Mrożenie warzyw i ziół to doskonały sposób na to, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i dobrodziejstwem witamin przez cały rok. Sekret tkwi jednak w odpowiednim przechowywaniu. Jak zatem mrozić warzywa i ile czasu mogą spędzić w zamrażarce? Sprawdź kilka przydatnych wskazówek!
Zalety mrożenia warzyw i ziół w zamrażarce
Mrożenie warzyw i ziół to nie tylko wygodny sposób na szybkie przygotowanie pysznego dania, chociaż to oczywiście również jest ważne i stanowi ogromny plus takiej formy obróbki. Dzięki odpowiedniemu mrożeniu zachowujemy zarówno smak, jak i aromat naszych warzyw, a także zawarte w nich składniki odżywcze. Zamrożenie świeżo zebranych warzyw czy ziół pozwala na utrzymanie pełnego bogactwa witamin, minerałów, makro- i mikroelementów. Zamrożone warzywa są często bogatsze w składniki odżywcze niż świeże warzywa przechowywane przez dłuższy czas w lodówce. Dodatkowo po rozmrożeniu otrzymujemy gotowy produkt, którego nie musimy już obrabiać, co oznacza oszczędność czasu i minimalizację odpadów.
Świeże warzywa kupowane w okresie jesienno-zimowym, leżące w chłodniach, narażone są na szybszą utratę witamin i wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ zostają wystawione na działanie tlenu, temperatury oraz światła. Dlatego mrożonki stanowią świetną alternatywę dla świeżych warzyw – zwłaszcza w zimie, kiedy dostępność niektórych produktów jest ograniczona. Mrożenie to także doskonały sposób na przedłużenie trwałości produktów sezonowych, takich jak truskawki, brokuły, czy marchew.
Dzięki procesowi mrożenia mamy więc dostępne smaczne warzywa i zioła przez cały rok – na wyciągnięcie ręki. Taka forma konserwacji żywności pozwala również na zminimalizowanie marnowania jedzenia. Jeśli nie uda nam się zjeść wszystkich warzyw, które zakupiliśmy, możemy zamrozić je, zanim się zepsują, i cieszyć się ich smakiem w późniejszym okresie!
Dodatkowo, jeśli sami zdecydujemy się na zamrożenie składników z naszej spiżarki, mamy pełną kontrolę nad tym, co znajdzie się w mieszance warzywnej. Te dostępne w sklepach często zawierają dodatki lub składniki, które niekoniecznie odpowiadają naszym gustom. Warto więc przygotować samemu taki mrożony miks warzywny. W ten prosty sposób możecie także zaoszczędzić pieniądze.
Rodzaje zamrażarek do mrożenia warzyw i ziół
Na rynku dostępnych jest wiele sprzętów, które świetnie sprawdzą się przy mrożeniu warzyw oraz ziół. Wybór odpowiedniej zamrażarki jest kluczowy, aby skutecznie przechować mrożonki przez dłuższy czas. Możemy zdecydować się na chłodziarkozamrażarkę, jeśli mamy ograniczoną przestrzeń. Jeśli jednak nasze potrzeby są większe, warto wybrać dodatkową zamrażarkę. Poniżej krótko opiszemy dwa rodzaje sprzętów, które są warte uwagi.
Zamrażarki wolnostojące szufladowe – Dają nam swobodę rozstawienia i ogromne możliwości przechowywania zamrożonego jedzenia. Systemy, w które są wyposażone, mają na celu ułatwianie całej obsługi. Są wyposażone np. w system Low Frost, dzięki czemu nie musimy często rozmrażać całego sprzętu, gdyż nadmiar lodu usuwany jest na bieżąco. Dodatkowo system supermrożenia dobrze sprawdzi się przy wypełnionej po brzegi zamrażarce. Ma on pilnować, aby przez dużą ilość produktów w szufladach temperatura mrożenia nie wzrosła. Dzięki tej technologii możemy mrozić warzywa i zioła bez obaw o utratę jakości. Duża powierzchnia do przechowywania daje nam pełną swobodę mrożenia.
Podobne technologie znajdziemy w zamrażarkach do zabudowy. Są one nieco mniejsze niż zamrażarki wolnostojące, więc warto się na nie zdecydować, gdy nie potrzebujemy aż tak dużo miejsca na mrożenie, ale jednak nie wystarcza nam przestrzeni w chłodziarkozamrażarce. Możemy ją umieścić w dowolnym miejscu w naszej kuchni – tak, by była w zasięgu ręki.
Zarówno zamrażarki wolnostojące, jak i te do zabudowy wyposażone są w transparentne szuflady, które ułatwią nam odszukanie konkretnych produktów, których akurat potrzebujemy – bez konieczności ich otwierania. Dodatkowo zbudowane są tak, aby łatwo można było się dostać do zamrożonych produktów i bez problemu je wyciągnąć.
Przy zakupie zamrażarki warto również zwrócić uwagę na klasę energetyczną, która ma wpływ na zużycie energii elektrycznej, oraz na poziomy zamrożenia, które dany sprzęt oferuje.
Jak przygotować warzywa i zioła do przechowywania w zamrażarce?
Surowce, które chcemy przeznaczyć do mrożenia, wcześniej powinny być odpowiednio przez nas przygotowane. Przygotowanie warzyw przed zamrażaniem jest kluczowe, aby zachowały one jak najwięcej smaku, tekstury i wartości odżywczych. Co powinniśmy zrobić przed rozpoczęciem procesu mrożenia?
Musimy najpierw dokładnie je umyć, osuszyć i oczyścić z łodyg i korzeni. Osuszenie warzyw i ziół jest szczególnie istotne, ponieważ zapobiega to ich sklejaniu się podczas mrożenia. Następnie obieramy jarzyny (jeśli jest taka potrzeba), wykrajając ewentualne zaczernienia, szypułki, gniazda nasienne lub niedoskonałości. Wybierajmy tylko zdrowe, twarde surowce – bez przegnić.
Jakie warzywa możemy mrozić?
Niemal każde warzywo nadaje się do mrożenia, ale nie wszystkie zachowają swoją jakość po rozmrożeniu. Nie powinniśmy mrozić jedynie sałaty, rzodkiewek, selera naciowego czy pomidorów – czyli takich produktów, które zawierają w sobie duże ilości wody, ponieważ mogą stracić swoją jędrność po rozmrożeniu.
Blanszowanie przed włożeniem do zamrażarki
Przed poddaniem warzyw procesowi mrożenia warto je wcześniej zblanszować. Blanszowanie to krótkotrwałe moczenie produktu we wrzątku (około 60 sekund), a następnie schłodzenie w zimnej wodzie, najlepiej z lodem. Jaki efekt osiągniemy po zblanszowaniu warzyw przed mrożeniem? Dzięki temu zachowają one swój intensywny, naturalny kolor, świeżość, aromat oraz odpowiednią twardość. Dodatkowo krócej będą się gotować po wyjęciu z zamrażarki.
Zabiegowi blanszowania nie powinno się poddawać cebuli, cukinii oraz tych warzyw, które są miękkie i mocno wodniste. Ponadto, nie blanszujemy pieczarek ani innych grzybów, ponieważ te warzywa mogą stracić swoją teksturę i smak po rozmrożeniu.
Podziel warzywa na porcje
Najlepiej przed rozpoczęciem procesu mrożenia podzielić warzywa na porcje, a następnie przełożyć je do woreczków, w których będziemy je mrozić – wybierzmy taki worek, który ograniczy ilość powietrza w środku. Zastanówmy się, do czego będziemy używać mrożonek, pokrójmy je i dostosujmy rozmiar porcji do swoich potrzeb.
Jeżeli robimy mieszankę warzywną na patelnię do późniejszego odsmażenia z ryżem, będziemy potrzebowali większej porcji warzyw niż np. do przygotowania shake’a czy zupy. Dlatego też wcześniejsze rozplanowanie pomysłów na wykorzystanie zamrożonych warzyw pozwoli uniknąć sytuacji, w której rozmrozimy za dużo surowca, przez co nie zużyjemy całości i będziemy zmuszeni do wyrzucenia go, gdyż nie powinno się ponownie zamrażać czegoś, co zostało wcześniej rozmrożone – zjedzenie produktu, który ponownie został zamrożony, może wywołać zatrucie pokarmowe.
Jak mrozić zioła?
Świeże zioła musimy wcześniej umyć i dokładnie osuszyć z wody, a także oczyścić z korzeni. Następnie – w zależności od tego, co chcemy z nich potem przygotować – kroimy na mniejsze porcje lub zostawiamy w całości. Zioła najlepiej mrozić w porcjach, które będą wystarczające do jednego użycia, aby uniknąć rozmrażania i ponownego zamrażania.
Tak przygotowane zioła przekładamy w odpowiednich porcjach do torebek. Zioła, takie jak bazylia, rozmaryn, oregano czy tymianek, najlepiej mrozić w całości, podczas gdy inne, jak mięta, warto posiekać na drobniejsze kawałki. Mrożone zioła możemy wykorzystać później do ugotowania zupy, sosu czy innych dań, nie tracąc ich aromatu i smaku.
Akcesoria do zamrażarki, które ułatwią przechowywanie
Niezależnie od tego, czy kupujemy gotowe mrożonki, czy sami je przygotowujemy, warto zwrócić uwagę na kwestię przechowywania. Optymalna temperatura przechowywania mrożonek to minimum -18 stopni Celsjusza, aby zapewnić ich świeżość przez długi czas. A w co zapakować nasze mrożonki?
Któż z nas nie zaglądał do zamrażarki, aby odnaleźć pudełko lodów, a jak już udało się takie znaleźć, okazywało się, że w środku znajduje się koperek. Tak, takie pudełka były drugi raz wykorzystywane i służyły jako opakowanie dla zamrożonych ziół. Często korzystamy również z luźnych woreczków, które przez swoją strukturę nie zmniejszają ilości tlenu w środku. Co dobrze sprawdzi się przy przechowywaniu mrożonek? O tym poniżej.
Worki strunowe do mrożenia – możemy kupić mniejsze lub większe woreczki, dzięki czemu odpowiednio dostosujemy wielkość porcji. Zamknięcie strunowe ograniczy ilość tlenu w środku, dzięki czemu warzywa zachowają większą ilość składników odżywczych.
Pudełka próżniowe – zabierają nieco więcej przestrzeni, ale mogą za to pomieścić większe ilości produktów. Dzięki próżniowemu zamknięciu również ograniczamy ilość tlenu w środku, co sprawia, że nasze mrożonki mają więcej wartości odżywczych.
Pakowanie próżniowe przedłuża świeżość warzyw
Dlaczego warto wykorzystać próżniowe pakowanie przy mrożeniu produktów i na czym ono polega? Zacznijmy od odpowiedzi na drugą część pytania. Pakowanie próżniowe (inaczej hermetyczne) charakteryzuje się usunięciem powietrza z wnętrza foliowego opakowania, a następnie zamknięciem go poprzez zgrzanie krawędzi.
Pakowanie próżniowe jest jednym z najskuteczniejszych sposobów przechowywania mrożonek, ponieważ zapobiega dostępowi powietrza, który może powodować psucie się produktów i utratę ich wartości odżywczych. Dzięki takiej formie izolacji od powietrza produkty nie są narażone na psucie oraz działanie bakterii, co wydłuża ich przydatność do spożycia – zarówno gdy mrozimy produkty, jak i kiedy przechowujemy je w lodówce. Pozostają one zatem dłużej świeże i pełne witamin, a w trakcie procesu mrożenia zachowują swój naturalny, intensywny kolor. Dodatkowo, worki próżniowo zapakowane zajmują znacznie mniej miejsca w zamrażarce.
Jak długo można mrozić zioła i warzywa w zamrażarce?
Jeżeli kupujecie paczkowane gotowe produkty mrożone, sprawę terminu przydatności macie z głowy, gdyż podany jest on na opakowaniu. Ale jak ocenić, ile czasu możemy przechowywać w zamrażarce produkty zamrożone przez nas? Tutaj wszystko zależne jest od rodzaju wybranego przez nas surowca.
W przypadku warzyw i ziół okres przechowywania w zamrażarce wynosi od 8 do 12 miesięcy. Jeśli warzywa są zapakowane próżniowo, ich przydatność do spożycia może się wydłużyć nawet do 24 miesięcy. Warto więc rozważyć zakup sprzętu do pakowania próżniowego. Należy tutaj również zaznaczyć, że nie możemy rozmrażać i ponownie zamrażać danego produktu, ponieważ może to wpływać na jego jakość i bezpieczeństwo.
Podsumowanie
Wiemy już, że mrożenie warzyw i ziół to zdrowy, oszczędny i wygodny sposób przechowywania żywności. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się świeżymi składnikami przez cały rok, zmniejszając marnowanie żywności i oszczędzając czas na przygotowywaniu posiłków. Zainwestowanie w odpowiednią zamrażarkę oraz akcesoria do mrożenia, takie jak worki próżniowe, pozwala na długotrwałe przechowywanie warzyw i ziół, zachowując ich pełnię wartości odżywczych i smaku.