Przechodzisz na dietę? Lekarz zalecił Ci ograniczenie spożycia tłuszczu i ciężkostrawnych dań? A może chcesz zadbać o zdrowe odżywianie swojej rodziny? W tych wszystkich przypadkach najlepszym pomysłem będzie ograniczenie smażenia na rzecz innych metod gotowania. Jak to zrobić? Poznaj nasze sprawdzone sposoby.
Smażenie – dlaczego warto je ograniczać?
Smażenie jest szybkim i prostym sposobem gotowania, umożliwiającym przygotowanie smacznych chrupiących potraw. Jednak nawet mimo tych zalet należy ograniczać spożywanie smażonych dań ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie i sylwetkę.
Zazwyczaj smażenie wymaga dodatku tłuszczu, co znacznie podnosi kaloryczność potraw oraz sprawia, że są one ciężkostrawne i obciążają układ pokarmowy. Dodatkowo, za sprawą działania wysokiej temperatury, zmniejsza wartość odżywczą przygotowanych posiłków, pozbawiając je witamin i minerałów.
Smażenie sprawia także, że wewnątrz jedzenia powstają szkodliwe związki, np. akrylamid czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, a tłuszcz dodany na patelnię utlenia się przy dłuższej obróbce. Potrawy czasem się przypalają, co sprawia, że są niesmaczne, a co gorsza – szkodliwe dla zdrowia. Dlatego właśnie lepiej stosować tę metodę sporadycznie, a na co dzień korzystać z alternatywnych sposobów.
Co zamiast smażenia?
Jeśli lubisz smak, aromat czy strukturę smażonych potraw, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – możesz je uzyskać, używając innych metod obróbki. Duszenie, grillowanie, pieczenie, a może gotowanie na parze? Sprawdź, na czym polegają i jakie dania przygotujesz dzięki każdej z tych metod!
Smażenie bez tłuszczu i na małej ilości tłuszczu
Jeśli ciężko rozstać Ci się ze smakiem smażonych potraw, możesz na początek zmniejszyć ilość używanego tłuszczu oraz ograniczyć czas smażenia do niezbędnego minimum – wpłynie to na mniejsze straty witamin i minerałów oraz zredukuje ryzyko przypaleń. Kluczowy będzie wybór odpowiedniej patelni z trwałą powłoką nieprzywierającą oraz częstsze obracanie dania. Możesz też wybrać niemal beztłuszczowy spray do smażenia i nie obawiać się dodatkowych kalorii.
Nowoczesne płyty indukcyjne Bosch wyposażono w funkcję, która pomoże Ci smażyć tylko tak długo, jak to konieczne. Wybrane modele posiadają sensor smażenia PerfectFry, który automatycznie dopasuje temperaturę tak, by Twoje danie się nie przypaliło, i zakończy smażenie od razu, kiedy potrawa będzie idealnie przygotowana, co pozwoli zachować więcej składników odżywczych. Patelnie współpracujące z sensorem są pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu, poradzą sobie więc ze smażeniem bez tłuszczu lub z minimalnym jego dodatkiem.
Grillowanie – nie tylko latem!
Przygotowywanie potraw na grillu jest świetną alternatywą dla smażenia. Nie wymaga dodatku tłuszczu, pozwala za to uzyskać dania o zaletach podobnych do tych prosto z patelni – wypieczone z zewnątrz, a zarazem soczyste w środku. W ten sposób przygotujesz np.: chrupiące warzywa, przyrumienione kiełbaski, soczyste steki, grillowane ryby i filety drobiowe, szaszłyki mięsno-warzywne oraz burgery w wersji tradycyjnej i wegańskiej.
Obawiasz się, że stracisz dużo czasu na rozpalanie grilla i będziesz mógł używać tej metody wyłącznie przy dobrej pogodzie? Nic z tych rzeczy! Wybierz jeden z elektrycznych grilli Bosch i przygotuj aromatyczne dania we własnej kuchni! Dzięki dużej mocy rozgrzewają się one w podobnym czasie, co patelnia do smażenia, a płynna regulacja temperatury pozwoli Ci dopasować parametry grillowania do rodzaju przygotowywanej potrawy. Wyjmowane płyty grilla pokryte są specjalną powłoką zapobiegającą przyklejaniu się potraw, a dodatkowo można je łatwo umyć w zmywarce.
Na czym polega duszenie?
Duszenie jest metodą przygotowywania potraw wykorzystującą długotrwałe gotowanie z dodatkiem małej ilości wody, zazwyczaj pod przykryciem. Potrawy duszone mają głęboki smak i wręcz rozpływają się w ustach. Niektóre składniki, np. mięso lub ryby, można przed duszeniem obsmażyć krótko z obu stron, dzięki czemu staną się bardziej soczyste w środku, a danie zyska karmelowy smak. Pamiętaj jednak, że duszenie bez dodatku tłuszczu i bez obsmażania pozwoli przygotować bardziej lekkostrawne potrawy.
Do duszenia potraw nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu – wystarczy Ci garnek z pokrywką. Jeżeli zamierzasz wstępnie podsmażyć składniki, zdecyduj się na duszenie na patelni – wybierz taką o odpowiednio dużej średnicy i głębokości. Teraz możesz przygotować wyśmienite potrawy, np. klopsiki w sosie, leczo, gulasz węgierski, wołowinę po burgundzku, ragu, kurczaka w sosie curry, żeberka duszone z warzywami czy dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami.
Pieczenie
Piekarnik stał się już niemal obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni, a przyrządzane w nim potrawy na stałe weszły do naszego menu. Pieczenie wykorzystuje działanie wysokiej temperatury wytwarzanej przez grzałki piekarnika, która podgrzewa potrawę, odparowuje z niej część wody oraz opieka z wierzchu. W zależności od przygotowywanego dania możesz wkładać je do chłodnego lub rozgrzanego piekarnika.
W piekarniku elektrycznym przygotujesz zdrowsze, lecz równie smaczne wersje dań smażonych, np. frytki, klopsy, pieczonego łososia czy kotlety wegetariańskie. Ponadto, piekarnik oferuje możliwość przyrządzenia potraw zupełnie innych niż te z patelni, np. nadziewanego kurczaka, pieczonych udek lub skrzydełek, pieczeni rzymskiej czy zapiekanek posypanych serem, a także deserów, np. różnego rodzaju ciast i ciasteczek, crème brûlée czy sufletu czekoladowego.
Oferta piekarników dostępnych na rynku jest bardzo szeroka, dlatego bez trudu dobierzesz urządzenie pasujące do Twojej kuchni oraz ułatwiające Ci pieczenie. Sprawdź, jakie zalety i zaawansowane technicznie funkcje oferują nowoczesne piekarniki Bosch, i przygotowuj swoje dania smaczniej i zdrowiej!
Para – dla zdrowia, sylwetki i smaku
Przygotowywanie dań z użyciem pary jest jedną z najzdrowszych metod gotowania, a więc świetnym zamiennikiem smażenia. Pozwala ono zachować bardzo dużą ilość witamin i minerałów wewnątrz jedzenia, dlatego świetnie nadaje się dla osób dbających o zdrowie. Dania gotowane na parze zachowują swój kolor, strukturę, wyjątkowy smak i aromat. Dzięki tym właściwościom będziesz mógł ograniczyć zużycie przypraw oraz soli.
Jeżeli do tej pory wybierałeś smażenie, by uzyskać chrupiące warzywa, soczyste ryby i drób, gotowanie z użyciem pary będzie dla Ciebie idealną alternatywą – pozwala uzyskać podobny efekt, lecz w zdrowszy sposób. Nie wymaga również dodawania tłuszczu – przygotowane potrawy są lekkostrawne, a więc świetnie nadają się dla osób dbających o sylwetkę i na dietach np. redukcyjnych.
Jeśli chcesz gotować na parze, będziesz potrzebował parowaru albo piekarnika parowego. Który z nich sprawdzi się najlepiej w Twojej kuchni? Poznaj funkcje i zalety różnych urządzeń parowych Bosch i przejdź na jasną stronę gotowania!
Gotowanie na parze
Parowar przygotuje dla Ciebie smaczne i wartościowe dania na parze. Wystarczy, że wybierzesz program, temperaturę i czas odpowiedni do przyrządzenia Twojego dania, a resztę zrobi za Ciebie urządzenie. W porównaniu do smażenia znika też ryzyko przypalenia potrawy.
Co można gotować na parze? Niemal wszystkie produkty: warzywa, ryby, mięso, ryż czy kaszę. Daje to ogromne możliwości przygotowywania całego obiadowego dania z parowaru, np. kurczaka w ziołach z młodymi ziemniaczkami i marchewką z groszkiem, aromatycznego łososia ze szparagami, roladek schabowych nadziewanych pieczarkami czy drożdżowych klusek na parze. Na deser możesz podać delikatny sernik lub murzynka z parowaru.
Zaawansowane kompaktowe parowary Bosch umożliwiają nie tylko gotowanie na parze, ale także odgrzewanie gotowych dań bez ich wysuszania oraz delikatne rozmrażanie warzyw i owoców. Jeśli zdarza Ci się przygotowywać ciasto drożdżowe, Twój parowar pomoże Ci znacznie przyspieszyć jego wyrastanie.
Pieczenie na parze
Połączenie doskonałego smaku potraw z piekarnika i zdrowego, beztłuszczowego gotowania na parze umożliwi Ci piekarnik parowy do zabudowy. Jego działanie polega na systematycznym automatycznym dodawaniu uderzeń pary w trakcie pieczenia potrawy – doskonale zastąpi on pieczenie w kąpieli wodnej. Dzięki temu dania z pieczone na parze będą soczyste i wilgotne w środku, a równocześnie chrupiące z zewnątrz.
Chcesz szybko zrobić smaczny i zdrowy obiad? Poproś o pomoc swój piekarnik z funkcją pary Bosch! Dzięki niemu gotowanie jednocześnie całego obiadu dla rodziny nie będzie już wyzwaniem. Wykorzystując pieczenie z dodatkiem pary, możesz przyrządzić te same potrawy, co w klasycznym piekarniku elektrycznym, jednak zyskają one niepowtarzalny smak. Piekarniki parowe umożliwią Ci przygotowanie np. pieczonych ziemniaczków, zapiekanki mięsno-warzywnej, pieczeni rzymskiej, soczystego rostbefu, faszerowanej kaczki, tradycyjnej lasagne oraz zapiekanej ryby z warzywami.