Żywność to jeden z naszych najcenniejszych zasobów. Mimo to, jej ogromne ilości trafiają do śmieci.​

Każdego roku na całym świecie aż 1/3 wyprodukowanego jedzenia ląduje w koszu. Najnowsze badania przeprowadzone w Polsce pokazują, że rocznie w naszym kraju marnowanych jest w niemal 5 mln ton żywności, z tego ponad połowa trafia do śmieci z naszych domów.
Źródło: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/przepisy-do-poprawki-wciaz-za-duzo-zywnosci-trafia-do-smieci.html

Jest jednak dobra wiadomość. Ilość marnowanej żywności można ograniczyć, bo wiele z wyrzucanych resztek nadaje się do ponownego wykorzystania w kuchni. Zacznijmy bardziej świadomie obchodzić się z żywnością w naszym codziennym życiu.​

Każdy z nas może przyczynić się do budowania lepszego świata. Możemy zacząc już dziś, w swoim domu, poprzez zmianę nawyków i poszerzanie wiedzy, dążąc do bardziej zrównowazonego, zdrowego i odpowiedzialnego życia.​

Czy wszystkie „odpadki” nadają się do wyrzucenia?​

Oto proste wskazówki i triki, dzięki którym zamienisz resztki żywności w pyszny posiłek, przekąskę albo wartościowy nawóz.​