję, muszą być przechowywanie w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej, gdy wynosi ona od -12°C do -18°C.

Warto zadbać o to, by mrożony deser nie był zbyt twardy – dobrym rozwiązaniem jest włożenie pojemnika z lodami do woreczka strunowego czy owinięcie folią spożywczą. Aby ułatwić wyjmowanie, można zakupić wygodne w użyciu foremki.

Salmonelli mówimy nie!

Przyrządzając lody domowe, należy pamiętać o tym, że nie wolno ich rozmrażać i ponownie zamrażać, ponieważ mogłoby to doprowadzić do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów i zatrucia na przykład salmonellą. Okres, przez który możemy przechowywać mrożonki, wynosi do kilku miesięcy. Po wyjęciu można je umieścić w kuchence mikrofalowej i podgrzać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uformowaniu lodów w kulki można je podawać.

Aby zapewnić domowym lodom odpowiednie warunki przechowywania, warto wybierać perfekcyjnie działające, bezawaryjne chłodziarko-zamrażarki. Nowoczesne sprzęty marki Bosch są wyposażone w rozwiązania ułatwiające codzienną obsługę, w tym na przykład funkcję Low Frost, która zmniejsza ilość lodu i zapobiega częstemu rozmrażaniu, czy szufladę Big Box pozwalającą na przechowywanie dużej ilości lodów.

Źródła:
1. https://domowejroboty.pl/przepisy/lody-smietankowe/
2. https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-sorbet/
3. https://jaw.pl/2022/06/domowe-lody-jakie-skladniki-i-akcesoria-sa-potrzebne/
4. https://www.horecanet.pl/jesli-lody-to-tylko-naturalne-jak-je-przechowywac-aby-zachowac-pelnie-walorow-smakowych/