Chipsy z obierków ziemniaczanych​

Uważasz, że obierki z ziemniaków nadają się tylko i wyłącznie do kosza? Gruba pomyłka! Możesz zrobić z nich chrupiące chipsy. Ta domowa przekąska nie tylko ograniczy marnotrawienie żywności, ale też oszczędzi Twój czas i pieniądze przeznaczone na zakup chipsów w markecie.​

Ziemniaki umyj i wyszoruj. Przed obraniem usuń nieładne części.​

Obierki skrop oliwą z oliwek i posyp ulubionymi ziołami i przyprawami. Wymieszaj wszystko razem, aby obierki równomiernie pokryły się oliwą oraz przyprawami i rozłóż je na blasze.​

Piecz przez 10-20 minut w temperaturze 200°C w programie Termoobieg 4D, aż lekko zbrązowieją i będą chrupiące. W trakcie pieczenia możesz przemieszać obierki, aby równomiernie się upiekły.​

Lubisz przyprawy? Sól morska, papryka mielona, chili... tutaj możesz pozwolić sobie na kreatywność i eksperymenty ze smakiem. Obierki z ziemniaków sprawdzą się jako dekoracja do zup lub przekąska na filmowy seans. Smacznego!​

Zasady przechowywania​

Wyszło za dużo chipsów? Nie martw się, resztę możesz schować na później. Przechowuj je w hermetycznym pojemniku, a pozostaną chrupiące przez długi czas.​

Eksperymenty z przyprawami​

​Dzięki odpowiednim przyprawom, chipsy zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Skorzystaj z naszych propozycji albo daj się ponieść wyobraźni, wykorzystując przyprawy, które akurat masz pod ręką. Smacznego!​

Dowiedz się więcej o systemach próżniowych

Klasyczne​

Użyj przypraw, które zazwyczaj masz w kuchni. Sól, wędzona papryka i chili wspaniale podkręcą smak chipsów.​

Śródziemnomorskie

Wyczaruj śródziemnomorski aromat. Posyp chipsy solą, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, a przeniesiesz się myślami w ciepły śródziemnomorski klimat.​

Egzotyczne​

Lubisz słodko-pikantny smak? Posyp chipsy imbirem w proszku, cukrem oraz solą, aby wydobyć ich egzotyczny smak.​

Smak Afryki Północnej

Posyp chipsy wywodzącą się z Afryki Północnej mieszanką przypraw Ras el hanout i solą.​