Jak sprawić, by Twoje jedzenie zachowało świeżość na dłużej
Nie ma nic gorszego niż kupienie smacznego, świeżego jedzenia, a potem bycie zmuszonym do wyrzucenia go, ponieważ zapleśnieje zanim zdążysz je ugotować lub zjeść. Dlatego właśnie zebraliśmy interesujące wskazówki, które pomogą Ci dłużej przechowywać świeże owoce i warzywa.

Oddzielaj niektóre owoce od niektórych warzyw.
Twoja misa z owocami zaczyna wyglądać jak projekt na lekcję przyrody już po kilku dniach od jej napełnienia? To dlatego, że niektóre owoce uwalniają etylen, powodujący iż inne owoce i warzywa dojrzewają i mogący sprawiać, że zmiękną lub staną się mączyste. Aby temu zapobiec, przechowuj wrażliwe na działanie etylenu owoce i warzywa z dala od gatunków wydzielających ten gaz. Owocami produkującymi etylen są, na przykład, morele, jabłka, awokado, banany, kiwi, brzoskwinie, śliwki i pomidory.

Truskawki i ocet winny: Dobre rozwiązanie.
Sekret przedłużenia życia Twoich truskawek jest zaskakująco prosty – ocet winny! Niszczy on bakterie i zarodniki pleśni, pomagając jagodom zachować świeżość na dłużej.
Umyj jagody w misce trzema filiżankami wody zmieszanymi z jedną filiżanką białego octu winnego. Odcedź na durszlaku i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie włóż owoce do wirówki do sałaty wyłożonej trzema warstwami ręczników papierowych i delikatnie odwirowuj przez 15 sekund lub do całkowitego osuszenia jagód. Później przełóż je do zamykanego szczelnie pojemnika, wyłożonego ręcznikiem papierowym.

Powstrzymaj awokado przed zbrązowieniem.
Najczęstszą poradą dotyczącą zapobiegania zbrązowieniu awokado, jest pozostawienie pestki w połówce owocu i zużycie najpierw drugiej połowy. Jednakże, podczas gdy miąższ stykający się z pestką zachowuje świeżość, pozostała część awokado łatwo brązowieje. Dzieje się tak dlatego, że pestka powstrzymuje dostęp powietrza do części miąższu. Aby zapobiec zbrązowieniu tej połowy, natrzyj miąższ awokado sokiem z cytryny. Kwas cytrynowy z soku z cytryny spowolni proces brązowienia. Następnie, umieść owoc w hermetycznym pojemniku, by zapewnić mu dodatkową ochronę.

Przechowuj ostre czerwone przyprawy w chłodzie.
Przyprawy nie psują się z upływem czasu, ale tracą swoją moc i kolor. Dobrą nowiną jest to, że jeśli są odpowiednio przechowywane, przyprawy zachowują swój potencjał dłużej, niż mogłoby się wydawać. Przechowuj czerwone przyprawy, takie jak papryka i czerwony pieprz, w lodowce. Zachowają swój kolor i aromat na dłużej.

Przechowuj szparagi jak cięte kwiaty.
Na pierwszy rzut oka może się to wydawać dziwne, ale łodygi szparagów są jak łodyżki kwiatów: aby zachować świeżość, muszą stać pionowo i mieć dostęp do wody. Dlatego, kiedy przynosisz szparagi do domu, odetnij pół cala na końcu łodyg. Zazwyczaj duży słoik ma odpowiednią wielkość, by pomieścić pęczek szparagów. Napełnij słoik wodą, włóż do niego szparagi i przechowuj swoje ‘‘szparagowe kwiatki’’ pionowo w chłodziarce. Pamiętaj, by okryć plastikowym woreczkiem końcówki szparagów i słoik, ponieważ bez woreczka, łodyżki przejmą zapach innych produktów przechowywanych w chłodziarce.