Jak prawidłowo mrozić owoce i warzywa?
Prawda o mrożonkach jest taka, że ich wartość odżywcza i smak zależą przede wszystkim od tego, jak je przygotujesz.
1. Odpowiednie przygotowanie owoców i warzyw to podstawa. Wybierz zdrowe i dojrzałe sztuki, dokładnie je umyj, pokrój, jeśli potrzeba, osusz i w niektórych przypadkach blanszuj. Pamiętaj, że jakość mrożonek nigdy nie będzie lepsza niż jakość świeżych produktów.
2. Mroź we właściwy sposób – najpierw rozłóż produkty na blasze na 2–3 godziny, aby zapobiec sklejaniu, a potem przełóż do pojemników szklanych, woreczków do mrożenia lub worków próżniowych. To podstawa zachowania jakości.
3. Utrzymuj stałą temperaturę w zamrażarce na poziomie -18 stopni Celsjusza. Wahania temperatury niszczą strukturę komórkową produktów i pogarszają ich smak.
4. Zapisz datę mrożenia na opakowaniu, aby przechowywać produkty tak długo, jak jest zalecane – około 6–8 miesięcy. Dłuższe przechowywanie może prowadzić do utraty smaku i wartości odżywczych.
Czy warto jeść mrożonki?
Mrożonki przez wielu są traktowane jako gorszy rodzaj żywności, pozbawiony cennych witamin i minerałów. To jednak mit! Prawidłowo zamrożone warzywa i owoce podczas procesu mrożenia tracą jedynie 10–30% witamin i minerałów, co stawia mrożenie w czołówce metod obróbki żywności. Choć świeże owoce i warzywa zawsze mają lepszy smak, mrożonki stanowią bardzo dobrą alternatywę.
Mrożonki pozwalają Ci urozmaicić dietę, gdyż dają dostęp do wielu sezonowych produktów niezależnie od pory roku. Możesz dzięki temu jeść więcej warzyw i owoców w okresie zimowym. Gdy mrozisz dojrzałe i zdrowe owoce i warzywa, robisz to w momencie, gdy zawierają najwięcej witamin. Dzięki temu koncentracja cennych składników jest bardzo wysoka i nawet proces mrożenia nie powoduje ich znacznej utraty.
Najważniejsze zalety mrożonek
Mrożone owoce i warzywa mają wiele zalet, nie tylko jeśli chodzi o ich smak czy wartości odżywcze, ale też usprawnienie codziennego gotowania, a nawet oszczędzanie pieniędzy.
- Szybsze przyrządzanie posiłków
Mając pod ręką pokrojone mrożone owoce i warzywa, możesz znacznie szybciej przygotować niektóre posiłki, np. zupy. Pozwala to skrócić czas gotowania, wykorzystać zapasy sezonowych produktów także poza sezonem i ograniczyć marnowanie jedzenia. Docenią to zwłaszcza zabiegane osoby, które nie chcą tracić czasu w kuchni.
Wyobraź sobie, że wracasz zmęczony z pracy i masz ochotę na zupę warzywną. Zamiast myć, obierać i kroić warzywa, po prostu sięgasz po mrożonki i w kilka minut masz gotowy składnik do zupy. To ogromna oszczędność czasu!
- Zachowanie smaku i wartości odżywczych
Prawidłowo przeprowadzone mrożenie pozwala zachować smak i wartości odżywcze. Mrożonki są więc produktami pełnowartościowymi, a przy tym wygodnymi w użyciu. Ich smak nie odbiega znacząco od świeżych owoców i warzyw. Więcej o tym, jak mrozić warzywa i zioła, znajdziesz w naszym szczegółowym poradniku.
- Dostępność sezonowych produktów przez cały rok
Latem, gdy dostępne są sezonowe owoce i warzywa w atrakcyjnych cenach, wiele osób robi zapasy mrożonek na zimę. Dzięki temu możesz przygotowywać letnie desery, koktajle czy zupy także poza sezonem. Letnie owoce i warzywa są smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż ich świeże odpowiedniki dostępne w sklepie w okresie jesienno-zimowym.
Czy zdarzyło Ci się kupić w styczniu truskawki, które smakowały jak wata? Mrożone owoce z lata będą zawsze lepszym wyborem niż świeże, ale pozbawione smaku owoce sprowadzane z daleka.
- Oszczędność pieniędzy
Samodzielne przygotowywanie mrożonych owoców i warzyw to świetny sposób na tanie zapasy i oszczędność pieniędzy w przyszłości. Niektóre produkty sezonowe są zimą niedostępne, a jeśli są w sklepach, to są bardzo drogie. Zrobienie mrożonek latem, gdy kosztują znacznie mniej, pozwoli Ci z nich korzystać cały rok bez wydawania fortuny.
Porównaj ceny malin w lipcu i w grudniu – różnica może być nawet dziesięciokrotna! Mrożąc owoce latem, inwestujesz w swoje zdrowie i zasobniejszy portfel.
- Możliwość przechowywania przez kilka miesięcy
Mrożenie to dobry sposób na przechowywanie jedzenia do kilku miesięcy. Możesz więc zrobić zapasy na dłuższy czas, np. na sezon jesienno-zimowy, i korzystać z nich do następnego lata, gdy znów świeże owoce i warzywa będą tanie i będzie można zrobić z nich mrożonki na kolejny sezon. To bardzo praktyczne rozwiązanie.
Mrożonki to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim mądre gospodarowanie zasobami. Pozwalają Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok, oszczędzać pieniądze i czas, a jednocześnie dbać o zdrową dietę. Pamiętaj tylko o przestrzeganiu zasad prawidłowego mrożenia!