[global.common.btn.skiptocontent]
Sprzęt Gospodarstwa Domowego
Zaloguj się / Zarejestruj się

Jak prawidłowo przechowywać warzywa i zioła w zamrażarce?

Jak prawidłowo przechowywać warzywa i zioła w zamrażarce?

Jeżeli chcesz się dłużej cieszyć pysznym smakiem warzyw i ziół, warto je zamrozić. Sprawdź, jak to zrobić.

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na to, aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i dobrodziejstwem witamin przez cały rok. Sekret tkwi jednak w odpowiednim przechowywaniu. Jak zatem mrozić warzywa i ile czasu mogą spędzić w zamrażarce? Sprawdź kilka przydatnych wskazówek!

Zalety mrożenia warzyw i ziół w zamrażarce

Mrożenie warzyw i ziół to nie tylko wygodny sposób na szybkie przygotowanie pysznego dania, chociaż to oczywiście również jest ważne i stanowi ogromny plus takiej formy obróbki. Musimy jednak wiedzieć, że dzięki mrożeniu zachowujemy zarówno smak i aromat naszych warzyw, jak i zawarte w nich składniki odżywcze. Zamrożenie świeżo zebranych warzyw czy ziół pozwoli na utrzymanie całego bogactwa witamin oraz makro- i mikroelementów. Dodatkowo po rozmrożeniu otrzymujemy gotowy produkt, którego nie musimy już obrabiać, czyli oszczędzamy czas i nie mnożymy odpadów do wyrzucenia.

Świeże warzywa kupowane w okresie jesienno-zimowym, leżące w chłodniach, narażone są na stratę witamin i wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ zostają wystawione na działanie tlenu, temperatury oraz światła. Dlatego też mrożonki są świetną i zdrową alternatywą dla świeżych warzyw – zwłaszcza w zimie!

Dzięki procesowi mrożenia mamy więc dostępne smaczne warzywa i zioła przez cały rok – na wyciągnięcie ręki. Taka forma konserwacji żywności pozwala również na zminimalizowanie marnowania jedzenia. Jeśli nie uda nam się zjeść wszystkich warzyw, które zakupiliśmy, możemy zamrozić je, zanim się zepsują, i cieszyć się ich smakiem w późniejszym okresie!

Dodatkowo, jeśli sami zdecydujemy się na zamrożenie składników z naszej spiżarki, mamy wpływ na to, co znajdzie się w mieszance warzywnej. Te gotowe, które czekają na nas w sklepach, często mogą nie odpowiadać naszym gustom, warto więc przygotować samemu taki mrożony miks warzywny. W ten prosty sposób możecie zaoszczędzić pieniądze.

Rodzaje zamrażarek

Na rynku mamy dostępnych wiele sprzętów, które świetnie sprawdzą się przy mrożeniu warzyw oraz ziół. Możemy zdecydować się na chłodziarkozamrażarkę. Jeśli jednak mamy miejsce i nasze potrzeby są większe, warto wybrać dodatkową zamrażarkę. Poniżej krótko opiszemy dwa rodzaje sprzętów, które są warte uwagi.

Zamrażarki wolnostojące szufladowe dają nam swobodę rozstawienia i ogromne możliwości przechowywania zamrożonego jedzenia. Systemy, w które są wyposażone, mają na celu ułatwianie nam całej obsługi. Są wyposażone np. w system Low Frost, dzięki czemu nie musimy często rozmrażać całego sprzętu, gdyż nadmiar lodu usuwany jest na bieżąco. Dodatkowo system supermrożenia dobrze sprawdzi się przy wypełnionej po brzegi zamrażarce. Ma on pilnować, aby przez dużą ilość produktów w szufladach temperatura mrożenia nie wzrosła. Dzięki temu możemy dłużej cieszyć się pysznym smakiem warzyw. Duża powierzchnia do przechowywania daje nam pełną swobodę mrożenia.

Podobne technologie znajdziemy w zamrażarkach do zabudowy. Są one nieco mniejsze niż zamrażarki wolnostojące, więc warto się na nie zdecydować, gdy nie potrzebujemy aż tak dużo miejsca na mrożenie, ale jednak nie wystarcza nam przestrzeni w chłodziarkozamrażarce. Możemy ją umieścić w dowolnym miejscu w naszej kuchni – tak, by była w zasięgu ręki.

Zarówno zamrażarki wolnostojące, jak i te do zabudowy wyposażone są w transparentne szuflady, które ułatwią nam odszukanie konkretnych produktów, których akurat potrzebujemy – bez konieczności ich otwierania. Dodatkowo zbudowane są tak, aby łatwo można było się dostać do zamrożonych produktów i bez problemu je wyciągnąć.

Przy zakupie zamrażarki warto również zwrócić uwagę na klasę energetyczną oraz poziomy zamrożenia, które dany sprzęt nam oferuje.

Sprawdź zamrażarki Bosch

Jak przygotować warzywa i zioła do przechowywania w zamrażarce?

Surowce, które chcemy przeznaczyć do mrożenia, wcześniej powinny być odpowiednio przez nas przygotowane. Co powinniśmy zrobić przed rozpoczęciem procesu mrożenia?

Musimy najpierw dokładnie je umyć, osuszyć i oczyścić z łodyg i korzeni. Osuszenie jest bardzo ważne, ponieważ w ten sposób nasze warzywa nie posklejają się ze sobą w trakcie zamrażania. Następnie obieramy jarzyny (jeśli jest taka potrzeba), wykrajając ewentualne zaczernienia, szypułki, gniazda nasienne lub niedoskonałości. Wybierajmy tylko zdrowe, twarde surowce – bez przegnić.

Jakie warzywa możemy mrozić? Niemal każde. Nie powinniśmy mrozić jedynie sałaty, rzodkiewek, selera naciowego czy pomidorów – czyli takich produktów, które zawierają w sobie duże ilości wody, ponieważ mogą stracić swoją jędrność po rozmrożeniu.

Blanszowanie przed włożeniem do zamrażarki

Przed poddaniem warzyw procesowi mrożenia warto je wcześniej zblanszować. Blanszowanie to krótkotrwałe moczenie produktu we wrzątku (około 60 sekund), a następnie schłodzenie w zimnej wodzie, najlepiej z lodem. Jaki efekt osiągniemy po zblanszowaniu warzyw przed mrożeniem? Dzięki temu zachowają one swój intensywny, naturalny kolor, świeżość, aromat oraz odpowiednią twardość. Dodatkowo krócej będą się gotować po wyjęciu z zamrażarki.

Zabiegowi blanszowania nie powinno się poddawać cebuli, cukinii oraz tych warzyw, które są miękkie i mocno wodniste. Dodatkowo nie powinniśmy blanszować pieczarek ani innych grzybów.

Wydawać by się mogło, że taki sposób obchodzenia się z warzywami spowoduje straty w witaminach. Jednak dzięki temu, że wrzucamy nasze produkty do wrzątku, ewentualne straty są minimalne.

Podziel warzywa na porcje

Najlepiej przed rozpoczęciem procesu mrożenia podzielić warzywa na porcje, a następnie przełożyć je do woreczków, w których będziemy je mrozić – wybierzmy taki worek, który ograniczy ilość powietrza w środku. Zastanówmy się, do czego będziemy używać mrożonek, pokrójmy je i dostosujmy rozmiar porcji do swoich potrzeb.

Jeżeli robimy mieszankę warzywną na patelnię do późniejszego odsmażenia z ryżem, będziemy potrzebowali większej porcji warzyw niż np. do przygotowania shake’a czy zupy. Dlatego też wcześniejsze rozplanowanie pomysłów na wykorzystanie zamrożonych warzyw pozwoli uniknąć sytuacji, w której rozmrozimy za dużo surowca, przez co nie zużyjemy całości i będziemy zmuszeni do wyrzucenia go, gdyż nie powinno się ponownie zamrażać czegoś, co zostało wcześniej rozmrożone – zjedzenie produktu, który ponownie został zamrożony, może wywołać zatrucie pokarmowe.

Jak mrozić zioła?

Świeże zioła musimy wcześniej umyć i dokładnie osuszyć z wody, a także oczyścić z korzeni. Następnie – w zależności od tego, co chcemy z nich potem przygotować – kroimy na mniejsze porcje lub zostawiamy w całości.

Tak przygotowane zioła przekładamy w odpowiednich porcjach do torebek.

Mrożone zioła możemy wykorzystać później do ugotowania zupy.

Akcesoria do zamrażarki, które ułatwią przechowywanie

Niezależnie od tego, czy kupujemy gotowe mrożonki, czy sami je przygotowujemy, warto zwrócić uwagę na kwestię przechowywania. Temperatura powinna wynosić minimum -18 stopni. A w co zapakować nasze mrożonki?

Któż z nas nie zaglądał do zamrażarki, aby odnaleźć pudełko lodów, a jak już udało się takie znaleźć, okazywało się, że w środku znajduje się koperek. Tak, takie pudełka były drugi raz wykorzystywane i służyły jako opakowanie dla zamrożonych ziół. Często korzystamy również z luźnych woreczków, które przez swoją strukturę nie zmniejszają ilości tlenu w środku. Co dobrze sprawdzi się przy przechowywaniu mrożonek? O tym poniżej.

Worki strunowe do mrożenia – możemy kupić mniejsze lub większe woreczki, dzięki czemu odpowiednio dostosujemy wielkość porcji. Zamknięcie strunowe ograniczy ilość tlenu w środku, dzięki czemu warzywa zachowają większą ilość składników odżywczych.

Pudełka próżniowe – zabierają nieco więcej przestrzeni, ale mogą za to pomieścić większe ilości produktów. Dzięki próżniowemu zamknięciu również ograniczamy ilość tlenu w środku, co sprawia, że nasze mrożonki mają więcej wartości odżywczych.

Pakowanie próżniowe przedłuża świeżość warzyw

Dlaczego warto wykorzystać próżniowe pakowanie przy mrożeniu produktów i na czym ono polega? Zacznijmy od odpowiedzi na drugą część pytania. Pakowanie próżniowe (inaczej hermetyczne) charakteryzuje się usunięciem powietrza z wnętrza foliowego opakowania, a następnie zamknięcia go poprzez zgrzanie krawędzi.

Dzięki takiej formie izolacji od powietrza produkty nie są narażone na psucie oraz działanie bakterii, wydłużamy więc ich przydatność do spożycia – zarówno gdy mrozimy produkty, jak i kiedy przechowujemy je w lodówce. Pozostają one zatem dłużej świeże i pełne witamin, a w trakcie procesu mrożenia zachowują swój naturalny, intensywny kolor. Dodatkowo łatwiej się je przechowuje – worki próżniowo zapakowane zajmują znacznie mniej miejsca w zamrażarce.

Zobacz także: drobny sprzęt kuchenny

Jak długo można mrozić zioła i warzywa w zamrażarce?

Jeżeli kupujecie paczkowane gotowe produkty mrożone, sprawę terminu przydatności macie z głowy, gdyż podany jest on na opakowaniu. Ale jak ocenić, ile czasu możemy przechowywać w zamrażarce produkty zamrożone przez nas? Tutaj wszystko zależne jest od rodzaju wybranego przez nas surowca.

W przypadku warzyw i ziół okres przechowywania w zamrażarce wynosi od 8 do 12 miesięcy. W przypadku warzyw zapakowanych próżniowo okres ten wydłuża się aż do 24 miesięcy, warto więc przemyśleć zakup sprzętu do pakowania próżniowego. Należy tutaj również zaznaczyć, że nie możemy rozmrażać i ponownie zamrażać danego produktu.

Wiemy już, że mrożenie produktów jest zdrowe, oszczędza nasz czas, pieniądze oraz pozwala cieszyć się sezonowymi produktami przez cały rok. Dodatkowo zmniejsza ilość wyrzucanego jedzenia, gdyż w prosty sposób przedłużamy jego świeżość. Warto więc wyposażyć swoją kuchnię w odpowiedni sprzęt do mrożenia, aby nasze produkty były bezpieczne i długo pozostały świeże i smakowite!

Źródła:
https://akademiasmaku.pl/artykul/zalety-mrozonek,183
https://zdrowie.pap.pl/dieta/wszystko-co-trzeba-wiedziec-o-mrozonkach
https://www.proficook.pl/blog/artykul/30-prozniowe-pakowanie-zywnosci-w-domu-dlaczego-warto