Pełen smaku: Kurczak kukurydziany z masłem ziołowym
Nasz kurczak kukurydziany nęci zewnętrznym i wewnętrznym pięknem, ale jeszcze bardziej smakiem. I tak łatwo go przygotować. Nie musisz się już martwić o właściwą temperaturę czy tryb grzania, bo wystarczy wybrać potrawę którą chcesz przyrządzić, a piekarnik zrobi resztę – dzięki specjalnemu składnikowi, funkcji Assist do automatycznych ustawień piekarników Serie | 8. Smacznego!

Składniki | Na 4 porcje
Uniwersalna blacha do pieczenia
Masło ziołowe
60 g miękkiego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki mrożonych włoskich ziół bez cebuli
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Słodka papryka w proszku
Mięso:
1 kurczak kukurydziany (1,6 kg)
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
1.
Utrzyj masło trzepaczką do jajek, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj oliwę z oliwek i zioła i wymieszać. Dopraw starannie solą, pieprzem i papryką.
2.
Opłucz lekko kurczaka w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Ostrożnie oddziel skórę od mięsa na piersi. Wsuń masło ziołowe między skórę, a mięso na piersi.
3.
Ułóż kurczaka na uniwersalne blasze piersią w dół i piecz zgodnie z zaleceniami.
4.
Obróć po około 30 minutach i piecz do miękkości.
Procedura ustawiania
Wybierz “Menu”, następnie funkcję “Assist”, wybierz “kurczak”, potem potrawę “Pularda, bez nadzienia”, wprowadź wagę i wciśnij “Start”.

Wskazówka
Na sposób włoski: Serwuj kurczaka z risotto. Risotto powinno być kremowe, ale ryż powinien zachować pewną twardość. Aby uzyskać wyjątkowy włoski aromat, dodaj kilka wiórków parmezanu. Smacznego!

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.