Grill elektryczny to doskonały sposób na przygotowanie smacznych dań przez cały rok – bez względu na pogodę. Dzięki niemu możesz cieszyć się aromatycznymi potrawami nawet zimą lub w deszczowe dni. Aby grillowanie było zarówno smaczne, jak i bezpieczne, warto przestrzegać kilku zasad. Poznaj sprawdzone sposoby na sukces w domowym grillowaniu!

Grillowany stek, warzywa i quesadilla na czarnej patelni.

Dlaczego warto posiadać w domu grill elektryczny?

Grill elektryczny to nie tylko interesujące uzupełnienie dla tradycyjnego sprzętu, który jest używany w miesiącach letnich, ale również atrakcyjna propozycja dla każdego, kto ceni wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Takie urządzenie ma wiele zalet, wśród których wymieńmy najważniejsze:

  • możliwość przyrządzania dań przez cały rok, bez względu na warunki pogodowe czy porę dnia – grill elektryczny jest przeznaczony do stosowania zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz budynków, dlatego użyjesz go dokładnie wtedy, gdy tego potrzebujesz,
  • szybka i prosta obsługa – nie ma potrzeby chociażby używania rozpałki,
  • niewielkie wymiary – sprzęt jest poręczny i lekki, dlatego w każdej chwili możesz go przenieść, na przykład z ogrodu do domu,
  • brak ognia i dymu – idealny do domów wielorodzinnych

Co jeszcze decyduje o tym, że grill elektryczny to świetny wybór? Na pewno to, że nie trzeba składować opału, co pozwala zachować więcej miejsca w domu czy mieszkaniu. Dużą zaletą jest również wysoka jakość przygotowywanych potraw – są one smaczne i zdrowe, gdyż przyrządza się je bez udziału tłuszczu. Za pomocą takiego sprzętu zrobisz różnorodne dania i przekąski, które umilą nie tylko wieczorną imprezę w gronie znajomych (w tym wypadku sprawdzą się tradycyjne kiełbaski czy steki wołowe), ale również rodzinne śniadanie i kolację (na przykład tosty, naleśniki czy warzywa).

Jak przygotowywać potrawy z grilla elektrycznego? Garść przydatnych porad

Aby uzyskać idealny smak i aromat potraw, zadbaj o kilka elementów.

  • Wybierz odpowiednie miejsce

    Grill powinien stać blisko gości – najlepiej na stole, aby każdy mógł samodzielnie nakładać jedzenie.
    Przygotuj niezbędne akcesoria
    Przydadzą się:
    • ostry nóż,
    • szczypce,
    • szpikulec do przewracania produktów.

  • Nie śpiesz się

    Unikaj umieszczania na grullu zamrożonych potraw, a także częstego otwierania pokrywy urządzenia. Może to znaczne wydłużyć smażenie potraw.

  • Czyść regularnie

    Pamiętaj również o tym, aby zadbać o sprzęt po każdym jego użyciu. Warto pozbyć się resztek jedzenia, a także wytrzeć obudowę wilgotną ściereczką – nie można używać szorstkich bądź ściernych środków. Mycie ułatwiają wyjmowane płyty grzejne, które są dostępne w grillach elektrycznych marki Bosch. Można je umieścić w zmywarce, przy czym jeśli są jeszcze ciepłe, nie ma problemu, by wyczyścić je ręcznie. Czynności konserwacyjne należy wykonywać tylko wtedy, gdy wtyczka zostanie wyjęta z gniazdka elektrycznego.

Elektryczny grill z różnymi grillowanymi warzywami i szpikulcami na czarnej powierzchni.

Jak uzyskać najlepszy smak potraw z grilla elektrycznego?

Jak sprawić, aby kubki smakowe Twoje i Twoich gości oszalały z zachwytu? To proste – zastosuj nasze porady. Sprawdzone sposoby to:

  • przygotowywanie marynaty, dzięki której mięso będzie delikatne i kruche – warto ją zrobić dzień wcześniej przed planowanym grillowaniem, a jeśli nie jest to możliwe, około 30 minut przed położeniem mięsa na ruszcie,
  • wykorzystywanie aluminiowych brytfann – sprawią one, że łatwo przyrządzisz warzywa czy owoce morza,
  • pozostawienie mięsa po grillowaniu przez chwilę w cieple, aby soki rozeszły się wewnątrz i nie wypłynęły podczas krojenia,
  • stosowanie termometru w celu sprawdzenia, czy dania osiągnęły optymalną temperaturę.

Zadbaj o to, aby produkty spożywcze były wysokiej jakości. Na przykład dobrą wołowinę poznasz po tym, że jest miękka w dotyku i ma widoczne żyłki tłuszczu na powierzchni. Unikaj gotowych dań dostępnych w sklepach, takich jak zamarynowane mięso.

  • Grill elektryczny Bosch – co oferuje i dlaczego warto?

    O czym jeszcze warto pamiętać, jeśli korzystasz z grilla elektrycznego? Duże znaczenie ma to, jakie urządzenie użytkujesz. Powinno ono być wyposażone w rozwiązania ułatwiające obsługę oraz zapewniające potrawom lepszy smak. Na przykład grille elektryczne Bosch oferują 3 pozycje grillowania, czyli:
    • zamkniętą – za jej pośrednictwem można opiekać jedzenie z obu stron, co umożliwia przyrządzanie rumsztyków,
    • otwartą, dzięki której przygotujesz sporą ilość jedzenia, w tym filety z kurczaka,
    • półotwartą, z dolnym i górnym grzaniem – jest przydatna podczas szykowania kanapek.

Czarny elektryczny grill z kanapką na drewnianym stole, doniczkowe rośliny w tle.

Jeśli wybierzesz grill elektryczny firmy Bosch, do dyspozycji masz ponadto takie funkcjonalne rozwiązania, jak:

płynną regulację temperatury, pozwalającą na zapewnienie idealnych warunków dla wszystkich dań,
płyty grzejne z powłoką nieprzywierającą oraz rowkiem, który umożliwia spływanie tłuszczu do specjalnych pojemników – ułatwia to utrzymanie urządzenia w czystości,
możliwość ustawienia wysokości górnej płyty, co przydaje się między innymi w trakcie robienia steków.

Dużą zaletą sprzętu jest wysoka moc, która gwarantuje szybkie nagrzewanie. Grille elektryczne Bosch świetnie sprawdzą się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na apetyczne i zdrowe dania przyrządzone w domowym zaciszu.

Źródła:
https://allegro.pl/artykul/5-rad-jak-zadbac-o-grill-elektryczny-by-potrawy-zawsze-smakowaly-wysmienicie-33383
https://www.mediaexpert.pl/poradniki/male-agd/jak-grillowac-na-grillu-elektrycznym
https://www.expondo.pl/inspiracje/jak-grillowac-na-grillu-elektrycznym/
https://decofire.pl/blog/zostan-mistrzem-grillowania-10-porad-grillowych-dla-poczatkujacych