Nawóz ze skorupek jaj​

Skorupki jajek – pewnie wydaje Ci się, że nic już z nich nie można zrobić. Może i nie nadają się do zjedzenia przez ludzi, za to mogą dostarczać składniki odżywcze naszym roślinom. Skorupka jajka kurzego jest zbudowana w 96% z kryształków węglanu wapnia. Nie wyrzucaj więc pustych skorupek, a wykorzystaj je w swoim ogrodzie jako nawóz.​

Zostaw skorupki na noc
do wyschnięcia a nastęnie przelóż
je na blachę i włóż do piekarnika.
Piecz w programie Termoobieg 4D
w temperaturze 90-100 stopni przez
ok. 15 min.

Wysuszone skorupki zmiel na drobny proszek. Możesz to zrobić w robocie kuchennym MUM5 z zestawem TastyMoments, za pomocą blendera lub uniwersalnego rozdrabniacza.​

Proszek zalej wrzącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia skorupek. Przed użyciem wstrząśnij, aby dokładnie wymieszać roztwór.​

Nawozem można podlewać bezpośrednio ziemię wokół rośliny.​