[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Naczynia do kuchenki mikrofalowej – jakie wybrać?

Naczynia do kuchenki mikrofalowej – jakie wybrać?

Nie wiesz, w czym podgrzewać potrawy w mikrofali? Sprawdź, jakie naczynia do kuchenki mikrofalowej wybrać

Mikrofala usprawnia prace prowadzone w kuchni, pozwalając na szybkie przygotowywanie potraw. Gdy decydujemy się na taki sprzęt, musimy wiedzieć, jakie naczynia można w nim umieścić, aby nie doszło do ich uszkodzenia. Zapoznaj się z naszym poradnikiem, w którym wyjaśniamy wszelkie wątpliwości z tym związane.

Dlaczego ważne jest umieszczanie w mikrofali odpowiednich naczyń?

Ma to duże znaczenie z kilku względów, w tym tych związanych z bezpieczeństwem. Wkładanie nieodpowiednich talerzy czy pojemników może spowodować ich:

uszkodzenie, w tym pęknięcie – odłamki plastiku czy szkła mogą doprowadzić do skaleczenia podczas prób wyjmowania naczyń z komory mikrofali,
zapalenie się w wyniku wysokiej temperatury, co może doprowadzić nie tylko do zepsucia kuchenki mikrofalowej, ale również pożaru domu.

Jeśli dojdzie do zniszczenia naczyń, trzeba zakupić nowe. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami.

Użytkowanie odpowiednich pojemników pozytywnie wpływa na smak przyrządzanych potraw. W wyniku podgrzania w mikrofali jedzenie:

jest równomiernie opieczone i gotowe do natychmiastowego spożycia – decyduje o tym to, że naczynia do mikrofalówki są w stanie odpowiednio przewodzić oraz utrzymywać temperaturę,
nie traci swojej konsystencji (można uniknąć zlepiania czy zbrylania składników) oraz wartości odżywczych,
nie jest przypalone, co mogłoby spowodować konieczność wyrzucenia potrawy do śmietnika.

Jeśli będziesz stosować prawidłowe naczynia do kuchenek mikrofalowych, dodatkową zaletą jest to, że jedzenie będzie gotowe bardzo szybko. Nie dojdzie do tego, że potrawy będą przygrzewały się zbyt długo, co może wpłynąć przykładowo na to, że spóźnisz się do pracy albo Twoi goście zaczną się niecierpliwić w oczekiwaniu na smakołyki. Wybór odpowiednich naczyń pozwoli więc wykorzystać jedną z największych zalet mikrofali, jaką jest komfortowe i sprawne przyrządzanie dań. Przekłada się to na oszczędność nie tylko czasu, ale również kosztów związanych ze zużyciem energii elektrycznej.

Ważna jest jeszcze jedna kwestia. Od tego, jakie naczynia do kuchenki mikrofalowej będą przez Ciebie wykorzystywane, zależy przydatność tego urządzenia. Odpowiednie pojemniki czy talerze umożliwią Ci nie tylko podgrzewanie potraw, ale również:

• gotowanie, w tym na parze,
• duszenie,
• pieczenie,
• przygotowywanie przekąsek typu zapiekanki albo grzanki.

Ze względów użytkowych oraz ekonomicznych warto więc stosować odpowiednie naczynia do mikrofali. Jakie nadają się do tego najlepiej? O tym opowiemy poniżej.

Jakie naczynia są najlepsze do kuchenki mikrofalowej?

Odpowiedź jest prosta – najlepiej takie, które mają odpowiednie oznaczenie. Chodzi o symbol mikrofalówki, składający się z rysunku urządzenia oraz trzech fal znajdujących się w środku. Wskazuje on na to, że określone naczynie może być bezpiecznie stosowane w kuchence i za jego pomocą można odmrażać, podgrzewać oraz gotować potrawy.

Nie zawsze jednak pojemniki mają tego typu oznaczenie. Ponadto może ono się wytrzeć podczas intensywnej eksploatacji, w tym w trakcie czyszczenia w zmywarce. Jak wówczas sprawdzić, jakie naczynia do kuchenek mikrofalowych są odpowiednie? W takim wypadku trzeba kierować się ogólną wskazówką, która mówi o tym, że najlepsze są pojemniki czy talerze tylko w niewielkim stopniu nagrzewające się od wysokiej temperatury. Dotyczy to wyrobów:

szklanych, które świetnie przewodzą promieniowanie; najlepszy wybór to produkty ze szkła termoodpornego, na przykład borokrzemowego, w tym białego, mlecznego albo przezroczystego,
ceramicznych – także i one dobrze przewodzą fale rozchodzące się w urządzeniu,
porcelanowych – szczególnie polecane są białe naczynia do mikrofalówki.

Tego typu produkty mogą być stosowane w kuchence mikrofalowej w zasadzie bez ograniczeń. Jedyny wyjątek dotyczy tych, które mają metalowe bądź platynowe zdobienia, na przykład szlaczki.

Inne naczynia do kuchenek mikrofalowych, które możesz bez obaw stosować, to pojemniki:

fajansowe – są one żaroodporne, przy czym podczas gotowania mocno się nagrzewają, dlatego należy je wyjmować w rękawicach ochronnych; w mikrofali nie wolno stosować naczyń fajansowych, które mają powłokę wykonaną ze związków metali,
papierowe – o ich przydatności do używania w mikrofali świadczy choćby to, że wiele gotowych dań przeznaczonych do podgrzewania w tym sprzęcie jest oferowanych na papierowych tackach; do kuchenki nie warto natomiast wkładać zdobionego czy woskowanego kartonu,
plastikowe, z oznaczeniem wskazującym na odporność do temperatury 65°C, które idealnie sprawdzą się w przypadku rozmrażania oraz podgrzewania potraw, zapewniając, że jedzenie będzie gotowe bardzo szybko – nie jest natomiast wskazane gotowanie z ich użyciem, gdyż nadmierna temperatura może spowodować stopienie tworzywa,
gliniane, ale bez glazury.

Przydadzą się również talerze typu crisp. Są one przeznaczone specjalnie do mikrofalówek, gdyż dzięki specjalnej powłoce umożliwiają utrzymywanie stałej temperatury na poziomie 210°C. Dzięki temu potrawy są zarumienione na wierzchu i idealnie wypieczone w środku. Pozwala to przyrządzić:

• panierowane kawałki kurczaka,
• smaczne kiełbaski,
• chrupiące tosty,
• soczysty bekon.

Możesz ponadto zdecydować się na specjalne pojemniki, które są przydatne do określonych zastosowań. Chodzi między innymi o naczynia do gotowania na parze w mikrofali, które zapewniają optymalną cyrkulację ciepłego powietrza. Za ich pomocą szybko przyrządzisz warzywa, ryby czy makaron. Nadają się one do przechowywania jedzenia w lodówce i zamrażarce oraz czyszczenia w zmywarce. Innym przykładem są naczynia do gotowania ryżu w kuchence mikrofalowej, w których podgrzejesz również smaczne i zdrowe kasze.

Pamiętaj, że umieszczone w mikrofali naczynia wykonane ze szkła oraz plastiku muszą być odkryte. Najlepiej stosować pojemniki:

niskie, w których fale szybciej przenikają przez potrawy, co usprawnia ich podgrzewanie,
owalne lub okrągłe, gdyż jedzenie gotuje się w nich równomiernie.

Bez względu na rodzaj talerzy czy pojemników zadbaj o odpowiednią wielkość naczyń. Do komory nie wkładaj tych, które z uwagi na duże gabaryty nie będą mogły obracać się podczas pracy, co spowoduje nierównomierne podgrzanie potraw.

Pomijając powyższe zalecenia, możesz samodzielnie sprawdzić, jakie naczynia do kuchenki mikrofalowej są najbardziej odpowiednie. W tym celu wykonaj prosty test – na pół minuty wstaw do komory talerz bądź garnek, ustawiając maksymalną temperaturę. Jeśli po wyjęciu naczynie nie będzie gorące, oznacza to, że można je bezpiecznie stosować w takim urządzeniu.

Jakie naczynia nie mogą być stosowane w kuchence mikrofalowej?

Do mikrofali nie powinno się wkładać następujących rodzajów naczyń:

drewnianych – jest tak dlatego, że woda i wilgoć mogą w nie wnikać, co grozi ich zniszczeniem,
stalowych – zmienne pole elektromagnetyczne może wywołać znaczny wzrost ciśnienia w komorze i spowodować wybuch; poza tym metal odbija mikrofale, dlatego ciepło nie może przeniknąć do wnętrza naczyń, co uniemożliwia podgrzanie potraw (podobnie jest w przypadku naczyń aluminiowych, miedzianych oraz żeliwnych emaliowanych),
ozdobionych za pomocą srebrnych, złotych lub platynowych dekoracji, które poddane promieniowaniu, mogą doprowadzić do pęknięcia talerza czy garnka.

Jakie jeszcze naczynia do kuchenki mikrofalowej nie powinny być stosowane? Takie, które są wykonane z kolorowego, a także delikatnego, mającego cienkie ścianki szkła – może ono po prostu popękać. Należy również unikać pojemników ze styropianu, który wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje, oraz papierowych toreb – toksyny wydzielające się z nich mogą się zapalić.

Aby korzystanie z mikrofali było komfortowe, podczas jej zakupu i użytkowania należy zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj naczyń, ale również na to, czy sprzęt ma przydatne funkcje. W wiele nowoczesnych systemów i rozwiązań wyposażono kuchenki mikrofalowe Bosch. Chodzi między innymi o:

liczne programy automatyczne, których, w zależności od urządzenia, może być nawet osiem – dzięki nim perfekcyjnie podgrzejesz niemal każdą potrawę,
sterowanie za pomocą wyświetlacza LED, zapewniającego szybki dostęp do funkcji czasowych – dzięki czerwonemu podświetleniu jest on dobrze widoczny,
chowane pokrętła, które estetycznie wyglądają oraz ułatwiają utrzymanie sprzętu w czystości,
możliwość korzystania z funkcji mikrofali oraz grilla osobno bądź łącznie, co pozwala eksperymentować w kuchni.

Dużą zaletą mikrofal Bosch jest również komora wykonana ze stali nierdzewnej, która odznacza się dużą wytrzymałością. Dzięki gładkiej, pozbawionej ostrych krawędzi powierzchni można ją szybko wyczyścić.

Źródła:
https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/kuchenka-mikrofalowa-jaka-wybrac-jak-gotowac-jakich-naczyn-uzywac-aa-o2Zj-ohcx-9nee.html
https://prymusagd.pl/blog/jakie-talerze-nadaja-sie-do-kuchenki-mikrofalowej/
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/mikrofalowka/jakie-pojemniki-naczynia-do-gotowania-jedzenia-w-mikrofali-645.html
https://hurtowniaporcelany.pl/porady/porady/jakie-i-ktore-naczynia-nadaja-sie-do-kuchenki-mikrofalowej-wyjasniamy/
https://www.kuchenny-poradnik.pl/jakie-pojemniki-do-mikrofali-jakich-naczyn-nie-wolno-uzywac/
https://www.kuchenny.com.pl/763-18-jakie-naczynia-do-mikrofalowki.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/talerze-do-mikrofali-czyli-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-wnetrzu-kuchenki-mikrofalowej-2996.html