Mrożenie owoców to popularny sposób na zrobienie zapasów, zwłaszcza z owoców sezonowych. Dzięki temu możesz z nich korzystać przez cały rok. Jak prawidłowo mrozić owoce, aby zachowały smak? Sprawdź!
Dlaczego warto mrozić owoce?
Mrożenie owoców, szczególnie sezonowych, to liczne korzyści nie tylko te kulinarne, ale również odciążające Twój portfel w ciągu roku. Do najważniejszych możemy zaliczyć:
- Cieszenie się smakiem przez cały rok – dzięki mrożeniu możesz delektować się ulubionymi owocami nawet wtedy, gdy są niedostępne w sprzedaży. Zimą sięgnij po zamrożone truskawki czy maliny, które przypomną Ci o letnich smakach.
- Znaczne oszczędności finansowe – kupuj tanie owoce latem w sezonie i mroź je, a zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Ceny owoców sezonowych są znacznie niższe w czasie ich naturalnego dojrzewania niż zimą, gdy są importowane lub dostępne wyłącznie jako paczkowane mrożonki.
- Urozmaicenie diety przez cały rok – dzięki mrożeniu masz dostęp do smaku i wartości odżywczych letnich owoców bez względu na porę roku. To pozwoli Ci utrzymać zróżnicowaną dietę bogatą w witaminy i minerały.
- Przygotowywanie różnych deserów i ciast – mrożone owoce stanowią doskonały składnik do przygotowywania deserów, ciast, smoothie czy dżemów. Zawsze masz pod ręką naturalne słodycze do kulinarnych eksperymentów.
templet
templet
Jak mrozić owoce? Poradnik krok po kroku
Mrożenie owoców w taki sposób, aby zachowały smak, aromat i wartości odżywcze, wymaga odpowiedniego przygotowania. Zanim włożysz je do zamrażarki, poznaj najważniejsze zasady i praktyczne wskazówki.
- Przygotuj owoce do mrożenia
Owoce przeznaczone do mrożenia powinny być dojrzałe i zdrowe. Absolutnie nie mogą być nadpsute czy spleśniałe. Nigdy nie odkrajaj spleśniałej części i nie mroź reszty, gdyż mykotoksyny szybko roznoszą się wewnątrz owocu, nawet jeśli nie widać jeszcze pleśni.
Przygotowując owoce do mrożenia, dokładnie je umyj i osusz, a w przypadku owoców z pestkami i szypułkami – usuń je przed zamrożeniem. Zwróć szczególną uwagę na usunięcie wszystkich uszkodzonych fragmentów, które mogłyby wpłynąć na jakość całej porcji.
Owoce zbierane na działce mroź od razu po zebraniu, gdyż szybko tracą świeżość, a co za tym idzie, wartości odżywcze. Im krótsza jest przerwa między zbiorem a mrożeniem, tym więcej cennych składników zachowają.
- Blanszowanie owoców – tak czy nie?
Blanszowanie polega na zanurzeniu owoców we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. To czynność, którą warto wykonać, jeżeli przygotowujesz większe zapasy mrożonych owoców, które chcesz trzymać w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Zastosuj blanszowanie, aby zachować naturalny kolor owoców, zahamować aktywność enzymów odpowiadających za rozkład niektórych dobrych związków oraz ograniczyć rozwój bakterii. Blanszowane owoce są też bardziej soczyste i sprężyste po rozmrożeniu, co szczególnie docenisz przy przygotowywaniu deserów czy ciast.
- Przechowuj mrożone owoce w prawidłowy sposób
Zapakuj mrożone owoce odpowiednio przed włożeniem do zamrażarki. Możesz wykorzystać kilka sprawdzonych opcji:
Pojemniki do przechowywania żywności chronią owoce przed posklejaniem i zdeformowaniem oraz sprzyjają zachowaniu porządku w zamrażarce. Wybierz szklane pojemniki, gdyż nie absorbują zapachów i są odporne na zabarwienia.
Woreczki do mrożenia to dobra opcja, jeżeli nie masz za dużo miejsca w zamrażarce. Są szczelne. Ułóż je jednak na wierzchu szuflady i pilnuj, aby nie przygnieść owoców cięższymi produktami.
Woreczki próżniowe wielokrotnego użytku pozwolą Ci przechowywać mrożone owoce nawet do 24 miesięcy, gdyż schowane w nich owoce nie mają kontaktu z tlenem, a to uniemożliwia rozwijanie się bakterii tlenowych. W ofercie marki BOSCH znajdziesz worki próżniowe o pojemności 1,2 l lub 3,8 l, które sprawdzą się do mrożenia większych ilości owoców. Umieść w nich nieco mniej owoców i rozłóż na płasko do mrożenia. Wtedy łatwiej je przechowywać, a rozmrażanie przebiegnie szybciej.
Najpierw rozłóż czyste i osuszone owoce na blasze tak, aby się nie stykały, i włóż do zamrażarki na 2–3 godziny. To pozwoli Ci uniknąć sklejania owoców. Po włożeniu owoców do woreczków usuń z nich powietrze. To zapobiegnie powstawaniu kryształków lodu.
templet
templet
Jak długo przechowywać owoce w zamrażarce?
Zaleca się, aby mrożone owoce przechowywać od 6 do 12 miesięcy. Wyjątkiem są owoce pakowane próżniowo, które mogą być zamrożone do 24 miesięcy. Owoce spożyte je w ciągu 6–8 miesięcy są najsmaczniejsze.
Aby mieć pewność, że owoce nie leżą w zamrażarce zbyt długo, napisz na woreczku czy opakowaniu datę mrożenia. Przechowuj owoce w temperaturze -18 stopni Celsjusza.
Do mrożenia nadają się owoce jagodowe, pestkowe mniejsze i większe, a więc: jagody, borówki, maliny, truskawki, morele, śliwki, wiśnie, czereśnie, agrest czy porzeczki. Nie zaleca się mrozić owoców ziarnkowych, np. jabłek i gruszek. Więcej informacji o odpowiednich urządzeniach do chłodzenia i zamrażania znajdziesz w ofercie BOSCH.
templet
templet
Jak prawidłowo rozmrozić owoce?
Najlepszym sposobem na rozmrażanie owoców jest przełożenie ich do lodówki, w której panuje wyższa temperatura niż w zamrażarce. Tam owoce stopniowo się rozmrożą, jednak trwa to stosunkowo długo.
Jeśli zależy Ci na szybszym rozmrożeniu, możesz przelać owoce letnią wodą i bardzo ostrożnie odcisnąć, aby ich nie uszkodzić. Możesz też rozmrozić owoce w mikrofali z funkcją rozmrażania, pamiętając o ustawieniu odpowiednich mocy i czasu.
templet
templet
Podsumowanie
Mrożenie owoców to dobry sposób na zrobienie zapasów oraz zachowanie ich smaku i wartości odżywczych. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania i zapakowania owoców. Istotna jest też stała temperatura panująca w zamrażarce, dlatego wybierz sprzęt wysokiej jakości, jak ten oferowany przez markę BOSCH.
Pamiętaj, że prawidłowo zamrożone owoce to gwarancja zdrowych i smacznych składników przez cały rok. Dzięki nim możesz cieszyć się letnimi smakami nawet w środku zimy, jednocześnie dbając o swój budżet i zdrowie.